Telefon incelemesinde Neye Bakılır ? Talebe göre istenilen her türlü bilgiye bakılır. Bunların başında, silinen mesajlar, internet geçmişi, resimler, konum geçmişi, videolar ve konuya dahil olmuş her türlü bilgiye titizlikle bakılır ve geri getirilir.
Mahkeme kararıyla yapılır. Kişiye ait cep telefonu tablet gibi elektronik mobil cihazlar üzerinde adli inceleme ve analiz işlemi uzman kişilerce yapılır. Çoğunlukla tarihi geçmiş veya silinmiş verilere ulaşılır. Ayrıca güncel olarak telefonda bulunan bilgilerde incelemeye tabi tutulur.
Elkoyma, ceza muhakemesinde somut vakıa ile ilgili olarak delillerin gecikmeksizin araştırılması ve tam olarak toplanması amacıyla da uygulanan bir koruma tedbiridir. Dolayısıyla elkoyma işlemi, etkin ve verimli bir soruşturma yapılabilmesi için önemlidir.
Firmadan firmaya değişir, maksimum 2 ay sürer.
Cep telefonları, e-postalar, mesajlar, resimler, konum verileri, finansal bilgiler ve daha binlercesi biçiminde milyonlarca veri kaydı depolar. Bu verilerin çoğu silinmiş olsa bile kurtarılabilir. Anakartı Yanmış Telefonlardan veri kurtarma ve inceleme yapılmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Mobil cihazın kapasitesine göre imaj alma, veri kurtarma, inceleme ve raporlama işlemleri 2 ile 10 iş günü arasında sürmektedir. Elde edilen verinin delil niteliğine geçmesi için mobil cihazın/cihazların alanında uzman kişi/kişiler tarafından incelenmesi ve raporlanması en önemli husustur.
Yani, bireysel suçlarda toplam 3 ay, örgütlü suçlarda ise toplam 6 ay boyunca iletişimin dinlenmesi, kayda alınması veya sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi tedbirlerine başvurulabilir. Tedbire Cumhuriyet savcısının karar verdiği hallerde, kararın 24 saat içinde hakim onayına sunulması gerekir.
İlgili hükmü vermekle görevli mahkeme yargılamayı yapan mahkemeye aittir. Aşağıda bulunan dilekçe ile mahkemeden karar istenir, bu karar çıktıktan sonra karar alınarak Adli Emanet Bürosuna götürülür ve el konulan eşya iade alınır. El konulan eşyanın iadesini asil veya vekili teslim alabilmektedir.
İletişimin dinlenmesi, kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi kararını, soruşturma aşamasında kural olarak hakim verir. Buradaki hakim, Sulh Ceza Hakimidir. Ancak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının kararıyla da bu işlem yapılabilir.
Kesinlikle hayır. Telefon, 134. Madde kapsamında bilgisayar gibi görülerek, el koymaya konu olamaz.
Konuşma kaydedilmediyse dinleme yapılamaz fakat arayan ve aranan numara kayıtları operatörden alınabilir.
Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcı, hakim kararı olmadan 24 saat süresince izin verebilir. Bu sürede mahkeme kararı alınması gerekir yoksa tedbir derhal kaldırılır. Dinleme kararı çıkınca, yazılı olarak emniyete bildirilir. Emniyet görevlileri teknik aletleriyle birlikte telefon idaresine gider.
Hiçbir gsm operatörü ses kaydı tutamaz. Bu konuşmalara ilişkin içerikleri mahkemeye sunamaz. Bu hem ceza kanunları bakımından suçtur hem de böyle bir durum olsa dahi bu ses kayıtlarının mahkemece delil olarak kabul edilebilmesi mümkün değildir.
Elkonulan Eşyanın Geri Verilmesi Nasıl Olur? Şüpheliye, sanığa veya 3. kişilere ait el konulmuş eşyanın soruşturma ve kovuşturma bakımından muhafazasına gerek kalmaması veya müsadereye tabi tutulmayacağının anlaşılması halinde eşyanın geri verilmesine karar verilir.
HTS kayıtlarının mahkeme tarafından ilgili operatörlerden talep edilmesi halinde aranan numaralar, numaraların aranma sıklığı, görüşme gün ve süreleri tespit edilebilecektir.
Özet: İşlevi itibarıyla cep telefonu, bilgisayar niteliğindedir ve üzerinde inceleme yapılabilmesi için CMK md. 134 uyarınca hakim kararı alınması gerekir. Karar alınmadan yapılan arama ve inceleme kanuna aykırıdır.
İletişimin tespiti işlemi Ceza Muhakemesi Kanunu m.135 uyarınca sadece şüpheli/sanık hakkında verilebilmektedir. İletişimin tespiti kararı her suça ilişkin verilebilmektedir. Herhangi bir sınırlama veyahut katalog suç ayrımı bulunmamaktadır.
Bu hususa ilişkin olarak verilen kararda, mobil telefon numarası ve tespit işleminin süresi belirtilir. Tespit işlemi en çok iki ay için yapılabilir; bu süre, bir ay daha uzatılabilir.
(1) Hâkim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri, elkoyma işlemini gerçekleştirebilir.
Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi kararına göre telefonların kutusu açılıp SIM kart takılsa dahi tüketiciler cayma hakkından yararlanabilir.
CMK'nın 134 ve 135. maddelerine göre söz konusu bilgisayara veya telefona el konulabiliyor.
İnternetten aldığınız ürüne sim kart taksanız dahi iade etme hakkınız var.
Telefonunuzu kullanırken, cızırtı ve yankı duyuyorsanız, dinleniyor olabilirsiniz. Konuşmalarınız derinden geliyorsa ve aynı olay gün içinde 2 kez tekrarlanırsa, yine dinlenme ihtimaliniz yüksektir. Uzmanlar, dinlemelere karşı telefonunuzu sürekli olarak format atmanız gerektiğini söylüyor.
Kulaktan kulağa yayılan efsaneye göre; cep telefonunuza önce #31#3111 yazıp bu numaranın arkasına kendi cep telefon numaranızı ekliyorsunuz. Sonra 'ara' tuşuna basıp telefonunuzu kulağınıza götürüyorsunuz. Eğer karşıdan hiçbir ses gelmiyorsa gözünüz aydın; demek ki sizi kimse dinlemiyor.
Mevcut ve güncel ceza dosyalarında ise davanın ve suçun türüne göre bu değerlendirmelerde farklılıklar yapıldığı görülmekte ise de; asıl olan ve olması gereken CMK'nın 135. maddesi kapsamında yapılacak dinleme ve kayıtlar kesin delil niteliği arz etmediğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri