Duvar ya da tavanda küf oluşumunun olduğu bölgeyi kuru bir bezle nem ve küf tamamen temizlenene kadar silin ve daha sonra bu bölgeyi zımpara ile kazıyın. Zımparalama işleminin ardından çamaşır suyu döktüğünüz ıslak bir bezle duvarı silin. Çamaşır suyu duvardaki tüm küf mantarlarının ölmesini sağlayacaktır.
Öncelikle küflü duvarınızı karbonatlı su ile siliyorsunuz. Ardından bezle kuruluyorsunuz. Ve duvarın her yerini fön makinesi ile iyice kurutuyorsunuz. Bu yöntemle siz de küf ve rutubet kokusundan kurtulabilirsiniz.
Evde rutubet kokusu ile karşılaşmamanız için oda içerisinde çiçek bulundurmamanız öneriliyor. Rutubet kokusu giderici niteliği taşıyan su ve beyaz sirke karışımının da rutubetli alanda kullanılması gerekiyor. Peteklerinizin önünü açık tutarak da evde rutubet kokusuna karşı önlem alabilirsiniz.
Nemi çekme kapasitesi yüksek olduğundan işe yarar. Gözden uzak yerlere kedi kumu konulabilir. Karbonat ve tuz da iyi nem çekicidirler. Belirtilen yerlere tuz veya karbonat konursa hem nemi hem de nem kokusunu yok edecektir.
Beyaz sirke ve suyu yarı yarıya karıştırarak küflü yüzeye sıktıktan sonra beş dakika bekleyin. Nemli bir bez yardımı ile burayı durulamanız ve dolabı havalandırmanız yeterli.
İlgili 15 soru bulundu
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Beyaz sirke ve suyu yarı yarıya karıştırarak küflü yüzeye sıktıktan sonra beş dakika bekleyin. Nemli bir bez yardımı ile burayı durulamanız ve dolabı havalandırmanız yeterli.
Maalesef ki, küf kokusu oldukça inatçıdır ve kıyafetlerinizi defalarca yıkasanız da çıkmayabilir. Küf kokusunu çıkarma konusunda kullanılabilecek yöntemler arasında en doğal ve etkili olan, deterjanla birlikte sirke kullanmaktır ancak bu yöntem bile çoğu zaman işe yaramayabiliyor.
Bazı kişilerde öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı gibi daha birçok sorunlara yol açabilir. Küf kokusu asla hafife alınmamalıdır. Küf kokusu solunum yollarına aşırı zarar verebilir. Bu ortamda yaşamaya ya da devamlı maruz kalınması halinde kişide astım krizleri bile ortaya çıkabilir.
Tavan ve duvarlarda oluşan küfü engellemek için evinizi havalandırırken camları ardına kadar açarak kısa süre evinizi havalandırmalısınız. Kış aylarında günde 3 defa 5-10 dakika son baharda ise günde 3-4 defa 20 dakika kadar evinizi havalandırmak küf sorununu büyük oranda çözecektir.
Rutubet alan eşyalarınızı kahve telvesi ve toz hardalla ovalarsanız koku ortadan kalkacaktır. Rutubetin önlenmesine en etkili yöntem ortamın sık sık havalandırılması ve temizlenmesidir. Duvarda rutubet varsa boyalar dökülmeye başlar.
Evdeki çeşitli kaynaklardan çıkan su buharı soğuk duvarlarda yoğunlaşır. Yoğunlaşma sonucu oluşan su, duvar tarafından emilerek rutubetin oluşmasına sebep olur. Rutubeti oluşturan bir başka etmen de yeterince yalıtım yapılmayan dış duvarların yağmur suyunu emmesidir.
Eski bir diş fırçası üzerine bir miktar diş macunu sıkın ve küf lekesi olan bölgeyi fırçalamaya başlayın. Fırçalama işlemi bitince 5 dakika kadar bekleyin. Sıcak sudan geçirilmiş bez ile bu bölgeyi temizlediğinizde, duvardaki küf lekesinin de gittiğini gözlemleyeceksiniz.
Küf, evlerde sıklıkla karşılaşılan bir olumsuzluktur. Duvar yüzeyinin nemlenmesi, tesisat sistemindeki sızıntılar, duvarın nemli kalması ve odalar arasındaki sıcaklık farkı, küf oluşumunun temel nedenidir. Ayrıca evin yalıtım sistemindeki eksiklikler de küf oluşumunun habercisi olabilir.
Fazla deterjan kullanılmaması gerekir. Giysi dolaplarının giysiler ile temas etmeyen kısımlarına, kese içinde naftalin koymak nem ve küf kokusunu önler. Çamaşırların iyice kuruduktan sonra katlanarak dolaplara yerleştirilmesi gerekir.
Nem ve küf, solunum yollarına ciddi şekilde zarar verebilir ve bu hasar astım krizine yol açabilir. Tüm bu hastalıkların yanı sıra romatizma ve eklem ağrısı özellikle yaşlı insanlarda yaygındır. Aynı zamanda küf kokusu ve yüksek nem de uyku bozukluklarına neden olabilir.
8- Güneş ışığı
Güneş ışığı, kıyafetlerdeki küf kokusunu gidermek için oldukça etkilidir. Güneşin güçlü ışınları, küf sporlarını öldürmeye yardımcı olur.
Evde Rutubet Olduğu Nasıl Anlaşılır? Rutubet kaba bir tabirle nemlenmedir ve öncelikle kötü bir kokuyla kendisini belli eder. Kötü kokuyu, duvar ve pencere kenarlarındaki renk değişimleri takip eder. Ayrıca duvarlarınızın soğuk olması da evinizde rutubet olduğuna dair iyi bir işarettir.
Duvarlar koku yayabilir
Evinize girerken her zaman kötü bir koku fark ediyorsanız, belki de duvarları ve tavanları temizlemelisiniz. Bir sprey şişesine beyaz sirke ve ılık su koyun. Bu karışımı duvarlara püskürtün ve silin. Karışım, hem duvarları temizler hem de kötü kokuları giderir.
Durgun hava. Durgun hava, toz, küf sporları ve hatta giysilerinizdeki tütün dumanı gibi havadaki parçacıkları hapseder. Bu durum özellikle sıcak nemli günlerde daha da geçerlidir. Odanız eğer yeterli miktarda ve şekilde havalandırılmıyorsa, hava bu kirleticileri tutar ve ortamda kötü koku oluşmasına sebep olur.
Evin temiz kokması için ne yapmalı sorusuna verilecek en temel yanıtlardan biri düzenli havalandırmadır. Bunun bir sebebi düzenli havalandırma işleminin nem ve rutubeti önlemesidir. Özellikle uzun süre kapalı kalan alanların pencere ve kapıları açılarak dışarıdaki temiz havanın içeriye girmesi sağlanabilir.
Duvardaki küfleri temizleme ve lekeleri çıkarmak için çamaşır suyunu bir sprey kutusuna boşaltarak küflü bölge yüzeyine püskürtün. Yüzeyi temizledikten sonra aynı işlemi sırasıyla durulama bezi ile silip, bir süre bekledikten sonra temiz ve kuru bir bez yarımı ile kurulayarak hijyenik hale getirebilirsiniz.
Nem emici olarak kaya tuzu kullanın
Havadaki nemi toplamak için kaya tuzu kullanmak, nem birikmesini önlemek için iyi bir adım olabilir. Tuzu küçük bir kaba koyun ve içerisine su ekleyin. Bunun yerine daha şık durabilecek kaya tuzu lambası da kullanabilirsiniz.
“En iyi küf önleyici boya hangisi?” diye sorarsanız Redcolour Nem ve Küf Önleyici Boya en iyi seçenekler arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri