Muacceliyet; borca ilişkin vadenin dolması ile bu borcun borçlusundan istenebilecek aşamaya geldiğini ifade eden bir kavramdır.
Ivedi; peşin; vadesi (eceli) gelmiş; ödenmesi gereken hale gelmiş.
Muaccel, Adalet Bakanlığı sözlüğüne göre ise “ ivedi, peşin, vadesi (eceli) gelmiş; ödenmesi gereken hale gelmiş. “ demektir. Muaccel ile ilgili cümlelere şu örnekler verilebilir: Zerrin muaccel olan borcunu zamanında ödemediği için temerrüde düştü.
Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
Bankacılık uygulamasında yer alan hesap kat ihtarnamesi, kredi ödemelerinin vadesinde yapılmaması halinde kredinin durdurulduğunu ve alacağın tamamının yasal yollardan tahsil edilmeye başlanacağını ve tüm kredi borçlarının muaccel kılınacağını borçluya bildiren bir ihtarnamedir.
İlgili 20 soru bulundu
Kredi verenin bu hakkı kullanabilmesi için tüketiciye en az otuz gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması zorunludur.”
Türk Borçlar Kanunu'nun 90.maddesi uyarınca “ifa zamanı taraflarca kararlaştırılmadıkça veya hukuki ilişkinin özelliğinden anlaşılmadıkça her borç, doğumu anında muaccel olur”. Bununla birlikte borcun ifası için bir zaman belirlenmişse, borç kararlaştırılan zamanın gelmesi ile muaccel olur.
Bankaların, belirli süreli tüketici kredi sözleşmelerinde tüketicinin birbirini izleyen en az iki taksidi ödemede temerrüde düşmesi hâlinde tüketiciye bir ihtarname göndererek en az otuz gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması zorunludur.
Toplamda 90 günün sonunda hala borç ödenmemişse ihtarname çekilebilir. Borçlu tarafa, ihtarnamenin ulaşmasından sonraki 30 gün içerisinde borcun ödenmesi gerekir. Bu süre dolduktan sonra da borç ödenmemişse alacaklı taraf icra takibi başlatabilir.
BK m. 128'a göre, sözleşmeden doğan alacaklarda “Müruru zaman alacağın muaccel olduğu zamandan başlar”. Borcun yerine getirilmesi bir süreye bağlanmamışsa, borcun doğumu ile birlikte alacak "muaccel" olur (BK m. 74; TBK m. 90) ve borcun doğumu ile birlikte zamanaşımı işlemeye başlar".
Muacceliyet; borca ilişkin vadenin dolması ile bu borcun borçlusundan istenebilecek aşamaya geldiğini ifade eden bir kavramdır.
TBK'nın 346. maddesiyle birlikte, kira sözleşmelerinde yer alan muacceliyet kaydının geçerli olduğu yönündeki Yargıtay'ın yerleşik içtihatları geçerliliğini kaybetmiş olup, TBK'nın yürürlük tarihinden önce yapılan sözleşmelerde yer alan ceza koşulu ve muacceliyet şartına dair kayıtlar da geçersizdir.
Bir aylık süre, kira sözleşmesi bir yıldan daha kısa veya bir yıl süreli ise kira süresinin bitiminden itibaren işlemeye başlar. Kira sözleşmesi bir yıldan uzunsa ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden itibaren bir aylık süre işlemeye başlar.
Muaccel alacak ise alacaklı ile borçlu arasındaki borç-alacak ilişkisinde, vadenin dolması ya da şarta bağlı alacaklarda şartın gerçekleşmesi gibi sebeplerle borcun borçludan resmen istenebilir hale gelmesidir. Özetle; alacaklının borçludan alacağını resmi olarak derhal ödenmesini isteyebildiği alacak türüdür.
Muaccele, satış sırasında peşin ödenen miktar iken, müeccele ise her yıl ödenen taksitler idi.
İfa zamanının süre ile belirlenmesi için bir başlama, bir de sona erme tarihi bulunmalıdır. Vadede, “ne zaman” sorusuna cevap verilirken, sürede “ne zamana kadar” sorusuna cevap verilir. Vade, sürenin zaman yönünden son sınırını oluşturur. Henüz vadesi gelmemiş borca “müeccel borç” denir.
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
İcralık oldum ne yapmalıyım diye düşünenler, mutlak surette hukuk bürosu ile iletişime geçmeli ve borcun ödenmesi konusunda anlaşma yolları aramalıdırlar. Bilhassa, borcun aylık taksitlerle ödenmesi yönünde bir talep iletildiğinde tarafların anlaşması için elverişli bir zemin oluşacaktır.
Noterden ihtarname çektikten sonra , ihtarname muhataba ulaştıktan sonra ihtarnamede öngörülen süre içerisinde ihtar konusunu oluşturan eylem yerine getirilmezse (ödeme yapılması, haksız fiilin sonlandırılması gibi) hukuki yollara başvurulacaktır. İhtarnamedeki beyanlar ilerideki olası bir dava sürecinde bağlayıcıdır.
Taraflar, sözleşmede teslimatın belirli bir tarihte gerçekleştirileceğini kararlaştırmamışlarsa veya sözleşmenin özelliğinden teslimat tarihinin anlaşılması mümkün değilse, malın bedeli teslim anında ödenmesi gerekmektedir. Bu durumda, borç, malın teslim edildiği anda muaccel olur.
Kredi Borcu Yasal Takip Süreci Ne Zaman Başlar? Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği'nin 18'inci maddesi, kredi borcu yasal takip sürecine dair esaslar içerir. Bu maddeye göre birbirini takip eden iki taksidin ödenmemesi hâlinde bankanın tüketiciye 30 gün zaman tanıma ve borcun tamamını talep etme hakkı bulunur.
Taraflar anlaşarak borcun ifa edileceği günü belirlemişse ihtara gerek yoktur. Şayet ifanın belirli bir süre içerisinde yapılması kararlaştırılmış ve sürenin sonuncu günü dahi borç ifa edilmemişse, ihtara gerek kalmaksızın borçlu temerrüde düşer.
Buna karşılık dar anlamda borcu sona erdiren sebepler; ifa, ifa imkânsızlığı, ibra, süreli sözleşmelerde sürenin dolması, yenilme, takas, zamanaşımı ve borçlu ve alacaklı sıfatlarının birleşmesidir.
“Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri