Psikolojide yansıtma (projeksiyon), bireylerin kendi kabul edilemez düşüncelerini, duygularını veya eğilimlerini başkalarına atfetme sürecidir. Kavramın temelleri, Sigmund Freud'un psikanalitik teorisinde atılmıştır ve psikolojide yansıtma kuramı olarak geliştirilmiştir.
Duygusal Yansıtma
Kişinin içinde bulunduğu duygu durumunu etrafındaki insanlara yansıtmasıdır. Örneğin; kişinin kendi içinde şiddetli öfke duymasına sebep olan temel neden, bir başkasına dair öfkesidir.
Psikolojide Yansıtma Örnekleri
Bir kadın iş arkadaşına ilgi duyan evli bir adamın onu kendisiyle flört etmekle itham etmesi de bir yansıtma örneğidir. Aslında bu isteği duyan kendisidir ama isteği yakışıksız olduğundan bilinçaltında bunu kadının arzusu haline getirir.
Kişilerin istemedikleri, kendilerine yakıştıramadığı duygu ve düşünceleri bir başkasında varmış gibi göstermesi, çevresindeki insanlara yansıtma olarak tanımlanmaktadır. Bu savunma mekanizmasını kullanan bireyler deneyimledikleri his ve düşüncelerin başkalarına ait olduğunu düşünürler.
Psikolojide savunma mekanizmalarından biri olarak kabul edilen yansıtma, kişinin kendisine yakıştıramadığı dürtü, duygu, düşünce ve bunlara ait yaşantıları; çevresindeki insanlara ait birer kusur, eylem olarak algılamasıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Örneğin bir kişi kendi içinde öfke veya kıskançlık duyguları taşıyorsa bu duyguları başkalarında varmış gibi algılayabilir ve onları öfkeli veya kıskanç olarak nitelendirebilir. Yansıtma yapan kişi, kendi duygularını başkalarına yüklemesiyle kendisini bu duygulardan arınmış hisseder.
Psikolojik yansıtma, (İng: "psychological projection"), kişinin genellikle kendisiyle ilgili olumsuz ve kabul edilemez duygularını, dürtülerini veya özelliklerini başka bir kişiye, canlıya, nesneye veya gruba aktarmasını içeren bir savunma mekanizmasıdır.
Duygu yoğunluğu çoktan aza göre göre hayret, şaşkınlık ve dikkat dağılması olarak sıralanır.
Heyecan; korku, kızgınlık, kıskançlık, üzüntü, sevinç gibi duygusal nedenlere bağlı olarak kendini gösteren geçici duygu yoğunlaşması durumudur. Önce heyecan, duygu yoğunlaşması sonra da duygunun ayrıştırılıp tanımlanması süreci oluşur.
Duygu, insanların yaşadıkları olaylara veya durumlara karşı verdikleri içsel tepkiler olarak tanımlanabiliyor. Hangi duyguyu hissedeceğimiz, o duyguyu tetikleyen deneyime ve kendi özelliklerimize bağlı olarak değişiyor. Örneğin, biri güzel bir haber aldığında mutluluk yaşarken diğeri daha çok şaşkınlık duyabiliyor.
9) Paylaştırma: Paylaştırma becerisi daha çok gurupla psikolojik danışmada kullanılan bir beceridir. Psikolojik danışmanın gurup üyelerinden birinin daha önceki oturumlardan birinde anlattığı yaşantıları ve duygularıyla, diğer gurup üyelerinin yaşantı ve duyguları arasında benzer yanlara dikkat çekmesidir.
Psikolojide yansıtma kavramını ilk ortaya atan kişi Sigmund Freud'dur. Freud yansıtmayı bireylerin istemedikleri durumları, davranışları karşı tarafta varmış gibi gösterme olarak tanımlamıştır. Birey kendinde eksik gördüğü şeyleri, kendine söylemek istediklerini, karşısındakine söylerler.
Duygu Teorileri
Temel motivasyon teorileri üç ana kategoride toplanabilir: fizyolojik, nörolojik ve bilişsel. Fizyolojik teoriler, beden içindeki tepkilerin duygulardan sorumlu olduğunu öne sürmektedir. Nörolojik teoriler, beyindeki aktivitenin duygusal tepkilere yol açtığını öne sürmektedir.
Hayatta kalmak, hayata tutunabilmek, karşılaştığımız durumlara karşı gerekli tepkileri verebilmek, başka insanlarla uyum sağlayabilmek ve insanın kişisel olarak neye ihtiyacı olduğunu anlayabilmesini sağlayan şey duygulardır. Bu eğilimleri sağlayabilmesine göre duygu tepkileriyle insanlar otomatik cevaplar verir.
Duygu, bireyin ruh hâlinde biyokimyasal (içsel) ve çevresel tesirlerle etkileşiminden doğan kompleks psikofizyolojik bir değişimdir. Kişiye özgü sağlık duyusunu belirleyen temel faktör olup, insanın günlük yaşamında merkezi bir rol oynar.
Duygudurum bozukluğu, duygusal durumu etkileyen bir uzun süreli zihinsel sağlık problemidir. Duygudurum bozukluğuna sahip kişiler genellikle aşırı duygusal iniş ve çıkışlar yaşarlar. Bu inişler ve çıkışlar, depresyon, bipolar gibi hastalıkların bir belirtisidir.
Duygudurum bozukluğu çoğu zaman veya neredeyse her gün üzgün ve değersiz hissetmek, enerji eksikliği, umutsuzluk gibi depsesif belirtiler veya aşırı enerjik ya da mutlu hissetmek, hızlı konuşmak ya da hareket etmek, ajitasyon, huzursuzluk, sinirlilik gibi hipomanik veya manik atak belirtileri gösterir.
Duygu, düşünce değildir. Düşüncenin doğruluğu ve yanlışlığı tartışılabilirken, duyguların doğrusu ve yanlışı diye bir kavram yoktur. Duyguyu hissedersiniz, hissetmemeyi seçemezsiniz.
Dünyanın en güzel, en güçlü ve en karmaşık duygusu. Tabii ki aşktan bahsediyoruz.
Greenberg, doğuştan getirdiğimiz 7 tane temel duygumuz olduğunu belirtmektedir. Bu 7 temel duygunun amacı bizi hayatta tutmaktır. Bunlar: Korku, üzüntü, öfke, tiksinti, utanç, coşku ve şaşkınlıktır.
Korku: Korku en güçlü duygular arasında yer alır. Evham, endişe, panik gibi duygular da korkudan kaynaklanır. Korku, acil bir tehdit ile karşılaşıldığında vücudun verdiği duygusal bir cevaptır.
Kişinin gerçekleşen veya ileride gerçekleşmesi planlanan olaylar için kendini sorumlu tutması ve aşırı derecede sorumluluk duygusu hissetmesi. Çevrede oluşan durumlara karşı aşırı hassas tepkiler vermesi ve aşırı duyarlı olması. Sürekli söylenilenleri inkar etmesi ve gergin bir görünüm sergilemesi.
Açıcı yankı ( yansıtma) sorular: Bir soru sormaktan çok, mesajı alan kişinin gönderen kişiye söz konusu mesajı, kendi diliyle anladığı şekilde geri göndermesidir.
Aktarım, psikolojik danışma sürecinde danışanın daha önce başkasına ya da başka bir nesneye yönelik deneyimlemiş olduğu duygu, düşünce ve davranışları psikolojik danışmana aktarmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri