Dut yaprakları cilt beyazlatmada ve leke gidermede etkili olduğu için kozmetik preparatlarda tercih edilir.
DUT YAPRAĞI VEYA DUT ÖZÜ
Dut yaprakları ve özleri ayrıca pigmentasyonu doğal olarak tedavi edebilir ve aşırı melanine neden olan faktörleri bloke edebilir. Kurutulmuş dut yapraklarını ıslatın ve ardından her gün cilde uygulayın. Sürekli kullanım sayesinde cilt lekelerinizdeki değişimi gözlemleyebilirsiniz.
Dut yaprağı maskesi: 2-3 adet dut yaprağı, 1 yemek kaşığı yoğurt ve 1 tatlı kaşığı balı bir kapta karıştırın. Karışımı yüzünüze uygulayın ve 15-20 dakika beklettikten sonra ılık su ile yıkayın. Bu maske cildinizi nemlendirecek ve cilt tonunu dengeleyecektir.
Dut Yaprağı ile Cildiniz Güzelleşsin!
Vücuda olan faydalarının yanı sıra saç ve cilt konusunda da fayda sağlayan dut yaprağının, egzama rahatsızlığı olan kişilere faydalı geldiği bilinmektedir. Egzamaya karşı savaş açan ve olumlu etki gösteren dut yaprakları, cilt dostu olmasıyla da öne çıkar.
Dut yaprağı bronşit ve soğuk algınlığı tedavisinde etkilidir. Soğuk algınlığı döneminde içilen dut yaprağı çayı öksürüğü keser, boğazdaki ağrı ve acıyı hafifletir. Hastalık sürecinin rahat geçirilmesi için bu çayın sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinden önce aç karna içilmesi tavsiye edilir.
İlgili 41 soru bulundu
Dut yaprağından elde edeceğiniz çayı günde 2 bardaktan fazla tüketmeniz durumunda, mide sancıları veya kabızlık problemleri yaşayabilirsiniz. Cildinize devamlı sürmeniz durumunda, bazı tahriş durumlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Aşırı şekilde tüketim, kusma gibi sorunlara neden olabilir.
-Dut yaprağı özellikle şeker hastalığı için oldukça faydalıdır. -Ayrıca tansiyonu dengeleyici özelliği de bulunmaktadır. -Hatta dut yaprağının kötü kolesterolü düşürücü özelliği de bulunmaktadır. -Tam bir karaciğer dostudur.
Dut suyunun faydaları
Öncesinde cilt tipine uygun bir temizleyici uygulanır. Sonrasında beyaz dut ile kaynatılmış su yüze uygulanır ve kuruyana kadar beklenir. Kuru dut bu şekilde cilde yumuşaklık ve canlılık kazandırmaya yardımcı olur.
Cilt Sağlığı: Soğan suyunun anti-enflamatuar ve antiseptik özelliklere sahiptir . Ciltteki lekelerin azaltılması, sivilce ve akne sorunlarının hafifletilmesi için kullanılabilir.
Dut kurusu, cilt sağlığına faydaları olan A vitamini, E vitamini ve çinko gibi besinler içerir. Böylece, cildin nemlenmesine ve lekelerin azaltılmasına yardımcı olabilir. Yüksek lif içeriği nedeniyle kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir.
Dut Yaprağı Kullanımı Dut yaprağında mineral olarak kalsiyum, demir, çinko, fosfor, magnezyum bulunur. Ayrıca C Vitamin açısından da zengindir (% 0.1-0.2). Folik asit (B9), B1 ve D vitaminini de içermektedir.
Dut yaprakları antioksidan özellikleriyle bilinir. Mide sorunlarına yardımcı olmak için ve Çin tıbbında diyabet ve karaciğer sorunlarını tedavi etmek için kullanılır. Dut yaprakları, anavatanı Asya olan Morus alba ağacının yapraklı kısımlarıdır. Güçlü bir tada sahiptir ve çeşitli şekillerde pişirilebilir.
İlk olarak suyu bir kabın içerisinde kaynatın. Kaynayan suyun içerisine 4 adet kurutulmuş dut yapraklarını ekleyin. Bu şekilde yaklaşık 2 saat boyunca demlenmesini sağlayın. Demleme işlemini gerçekleştirdikten sonra çayınızı akşam ve sabah olmak üzere günde iki bardak tüketebilirsiniz.
Cilt Lekeleri ve Yüz Lekeleri Nasıl Geçer, Kesin Çözüm Nedir? Ciltteki koyu lekelerin giderilmesi lazer tedavisi ile mümkün olabilir. Bazı koyu lekeler için lazer tedavisi gerekmeyebilir. Cildinde leke oluşan bazı insanlar lekelerin giderilmesi için kozmetik ilaçlar ya da ürünler de tercih edebilirler.
Yüzdeki güneş lekeleri (melazma) nasıl geçer ? Güneş lekesi (melazma) Tedavisi: Güneş lekesi (melazma) tedavisinde sürülerek kullanılan leke kremleri, ağızdan alınan antioksidan haplar, lazer tedavileri ve kimyasal peelingler tek başına veya birlikte kullanılabilirler.
Leke tedavisinde en sık hidrokinon, C vitamini, arbutin, kojik asit, glikolik asit içeren kremler kullanılır. Ayrıca retinol içeren kremlerde ciltte soyulma etkisi gösterir ve leke tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Güneş koruyucu kremler: Leke tedavisi sırasında mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Yaşlılık lekeleri tedavisinde kryoterapi (buz tedavisi) ve lazer tedavileri kullanılabilir. Yaşlılık lekeleri deriden kabarık et beni şeklindeyse 1-2 seansta lazer veya kryoterapi ile giderilebilir. Deriden kabarık olmayan leke şeklinde yaşlılık lekeleri 1-4 seans, 1 ay aralıklarla tedavi edilebilir.
Güneş lekesi tedavisi için geceleri düzenli olarak leke açıcı serum ve kremler kullanılmalıdır. Özellikle geçmeyen cilt lekeleri için krem kullanmak gerekir. Derinin üst tabakasında yer alan çil ve solar lentigo gibi güneş lekeleri, lPL ışık sistemleri KTP ve fraksiyonel lazerle tedavi edilebilir.
Yarım litre suyu tencerede kaynatıp içine 2 avuç beyaz dut kurusunu atarak 7-8 dakika bu şekilde kaynattıktan sonra karışım ılıyana kadar bekleyin. Cilt tipinize uygun temizleyiciniz ile cildinizi temizledikten sonra karışımla cildinizi yıkayın, karışımın cildinizde kurumasını ve iyice emmesini bekleyin.
Saç sağlığına fayda sağlar;
Bu uygulama yanı zamanda saç derisi sağlığının korunmasını sağlar. Kepek sorunu olanlar da bu uygulamayı yapabilirler. Bunun dışında dut yaprakları da kaynatılarak saçlara uygulanabilir. Duy yaprağı suyuna ayrıca limon katılarak uygulanması daha etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olabilir.
Dut meyvesi, dut pekmezi, dut hoşafı ve reçeli kalp zayıflığının tedavisinde, mide-bağırsak hastalığının tedavisinde son derece faydalıdır. Beyaz dut mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Beyaz dut yaprakları kaynatılıp içilirse idrar söktürür, vücutta biriken suyu boşaltır.
Kaynadıktan sonra suyun içerisine dört adet kurutulmuş dut yaprakları eklenir. Bu şekilde yaklaşık olarak iki saat boyunca demlenme sağlanır. Demlenme gerçekleştikten sonra elde edilen çay, sabah ve akşam olmak üzere günde iki bardak içilir. Dut yaprağı çayının yemeklerden önce içilmesi tavsiye edilmektedir.
Taze dut yapraklarından yapılan çay da metabolizmayı çalıştırır. Bu özelliği ile yağ yakımına ve kilo vermek isteyen kişilere yardımcı olur. Uzman diyetisyene danışılarak tüketilmesi önerilir.
Dut, kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Bu yüzden yazın taze dut yaprakları toplanır, kurutulur. Daha sonra dut yaprakları serin ve nem olmayan bir ortamda saklanır. Cam kavanoza konulan dut yaprakları daha uzun süre saklanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri