Goleman kitabında duygusal zekâyı “Kendini harekete geçirebilme, aksiliklere rağmen yola devam edebilme, dürtülerini kontrol ederek tatmini erteleyebilme, ruh halini düzenleyebilme, sıkıntıların düşünmeyi engellemesine izin vermeme, kendini başkalarının yerine koyabilme ve umut besleme” olarak tanımlamaktaydı.
Dr. Goleman'a göre duygusal zekânın beş bileşeni var: öz bilinç, duygu yönetimi, motivasyon, empati ve sosyal beceriler.
Duygusal Zekaya Sahip İnsanların Özellikleri
Empati gösterebilir. Kendi beden dilini kontrol edebilir ve başkalarının beden diline duyarlıdır. Hayata karşı olumlu bir bakış açısına sahiptir. İnsan ilişkileri kuvvetlidir.
Goleman'ın Duygusal Zeka Yetkinlik Modeli
Bunlar: (1) öz bilinç, (2) öz yönetim, (3) motivasyon, (4) empati ve (5) ilişkilerde ustalık olarak sıralanabilir (Goleman, 2000: 395).
Duygusal zekâ veya yaygın İngilizce ifade edilişiyle EQ (emotional quotient), bir insanın kendisine veya başkalarına ait duyguları anlama, sezinleme, yönetme ve yönlendirme yetisi, kapasitesi ve becerisinin ölçümünü tanımlamaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Duygusal zekası yüksek olan kişilerin belirleyici ortak özellikleri; güçlü empati yeteneği, motive etme becerisi, uzlaşma kültürüne yatkınlık, yüksek ikna yeteneği, iyi bir dinleyici olmak, güven duygusu, olumlu tutum, duygularını göstermektir. İnsanları anlamayan onların ihtiyaç duydukları şekilde davranamaz.
Duygusal zekayı ölçmek için birtakım testler uygulanmaktadır. En yaygın kullanılan testler arasında; Mayer - Salovey - Caruso Duygusal Zeka Testi, The BarOn Sosyal ve Duygusal Zekaya Bağlı Liderlik Testi bulunmaktadır. Duygusal zeka, IQ gibi matematiksel parametrelere bağlı olan bir zeka türü değildir.
Ölçekten alınabilecek toplam puanlar 30 ile 180 puan arasında değişmekte olup, yüksek puan duygusal zeka düzeyinin yüksek olduğunu göstermektedir. Ölçek, toplam puana göre 155 ve üzeri yüksek, 130 Normal ve 129 ve altı düşük olarak hesaplanmaktadır.
Limbik sistem beyinde yer alan küçük ama çok önemli bir yapı kümesi olarak tanımlanabilir. Bu yapı, duygusal dürtüleri ve hafıza oluşumunu kontrol etmekten sorumlu olan beyin ağ sistemi olarak tanımlanır.
Öğretilebilir ve öğrenilebilir olması nedeniyle, duygusal zekâ bilişsel zekâdan farklıdır (Goleman, 2016). Birçok araştırmacıya göre duygusal zekâ öğrenme yoluyla geliştirilebilir.
Duygusal zeka ile ilgili bazı süreçler doğuştan gelmektedir. Çünkü bazı psikiyatrik durumlarda beynin yapısından kaynaklanan kendisi veya başkalarının duygularını anlama ve kavrama becerileri tam gelişmemiş olabilir. Ancak duygusal zekayı değiştirmek veya geliştirmek ise bebeklikten başlayan bir süreçtir.
Duygusal zeka doğuştan değildir, deneyimlerle öğrenilir. Bebeğiniz temel duygular (öfke, mutluluk, üzüntü, iğrenme, şaşkınlık, korku) ile doğar ve kıskançlık, utanma, sevgi, suçluluk gibi sosyal ve karmaşık duyguları 2 yaşından itibaren öğrenmeye başlar.
Bunun yanında insan ilişkilerinde ve kişinin kendisiyle olan iletişiminde de ortaya çıkar. Kişinin özbilinç sahibi olması, duygularını idare edebilmesi, başkalarıyla empati kurabilmesi, insan ilişkilerini yürütebilmesi ve kendini harekete geçirebilmesi, duygusal zekanın yeteneklerini oluşturuyor.
Duygusal zekası yüksek olan insanlar, kendi duygularını yönetmenin yanı sıra, düşüncelerini kolaylaştırmak ve başkalarını anlamak için duygularını kullanabilirler. İşte de, duygusal zekanın kariyer yolunda IQ'dan daha önemli olduğu tartışmaları süregelmektedir.
IQ (Intellectual Quotient) akademik başarıyı ve duygusal olmayan zekayı ölçmek için kullanılırken, Duygusal zeka EQ (Emotional Quotient) kişinin duygusal zekâsını, yani duygularını ne kadar iyi yönetebildiğini ve empati yeteneğini ölçer.
Bilim insanları onlarca yıldır bu konuda çalışıyorlar ve kişinin duygusal zekâsının da mantıksal zekâsı kadar önemli olduğunu söylüyorlar. Başarılı insanların %90'ı mantıksal olduğu kadar duygusal olarak da zeki insanlardır. Duygusal zekâ hepimizin içinde bir parça da olsa var olan zekâ türüdür.
Amigdala: Talamus gibi amigdala da beynin iki tarafında da bulunan bir yapıdır. Duygu ve içgüdülerimizi bunlara bağlı olarak da tepkilerimizi yöneten merkez amigdaladır. Korku, öfke, şiddet gibi ani gelişen duyguların yönetim merkezi olan amigdala aynı zamanda hayatta kalma dürtülerinin de temel merkezidir.
Araştırmada, duygusal zekanın 5 boyutu (kişisel beceriler, kişilerarası beceriler, uyumluluk, stresle başa çıkma, genel ruh durumu) açısından yöneticilerin duygusal zeka düzeyi farklılaşmaları incelenmiştir.
Duygusal zeka eğitiminin amacı; gerek iş, gerekse özel yaşamda duygusal zekanın kazanımlarını öğrenmek, duyguları anlama ve anlamlandırabilmek, kendinizi keşfetmek ve duygusal zeka yetkinliklerinizi güçlendirerek güçlü bir yaşam inşa edebilmek.
Bugün zekâ hala IQ testleriyle ölçülülebiliyor. Bu testler eskisine oranla daha az kullanılmakla birlikte hala tek ölçüt olma özelliğini koruyor. Testler başlıca iki şekilde karşımıza çıkıyor: Stanford-Binet Intelligence Scale (SBIS) ve Wechsler Intelligence Scales.
Mayer ve Salovey'in duygusal zekâ modelinde her biri duygusal zekâ için hayati sayılan önemli bir yeterliliği temel alan dört boyut vardır. Bu boyutlar a) duyguyu algılama, b) düşünceyi etkilemek için duyguları kullanma, c) duyguları anlama, d) kişisel gelişim ve sosyal ilişkiler için duyguları yönetmedir.
Duygusal zekâ; insanın akıllıca davranma yolunu duygularını da devreye sokarak gerçekleştirdiği bir süreç olarak tanımlanabilir. Sosyal zekâ ise; duygusal zekânın aksine duyguların değil sosyal ilişkilerin zeka ile birleştirilmesi neticesinde kullanılan bir yapıdır.
Schutte Duygusal Zeka Ölçeği kişilerin duygusal zekalarının gelişmişlik seviyesini ölçmek için kullanılan, uluslararası geçerliliği olan özel bir psikolojik testtir. Testi çözerken göreceğin her önermenin sana ne kadar uygun olduğunu düşünüp ona göre yanıt vermelisin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri