Uşak ili'nin 25 km batısında, Uşak-İzmir Devlet Karayolu üzerinde yer alan Güre köyü'nün kuzeyindeki Hermos(Gediz) Nehri'nin suladığı dar ovanın yakınlarında Lidya ve Greko-Pers(IVI.Ö. 6. yy.) tümülüsleri bulunmaktadır.
Karun Hazineleri Uşak. Uşak ili'nin 25 km batısında, Uşak-İzmir Devlet Karayolu üzerinde yer alan Güre Köyü'nün kuzeyindeki Hermos(Gediz) Nehri'nîn suladığı dar ovanın yakınlarında Lidya ve Greko-Pers(IVI.Ö. 6. yy.) tümülüsleri bulunmaktadır.
Dönemin önemli bilim adamları ve sanatçılarını kendisine çeken Sardes, "Karun kadar zengin" sözüyle de tanınan Lidya Kralı Karun dönemindeki zenginliğiyle dilden dile dolaştı.
Lidya Kralı Kroisos'a (Karun) ait, aralarında daha önce iki kez çalınarak yurt dışına kaçırılan Kanatlı Denizatı Broşu'nun da yer aldığı 432 parça paha biçilemez eserden oluşan Karun Hazineleri, yapımı tamamlanan modern müzede sergilenecek.
Parayı icat etmeleri ile bilinen Lidyalıların kralı olan Karun veya bilinen diğer adıyla Krezüs, M.Ö. 560-540 yılları arasında yaşamış ve hüküm sürmüştür. 35 yaşında kral olan İzhar'ın oğlu Karun, kendi adına özel ilk parayı bastırması ile bilinir.
İlgili 30 soru bulundu
KARUN, Hz. Musa'nın kavminin en zenginlerindendi. Öyle zengindi ki, hazinelerinin anahtarlarını bile kalabalık bir grup insan taşırdı. Azgın, şaşkın, kibirli ve insafsızdı.
Anadolu uygarlıklarından Lidya'nın son kralı “Croesus” (Türkçede KARUN olarak bilinmektedir) tarihte parayı icat edip ilk defa para kullanan kral olarak bilinir ve hala dünyanın en zengin insanı olarak anılır. Dünyanın en zengin ölümlüsü olarak kabul edilen Karun, MÖ 566 yılında Lidya kralı olduğunda 35 yaşında idi.
1996'dan beri Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen Karun Hazineleri'ni son beş yılda 769 yabancı turistin ziyaret ettiği ortaya çıktı. Yer sıkıntısından dolayı onlarca eserin üst üste istiflendiği müzede, 35 bin 573 tarihî eser bulunuyor. Bu eserlerin yüzde 10'u sergileniyor.
Kültür Bakanı Günay, Karun Hazinesi'nin en önemli parçası olan 'Kanatlı Denizatı'nın Almanya'da bulunduğunu açıkladı.
Karun kimdir ve hazinelerinden bahsetmeye çalışacağım sizlere ve bunun yanı sıra tarihi de irdelemiş olacağız. Lidya'nın son kralı olan Karun M.Ö 560-540 yılları arasında Lidya'nın kralllığını yapan Karun zenginliği ve bolluğu ile ün salmıştır.
Kur'an'da. Kur'an'da Kârûn'dan Kasas, Mü'min ve Ankebût Sûrelerinde bahsedilir. Karun, Kur'an'a göre İsrailoğulları'ndan ve zenginliği sebebiyle şımaran birisidir. Serveti "Biz ona, anahtarlarını (bile taşımanın) güçlü bir topluluğa ağır geleceği hazineler verdik" şeklinde tanımlanır.
Bir adet çıplak vazo da vardı. Biz hazineleri daha sonra Dinarlı bir antikacıya sattık. Hazineleri Ahmet Bülbül, Nurullah Bülbül, İsmail Bülbül ve Yakup Karaköse ile birlikte bulmuştuk.
Kârun, Hazret-i Mûsâ -aleyhisselâm-'ın kendisine öğrettiği simyâ ilmi neticesinde son derece zengin olmuştu.
(22. Dk. da söylüyor 650 bin ton altın olduğunu) Manisa Salihli Türkiye'nin Yeraltı Hazinesi sardes yöresindedir 1910 -1914 yıllarında Amerikalı arkeologları...
Antik çağın bilinen en zengin kralı olan Krezüs mitolojiye göre her tuttuğunun altın olması için ilâhlara yalvarır; bu dileği kabul edilince mutluluğa erişeceğini sanır. Ancak çok zengin olduğu halde mutluluğu bir türlü bulamayan kral acı içinde kıvranarak ölür.
Krallığı Lidya, 3000 yıl önce Orta Doğu'da ortaya çıkan yeni güçler arasındaydı ve bu paralar da Lidya uygarlığını ve Karun'u zengin eden paralardı.
Ya'kūb'un oğlu Levi'nin oğlu Kohat'ın oğlu Yitshar'ın (İzhar) oğlu olarak gösterilen Korah (Karun) (Çıkış, 6/16, 18, 21; Sayılar, 16/1), Mûsâ ve Hârûn'a karşı çıkarılan bir isyan hareketiyle gündeme gelmektedir.
Altı yıllık müzakereler sonucunda Almanya'dan iadesi sağlanan eser, ilk olarak Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilendi. Dünyanın en görkemli Hazinesi olan Karun Hazinesi'nin sergilenen 184 adet parçası içinde yer alan Kanatlı Denizatı Broşu şu anda Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.
Kârûn, Hazret-i Mûsâ'nın amcası veya amcasının oğlu idi. Tevrât'ı, Mûsâ -aleyhisselâm-'dan sonra en güzel o okurdu. Çok fakirdi. Hazret-i Mûsâ'nın duâsı berekâtıyla kendisine simyâ, yâni kıymetli maddelerden altın yapma ilmi verildi.
Hazinenin tamamı New York'taki Metropolitan Müzesi'nde 1985 yılında bir sergide gazeteci Özgen Acar tarafından görülmeleriyle bulundu. Karun Hazinesi Türkiye'ye nasıl geri döndü?
Doğrulanmış Cevap. -Merhaba! Karun Hazineleri,tarihi eserdir.
Kazım Akbıyıkoğlu, uzun yıllar Uşak Arkeoloji Müzesi'nde müdürlük yapmış ve dünyaca ünlü Karun Hazineleri'nin ABD'den Türkiye'ye geri getirilmesinde etkin rol oynamıştı. Akbıyıkoğlu'nun adı Uşak'taki müze skandalına karışmış ve adli makamlarca tutuklandığı için görevini bırakmıştı.
Kur'ân-ı Kerîm'de firavun kelimesi sadece Hz. Mûsâ dönemindeki Mısır kralını ifade etmekte olup Yûsuf devrindeki kral için “rab” ve “melik” kelimeleri kullanılmaktadır (Yûsuf 12/41-43, 50).
Musa Keita 1280'li yıllarda Mali'de dünyaya geldi. 'Kralların kralı' anlamına gelen 'mansa' adıyla anılan Musa, babasının çıktığı seferden dönememesi üzerine 32 yaşında tahta geçip imparatorluğunu ilan etti. Çok geniş bir coğrafyadan sorumluydu, bu sebeple onun hükmedeceği yerleri çıplak gözle görmek imkansızdı.
Alaverelerele, dalaverelerle zengin olanlar için kullanılan bir deyimdir bu: (Harun gibi geldiler, Karun gibi oldular) denilir ya! Aynen öyle! Harun gibi gelenler, sonunda Karun gibi olasalar bile, sonuç itibarıyla akıbetleri de aynı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri