Dut Pekmezi Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Dut pekmezi astım, bronşit, karaciğer ve akciğer gibi önemli hastalıklara karşı koruma kalkanı gibidir. Öksürüğe çok iyi gelmesi ile bilinmektedir.
Kalp atışını düzenler ve yüksek tansiyona iyi gelir. Akciğerleri temizleyici özelliğinden dolayı sigara tiryakilerine oldukça faydalı etkileri vardır. Peki, dut pekmezi öksürüğe iyi gelir mi? Balgam söktürücü özelliğe sahip olan dut pekmezi öksürüğe karşı da etkin bir rol oynamaktadır.
Keçiboynuzu pekmezi: Pekmezlerin en şifalısı olarak değerlendirilir. Astım hastalarına tavsiye edilebilir, içerdiği gallik asit akciğerlere etkisi bulunan güçlü bir antioksidandır. Bronşit hastalığına, öksürük sıkıntısı olanlara iyi gelir.
Gümüşhane Üniversitesince (GÜ) yürütülen araştırmada, kuşburnu, kırmızı dut ve karadutun, akciğer ile prostat kanserine karşı etkisi ile yara iyileştirici özelliğe sahip olduğu belirlendi.
Dut pekmezi ise anemiye iyi gelir. Acımsı, buruk bir tadı vardır. Harnup pekmezi olarak da bilinen keçiboynuzu pekmezi kış aylarında grip vb. rahatsızlıklara birebirdir. Nefes darlığına iyi gelir, balgam sökücü etkisi vardır.
İlgili 34 soru bulundu
Daha rahat nefes almanıza yardım eden keçi boynuzu pekmezi, Koah tedavisi için her sabah 1 kaşık tüketilmelidir.
Hastalıklara karşı koruyucu etkisi bulunan dut pekmezi besin değeri yüksek gıdalar arasında yer alır. Karadut ve beyaz dut şeklinde çeşitleri bulunan dut pekmezi mineral bakımından zengindir. İştah açan dut pekmezinin kilo aldırıcı özelliği bulunur. Mide, solunum, diş hastalıkları, gribal enfeksiyonlara iyi gelir.
Potasyum, kalsiyum, fosfor ve demir içerir. - İçerdiği E vitamini sayesinde gribe yakalanmanızı engeller. Özellikle sigara içenlere tavsiye edilir. Balgam söktürücü özelliği sayesinde nefes almayı kolaylaştırır ve Düzenli tüketildiğinde özellikle kış ayları için tam bir koruyucudur.
DUT PEKMEZİ Mİ ÜZÜM PEKMEZİ Mİ? Pekmez dutun ezilerek kaynatılması ile üretilen yoğun, tatlı bir şuruptur. Üzümden yapılan pekmeze göre dut pekmezi biraz daha lezzetli olur. Pekmeze koyu rengini ve akıcılığı düşük olan kıvamını veren işlem kaynatma dır.
Dut pekmezinin yukarıdaki faydalarından yararlanmak istiyorsanız dut pekmezini (doktorunuza da danıştıktan sonra) düzenli olarak tüketmeye başlayabilirsiniz. Bunun için günde 1, en fazla 2 yemek kaşığı kadar dut pekmezi tüketmeniz yeterli.
Akciğerlerin sağlıklı olması için ilk olarak toksinlerden arınması gerekmektedir. Keçiboynuzu, akciğerlerin toksinlerden arınmasını sağlayan kısacası detoks etkisi oluşturan bir besindir. Akciğeri temizleyen ve kansere karşı koruyucu etkisi ile ön plana çıkan keçiboynuzu, su ile kaynatılarak tüketilebilir.
Akciğerleri temizlemek için banyo yapmak önemlidir. Her gün rahatlatıcı banyo yapmak toksinleri dışarıya attığından, akciğerler daha rahat nefes alabiliyor. Mümkün olabildiğince bol oksijen bulunan ortamlara haftada 1 kez olsa bile gitmek akciğerlerin temizlenmesine yardımcı olabilir.
Antioksidan özelliklerinin yanı sıra akciğer sağlığına iyi gelen sarımsak, zencefil, zerdeçal, üzüm çekirdeği, kekik, keçiboynuzu, siyah havuç, öksürük otu, tere beslenmenize eklemeniz gereken besinler arasındadır. Bireyler ideal ağırlıkta olmalı ve bu ağırlığını korumalıdır.
Bu meyvelerin akciğer ve prostat kanserine karşı etkisi ve yara iyileştirici özelliği ortaya çıktı Gümüşhane Üniversitesince (GÜ) yürütülen araştırmada, kuşburnu, kırmızı dut ve karadutun, akciğer ile prostat kanserine karşı etkisi ile yara iyileştirici özelliğe sahip olduğu belirlendi.
Keçiboynuzu Pekmezi:
-İçeriğinde bunun gallik asit sayesinde nefes darlığına iyi geldiği ve önlemekte oldukça etkili olduğu bilinmektedir.
Çocuklar için genellikle sabah-akşam bir tatlı kaşığı tüketilmesi önerilirken, yetişkinler için ise sabah-akşam bir yemek kaşığı tüketilmesi önerilmektedir. Dut pekmezi de keçi boynuzu pekmezi kadar popüler olmasa da öksürük ve bronşit tedavisinde kullanılmaktadır.
Kırmızı pancar pekmezi keçiboynuzu pekmezi çok bilinmese de biraz acımsı bir tada sahip olduğu için fazla yemek yiyemeyenlere tavsiye edilir. En az keçiboynuzu kadar kan oluşturur. Hem üzüm hem de dut pekmezi demir ve B12 vitamini bakımından çok yüksektir.
Her sabah 1 yemek kaşığı dut pekmezi yemek, kansızlığa iyi gelir. Aç karnına tüketildiğinde vücudun enerji ihtiyacını karşılar. Düzenli olarak dut pekmezi tüketmek, kolesterolü düşürür ve kalbi güçlendirir. Düzenli tüketildiği takdirde diş etlerini onarır.
1) Keçiboynuzu Pekmezi
Keçiboynuzu pekmezi içerisinde bulundurduğu demir, mineral ve vitaminlerin etkisiyle en hızlı kan yapan yiyeceklerin arasındadır. Kahvaltı rutininize ekleyeceğiniz birkaç kaşık keçiboynuzu pekmezi hem vücudunuzdaki kan oranını arttıracak hem de sağlığınıza katkıda bulunacaktır.
Doğal ve etkili bir balgam sökücü olan limonu, bir bardak ılık suyun içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içtiğinizde balgamı atmanızı kolaylaştırır. Ayrıca biri limon, karabiber ve bal karışımı da balgamlı öksürüğü söktürmede etkilidir.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Tereyağlı pekmez öksürük ve balgam söktürücü denilince akla ilk gelen bitkisel reçetelerdendir.
Dut pekmezinin insan sağlığına bir zararı bulunmaz ancak şeker oranı yüksek bir besin olduğu için diyabet ve şeker hassasiyeti olan kişiler tarafından tüketilmesinde dikkatli olunmalıdır.
- İnsan vücudu günlük olarak potasyum, kalsiyum, demiz ve magnezyuma ihtiyaç duyar. Üzüm pekmezi vücuda tüm bu vitamin ve mineralleri sağlamaktadır. - Karaciğeri temizler.
Soğuk kış günlerinde enerji verici özelliği sayesinde hastalıklara karşı vücudun direncini artırmaya yardımcıdır. Pekmez, antienflamatuar özelliği sayesinde vücuttaki iltihapların giderilmesine katkıda bulunur. Romatizma gibi iltihaplı hastalıklara bağlı semptomların hafifletilmesinde destekleyici rol oynar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri