Duygusal dayanıklılık; yaşanan travmatik olaylar, zor ve sıkıntılı koşullar, tehditlerle karşı karşıya kalma, ailesel sorunlar veya sağlık sorunları gibi önemli stres kaynakları karşısında iyi uyum sağlama süreci olarak tanımlanabilir. Duygusal dayanıklılık stres ile baş edebilme kapasitemizdir.
Psikolojik sağlamlık, zor deneyimlerden ve öngörülemez zorlayıcı olaylarla başedebilme, uyum sağlayabilme, esneklik kullanabilme ve ilerleyebilme, zorlayıcı bir stres faktörü karşısında, olumsuz duygusal tecrübelere karşı kendini toparlayabilme ve iyileştirme gücü şeklinde tanımlanır.
Doğru beslenme, bol uyku, hidrasyon ve düzenli egzersiz gibi olumlu yaşam tarzı faktörlerini teşvik etmek, vücudu strese uyum sağlamak ve anksiyete veya depresyon gibi duyguların olumsuz sonuçlarını azaltmak için güçlendirebilir.
Hayatta karşımıza çıkması olağan sorunlarla başa çıkmayı veya stresli bir ortamda, baskı altında soğukkanlı hareket edebilme yeteneği olarak tanımlanıyor. Duygusal dayanıklılığı yüksek olan bireyler olumlu bir bakış açısı ve sakin bir yaklaşımla stresle daha başarılı şekilde başa çıkabiliyor.
Duygusal dayanıklılığı yüksek kişilerin üç ortak özelliği bulunuyor. Bunlar; gerçeği olduğu gibi kabul etmek, yaşamın anlamlı olduğunu düşünmek ve hayata dört elle sarılmak. Birtakım değerlerin desteklediği güçlü bir inanç beslemek. Son olarak ta doğaçlama hareket etmek konusunda gizli bir beceri sahibi olmak.
İlgili 20 soru bulundu
Dayanıklılık; cismin boyutuna, hammaddesine, ortama, şekline ve sıcaklığına bağlıdır. Bu değerlerde meydana gelebilecek herhangi bir değişiklik cismin dayanıklılığını değiştirmektedir. Örneğin, sıcaklık arttıkça cismin dayanıklılığın azalmaktadır.
Dayanıklılık, fiziksel anlamda en basit haliyle cisme ait sabit ile cismin kesit alanının hacmine oranının çarpımının sonucudur. Dayanıklılık cismin ebatlarıyla ters orantılıdır. Yani cismin ebatları arttıkça dayanıklılık azalır.
Psikolojik dayanıklılık kişinin strese maruz kaldığında stresin olumsuz etkilerinden en az şekilde etkilenmesi, hastalıklara yol açabilme ihtimali bulunan olumsuzluklara karşı direnci oluşması ve iyilik halinin devamının sağlanması ile ilgili yeteneğin varlığıdır.
Dayanıklılık, bireyin tüm şartlara rağmen dirayetli durabilmesi ve savaşma gücü göstermesidir. Psikolojik dayanıklılık, kişinin zorluklar içerisindeyken ve stres altındayken bile, çevresine ve yaşamına olumlu bir biçimde uyum ve çaba göstermesini destekleyen kişilik özellikleri olarak tanımlanmıştır.
Karşılaşılan güçlükler, yaşanan olumsuz veya travmatik olaylar ile baş etme yeteneği, Stresli durumlarda yaşama hızlı bir şekilde uyum sağlama ve olumlu bakış açısı geliştirebilme becerisi, Zor tecrübeler karşısında kendini toparlama gücü olarak tanımlanmaktadır.
Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, Friborg ve arkadaşları (2003) tarafından geliştirilmiş olup 'kişisel güç', 'yapısal stil', sosyal yeterlilik', 'aile uyumu' ve 'sosyal kaynaklar' boyutlarını içermektedir.
Doğru beslenme, yeterli ve kaliteli uyku, düzenli egzersiz ve fiziksel aktivite gibi pozitif yaşam faktörlerini beslemek, strese, kaygı, endişe, depresyon gibi duygulara karşı sizi güçlendirecektir.
Duyumların ve duyguların ağır basması, aşırı bir biçimde insanı etkilemesi durumudur. Duygusallık denildiğinde öfke, hüzün, sevinç, kaygı, korku, heyecan, umut gibi duyguların yoğun deneyimlenmesini ve hayata dair kararların verilmesinde duyguların yönlendirmesinde olmayı anlayabiliriz.
Histrionik kişilik bozukluğu olanlar, kişilikle alakalı duygusal, bilişsel ve işlevsel bozukluk anlamına gelir. Kişinin yaşadığı olayları ya da duygularını abartılı bir şekilde aktararak ilgi odağı haline gelme çabası bu rahatsızlığın en belirgin karakteristiğidir.
Çocuk ve Ergenlerin psikolojik sağlamlık düzeyleri, sosyal becerileri ve zorluklarla başa çıkabilme özelliklerinin geliştirilmesi amacıyla oluşturulmuş bilimsel temelli bir programdır.
Spor dalına göre; genel dayanıklılık ve özel dayanıklılık. Enerji sistemi ve sürelerine göre; anaerobik dayanıklılık, aerobik dayanıklılık. Motorik özellikler açısından; süratte devamlılık, kuvvette devamlılık, çabuk kuvvette devamlılık.
Dayanıklılık, enerji oluşumu açısından aerobik dayanıklılık ve anaerobik dayanıklılık olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Kısaca dayanıklılık tüm organizmanın uzun süre devam eden sportif alıştırmalarda, yorgunluğa karşı koyabilme ve oldukça yüksek yoğunluktaki yüklenmeleri uzun zaman devam ettirebilme yeteneğidir.
Üzerinizdeki baskı arttığında sizi rahatlatacak bir şarkı dinlemek, stres seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilir. Diğer yandan uzun bir yürüyüş de strese iyi gelebilir. Strese sebep olan sorundan uzaklaşmak da üzerinizdeki baskıyı azaltacağından film izlemek ya da oyun oynamak gibi aktiviteler de fayda gösterebilir.
Katı cismin fiziksel özelliğinin kaybedilmeden kendi ağırlığını taşıma direncine ağırlığa karşı dayanıklılık adı verilmektedir. Cisimlerdeki bu özellik katılar için çok ayırt edici bir özellik olarak ortaya çıkar. Katılardaki dirence dayanıklılık da denilir.
Dayanıklılığın Sembolü: MIL-STD-810G.
Kalınlık arttıkça dayanıklılık artar. Cisimlerin ebatları arttıkça birim hacim ba- şına düşen yüzey alanı azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri