Dut meyvesi yaz aylarında en çok tüketilen meyveler arasında gelir. Taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da tüketilebilir. Taze dut direkt olarak tüketilirken kuru dut hem direkt olarak hem de çeşitli yiyecek ve içeceklerin içerisinde eklenerek tüketilebilir. Ayrıca kutu dut suyla birlikte kaynatılıp içilebilir.
Yarım litre kaynamakta olan suyun içerisine bir avuç dolusu beyaz dut kurusu atınız ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam ediniz. Altıncı dakikadan sonra ocaktan indiriniz. Ilıyınca süzünüz, yarısı sabah aç karnına, diğer yarısı akşam aç karnına içilir. Kahvaltıdan ve akşam yemeğinden yirmi dakika önce içilir.
Kalp sağlığı: Dut, kolesterol seviyesini düşürerek kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda ateroskleroz riskini de azaltabileceğini düşünen uzmanlar vardır. Ateroskleroz, damar duvarlarında yağ plaklarının birikimi ile kalp krizi ve inme gibi çok ciddi problemlere yol açabilir.
Kuru dut, hem ağzı yoluyla tüketilebilir hem kaynatılarak suyu içilebilir. Uzmanlar, ağız yoluyla tüketiminin çok daha faydalı olacağını belirtirler. Bunun yanında, kuru dutun içerisinde bol miktarda protein bulunur. Bol miktarda protein içerdiğinden, günde en fazla 1 avuç tüketilmelidir.
Dut kurusu kaynatıp içmek
İçerisinde bol miktarda C vitamini olması da bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar. Vücudun, direncini artırır. Soğuk algınlığı ve nezle problemlerinin önüne geçer. Kuru dut böbrek ve karaciğerlerin işlevlerini daha iyi yerine getirebilmesi için destek sağlıyor.
İlgili 40 soru bulundu
Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücut direncinizi artırır. Doğal bir antibiyotik işlevi üstlenir. Dut kurusunun kan şekerini düzenleyici etkisi olduğu bilinir. Kan şekerini düzenlediği için de kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olur.
Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine bir avuç dolusu (5-6 yemek kaşığı) beyaz Dut kurusu atın ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
Kuru dut haşlanarak içilebildiği gibi sade bir şekilde de yenebilir.
Kuru dut sindirim sisteminin hızlı bir şekilde çalışmasını sağlayarak mide ve bağırsakların düzene girmesine de yardımcı olur. Bu sebeple idrar söktürücü özelliğini görmek amacıyla aç karna bir avuç kuru dut tüketilmesi oldukça tavsiye edilen bir meyvedir. - Bağışıklığı güçlendirir.
Peki, dut kurusu günde ne kadar yenmelidir? Dut kurusunun içerisinde büyük oranda protein bulunmaktadır. Bundan dolayı uzmanlar günde en fazla 1 avuç tüketilmesinde fayda görürüler. Fazla tüketimi diyabet rahatsızlığına ve ani şeker çıkış ve düşüşüne sebebiyet verebilmektedir.
Özellikle Saraçoğlu kuru dutun iltihap giderici özelliği vurgulamaktadır. Ayrıca kalp ve damar sistemini koruduğu için düzenli olarak tüketilmesinin faydalı olduğunu da belirtir.
Meyvelerin büyük bir kısmında olduğu gibi toz ve kirden arındırılması amacı ile kuru dut yıkanabilmektedir. Ancak bir kabın içerisine konulmakta olan su ile birlikte yıkanması daha doğrudur. Çünkü diğer şekilde yıkandığında ezilme ihtimali bulunmaktadır.
Eğer kanda iltihap bulunmuşsa yan sütundaki beyaz dut kurusu kürü, mükemmel bir destekleyicidir. Kanda yüksek olan CRP (Chemical Reactive Protein) değerinin düşürülmesinde iyi bir yardımcıdır.
Beyaz dut, karaciğer ve böbrekleri zararlı toksinlerden arındırır ve daha az yorulmalarını sağlar. Böylece uzun yıllar sağlıklı bir karaciğer ve böbrekler ile hayatınızı sürdürebilirsiniz. Düzenli olarak beyaz dut tüketimi; grip, öksürük, soğuk algınlığı gibi birçok rahatsızlığa karşı daha dirençli olmanızı sağlar.
Dut, nisan ayında toplanmaya başlar ve haziran ayının sonuna kadar da hasat devam eder. Markette ve tezgahlarda ilk hasat ürün dutlar genellikle epeyce pahalı bir fiyatla satışa sunulur. Nisan ve mayıs ayının sonlarına doğru dutların aratarak pazara girmesi ile birlikte fiyatlarda da düşüş gözlenir.
Taze dutun 1 porsiyonu ortalama yarım su bardağı, kuru dutun 1 porsiyonu ise 1 çorba kaşığı kadardır. Herhangi bir hastalık ve kilo problemi olmayanlar günde 1 su bardağı taze dut veya 1 avuç kuru dut tüketebilir.
Potasyum sayesinde kan basıncını düzenler ve kalp sağlığını korumada etkilidir. İçeriğindeki demir, anemi gibi kan bozukluklarını önler. Kalsiyum ve magnezyum barındıran dut kurusu, kemik sağlığı için de oldukça önemlidir. Cilt sağlığını destekler ve cilt için gerekli olan A vitaminini içerir.
Dut yaprağı çayının ateş düşürmede etkili olduğu bilinmektedir. Ödem attırıcı bir çaydır. Bunun yanı sıra idrar sökücü bir çaydır. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
Kuruttuğunuz dutları cam bir kavanoza doldurun. Güneş ışığından uzak, dolap veya kiler gibi serin bir yerde 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz. Kavanozun ağzı hava almayacak şekilde kapatılmalıdır.
C vitamini bakımından zengin olan dut, mevsim geçişlerinde sıklıkla görülen grip ve nezle gibi sağlık sorunları karşısında bağışıklık sistemini güçlendirir. Sadece kanı değil aynı zamanda karaciğerin de temizlenmesini sağlar.
Dut, doğadaki en olgun formlardan biri. Birçok vitamini barındırıyor. Yıkayarak tüm bunların suyla akmasına neden olmamalı.
Dut, karaciğer ve böbrek dostu yiyeceklerin başında geliyor. Kurutulmuş halinde de bu özelliklerini korumayı başaran dut, özellikle karaciğer yağlanması gibi ciddi problemlerde vücudumuza büyük katkılarda bulunuyor. Toksinleri vücuttan uzaklaştırma gücü sayesinde böbrekleri ve karaciğeri temizliyor.
Cezveye su ve dut alın orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayınca kısık ateşe getirin 7 dakika kaynasın. Tanelerini de yiyebilirsiniz. Enfeksiyon esnasında art arda 6-7 gün içebilirsiniz.
Yarım litre kaynamakta olan suyun içerisine 1 avuç dut kurusu atın. 5 dakika daha kısık ateşte kaynatıp altını kapatın. Ilıklaştıktan sonra süzün ve yarısını sabah aç karnına diğer yarısını da akşam aç karnına için. Her gün taze hazırlanmalıdır. 25 gün uygulanabilir.
Suyu kaynatıp dut kurusunu içine atın ve 6 dakika daha kaynatıp altını kapatın. Ilıyana kadar bekleyip süzün. Her gün taze hazırlayın, 21 gün devam edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri