Dut kurusu karaciğer fonksiyonlarına iyi gelir. Karaciğerdeki yağlanma probleminin önüne geçilmesinde etkili olarak parlak bir cilt elde etmenizi sağlar. Ayrıca karaciğerin kendini yenilemesine yardımcı olarak diğer organların da sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Ödem atıcıdır ve karaciğeri temizler.
Damar sertliğine iyi gelen dut pekmezi kan dolaşımının düzenini sağlar. Kalp atışını düzenler ve yüksek tansiyona iyi gelir. Akciğerleri temizleyici özelliğinden dolayı sigara tiryakilerine oldukça faydalı etkileri vardır.
Karaciğer Rahatsızlıklarında Etkili
Pekmez, kan dolaşımına pozitif etkisi ile karaciğer hastalıklarının tedavi sürecini hızlandırır. Damar tıkanıklığı ve karaciğer hastalıklarına iyi gelir.
Andız pekmezinin her gün bir kaşık olarak tüketilmesi de vücuda pek çok yarar sağlar. Son dönemlerde oldukça popüler olan pekmezin özellikle mide, böbrek ve karaciğer sorunları olan kişilere iyi geldiği görülür.
Andız pekmezi, soğuk algınlığı, öksürük, kaşınma, kusma gibi durumlara iyi gelir. Akciğer ve karaciğer içinde oldukça önemli bir pekmezdir. Kan yapar ve enerji sağlar.
İlgili 24 soru bulundu
Dut Pekmezi Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Dut pekmezi astım, bronşit, karaciğer ve akciğer gibi önemli hastalıklara karşı koruma kalkanı gibidir. Öksürüğe çok iyi gelmesi ile bilinmektedir.
Kötü kolesterolü dengeleme özelliği bulunan karadut pekmezi, potasyumlu yapısı sayesinde kolesterolü dengeler. Kolesterol vücudunuzda dengelendiğinde damar hastalıkları önlenir. Kalp ve damar yollarının rahatlamasını sağlayan bu pekmez sayesinde, kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi sorunların da önüne geçilmiş olur.
Sabah kahvaltılarında genellikle pekmezle birlikte tüketilen tahinin karaciğer yağlanması yapan ve dikkatli tüketilmesi gereken gıdalardan biri olduğu belirtiliyor. Bunun nedeninin tahinin içeriğinde yüksek oranda doymuş yağ bulundurması olmasına dikkat çekiliyor.
Tam bir şifa deposu olan üzüm pekmezinin bilinen faydalarından bazıları ise şunlardır; -Enerji ve karbonhidrat kaynağıdır. Sabahları aç karnına tükettiğinizde güne zinde ve enerjik başlamanızı sağlar. -İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.
Kilo vermek ve egzersiz karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir. Akdeniz tipi beslenme ve haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca karaciğer için en faydalı besinlerin arasında kahve gelmektedir. Günlük kahve tüketimi karaciğer yağlanmasının yanında karaciğer kanserine bile iyi gelebilmektedir.
Yeşil çay. Yeşil çay, karaciğerde depolanan yağ miktarını bloke ettiği ve karaciğer fonksiyonunu geliştirdiği için karaciğer yağlanması için oldukça faydalı. Her gün düzenli olarak içeceğiniz 2-3 bardak yeşil çay alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmalarına iyi gelecektir.
Kansızlık sorunu olanlar veya kan şekeri düşük olan kişiler dut pekmezini sabah aç karnına 2 yemek kaşığı tüketebilirler. Ayrıca dut pekmezini çay, süt gibi içeceklerin içerisine koyarak da tüketebilirsiniz.
Dut Pekmezi Günlük Ne Kadar Tüketilmeli? Dut pekmezi, düzenli tüketildiğinde inanılmaz faydaları olan bir besindir. Günlük olarak en fazla 2 yemek kaşığı kadar tüketilmesi yeterli olacaktır. Diyabet hastalarının ya da sürekli ilaç kullananların dut pekmezini kullanmadan önce doktora mutlaka danışmaları önerilmektedir.
Dut pekmezinin yukarıdaki faydalarından yararlanmak istiyorsanız dut pekmezini (doktorunuza da danıştıktan sonra) düzenli olarak tüketmeye başlayabilirsiniz. Bunun için günde 1, en fazla 2 yemek kaşığı kadar dut pekmezi tüketmeniz yeterli.
Kızartmalar: Yağ ile kızartılmış gıdalar karaciğer yağlanması olanlar için sakıncalıdır. Tuz: Çok fazla miktarda tuz tüketimi, gıda alımını ve yağ üretimi tetikler. Beyaz ekmek, makarna ve pirinç: Karbonhidrat içeriği yüksek olan bu gıdalar vücutta yağ olarak depolanır.
Karaciğerdeki toksin maddeleri temizlemek için mevsiminde taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalı özellikle kereviz, enginar, ıspanak gibi sebzeler tüketilmelidir. Balda bulunan cholin maddesi karaciğer hücrelerini güçlendirir. Bu nedenle sabah kahvaltılarında 1-2 tatlı kaşığı organik bal tüketimi önerilebilir.
Özellikle sağlıksız bir beslenme planının uygulanması, karaciğerin yorulmasına ve yağlanmasına neden olarak organa hasar verir. Bu nedenle protein, yağ ve karbonhidrat oranı dengeli, taze meyve ve sebzeleri yeterli miktarda içeren bir diyetin uygulanması karaciğer sağlığının korunması açısından elzemdir.
Ancak karaciğer yağlanması mutlaka siroza ilerleyen bir hastalık olarak değerlendirilmemelidir. Çünkü alkol alımı bırakılırsa 4-6 haftada yağlanma geri normale dönebilir.
İlerlediğinde karaciğer hasarı riski artar. 3. Evre: Bu evre, karaciğerde fibrozis adı verilen bağ dokusunun artışı ile karakterizedir. Karaciğerin yapısında değişiklikler meydana gelir ve bu evrede hasar daha belirgindir. Karaciğer fonksiyonları ciddi şekilde etkilenmeye başlayabilir.
Karaciğerinizi yağlandırmayın
Aşırı alkol kullanımının dışında yanlış beslenme düzeni ve obezite karaciğer yağlanmasına neden olmaktadır. Salam, sucuk gibi katkı maddeli besinler, yağlı kızartmalar, hazır meyve suları ve şekerli beslenme karaciğer yağlanmasına yol açabilmektedir.
Dut pekmezinin insan sağlığına bir zararı bulunmaz ancak şeker oranı yüksek bir besin olduğu için diyabet ve şeker hassasiyeti olan kişiler tarafından tüketilmesinde dikkatli olunmalıdır.
Pekmezin içine dahil olan taze sıkılmış limon suyu, hem C vitamini bakımından çok zengin olduğu için antioksidan etkisi gösteriyor hem de pekmezin faydalarının vücuda neredeyse on kat daha fazla etki etmesini sağladığı söyleniyor.
Dut pekmezi örneklerinde ortalama olarak kuru madde; %76.0, su; %36.9, toplam şeker; %70.89, invert şeker; %61.48, sakaroz; %20.29, titrasyon asitliği; %0.7, pH; 6.03, askorbik asit; 26 mg/100 g, protein; % 1.28, toplam kül; %2.05 olarak tespit edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri