Duyu sinirleri veya Afferent (getirici) sinirler, merkezi sinir sistemine doğru duyusal bilgi taşıyan sinirlerdir. İç veya dış uyarıyı algılayabilen ya da tanıyan tüm sinirlere duyusal sinirler denir.
Duyu nöronları (Afferent nöronlar): Duyu organlarından veya diğer organlardan gelen koku, tat, ses, basınç, ağrı gibi uyarıları dendritleriyle alarak merkezî sinir sistemine (beyin veya omurilik) taşır.
Somatik sinir sistemi motor ve duyu sinirlerinden oluşur. Bu sinirlerin hücre gövdeleri beyin ve omurilikte bulunur. Aksonlar ise doğrudan iskelet kaslarına gider.
1- Afferent (Duyu) Nöronlar;
oDeriden, kaslardan, eklemlerden, duyu organlarından ve organlardan (periferik uçlarda bulunan bilgileri) gelen uyarıları MSS ne iletirler.
Vücuttan beyine gelen sinirler omurilikte çapraz yaparak gelir.
İlgili 24 soru bulundu
I., II., VIII. kranial sinirler özel duyusal kranial sinirlerdir ve sadece sensitif lifler içerirler.
Duyu nöron ( Getirici nöron) :
Reseptörlerin aldığı uyarıyı merkezi sinir sistemine iletir. Duyu nöronu zarar gören kişi acıyı hissetmez. Buna örnek lokal anestezidir.
-Sadece duyu nöronu zarar görmüş bir kişide; uyarı duyu organından merkezî sinir sistemine iletilemeyeceğinden kişinin eli yansa bile sıcaklık hissedilmez, ancak elini oynatmak isterse ara nöronlardan motor nöronlara uyarı verilip motor nöronlardan kasa uyarı iletileceğinden elini oynatabilir.
Duyu nöronu (Aferent): →Duyu organlarından aldıkları uyartıları, merkezi sinir sistemine (beyin ve omurlik) taşır.
İnsanda sinir sistemi merkezi sinir sistemi (MSS) ve çevresel sinir sistemi (ÇSS) olmak üzere ikiye ayrılır. ✔ Beyin ve omurilikten oluşur. ✔ Duyu nöronları ile gelen uyarıları değerlendirerek uyarılara uygun cevap oluşturur.
Nöronlar, hasar gördüklerinde özellikle gliyaların yardımıyla, kendilerini yenileyebilirler.
Bir sinirde hasar olması, beyine giden ya da beyinden çıkan sinyallerin iletimini durdurabilir. Bu durum da kasların çalışmasını engelleyerek, o sinirin ulaştığı alanda bir hissizlik oluşmasına neden olabilir. Sinir lifleri bozulduğunda, sinirin beyinden en uzak olan ucu ölür ve yalıtımda herhangi bir bozukluk oluşmaz.
Kişide ruhsal sorunlar var ise; fobi, anksiyete, çarpıntı, kolay ağlama, sinirlilik, aşırı duyarlılık gibi çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Sinir hastalığının belirtileri içerisinde histerik olanlarda ise; kişide uyuşma, bayılma, çeşitli bölgelerde karıncalanma, bellek yitimi, histerik felçler vb. gözlemlenir.
Sinir sistemini güçlendiren hareketler arasında; Derin derin nefes almak, yalın ayak toprak üzerinde yürümek, güneş ışığından faydalanmak, yoga yapmak, yeteri kadar magnezyum almak, omega 3 yağ asitlerini tüketmek, spor yapmak, yeşil çay içmek, papatya ve ıhlamur çayları tüketmek yer alıyor.
Bu yöntemler dışında dans etmek, egzersiz yapmak, yoga yapmak, müzik dinlemek, kendinize biraz zaman ayırmak, rahatlatıcı banyolar, meditasyon, ve masaj sinir atakları ile savaşmaya yardımcı olabilir.
Sinir hastalıkları, hastanelerin nöroloji birimlerinin ilgi alanına giren merkezi ve çevresel sinir sistemine ilişkin bozukluklardır. Beyin, beyincik, omurilik ve çevresel sinir sistemine ilişkin tüm hastalıklar sinir hastalıkları olarak adlandırılır.
Beyin: Duyu organları, hafıza ve düşünce merkezidir.
Merkezi sinir sistemi beyin (encephalon) ve omurilikten (medulla spinalis) oluşur.
Şakak, çene, kulak memesinin hemen altı, burun, burnun altı.
Duyu sinirleri veya Afferent (getirici) sinirler, merkezi sinir sistemine doğru duyusal bilgi taşıyan sinirlerdir. İç veya dış uyarıyı algılayabilen ya da tanıyan tüm sinirlere duyusal sinirler denir.
Motor nöron hastalığı tedavisi Bursa (ALS), sinir hücrelerinde oluşan hasarın sebep olduğu kas güçsüzlüklerinin medikal ve konservatif yollar ile tedavi edilmesidir.
Felç II. motor nöron tipindedir.
✔ Motor Nöron (Efferent = Götürücü): Merkezi sinir sisteminden cevabı alarak efektör organa götüren nöronlardır. Zarar görmesi botoks uygulamasına örnektir.
Beyindeki motor nöronlarda ve omurilikte oluşan hasar, bunların vücut kaslarına sinyal göndermelerini zorlaştırıyor. Bu da kas zayıflamasına ve azalmasına sebep olabiliyor. Motor nöron hastalığı sıklıkla amyotrofik lateral skleroz (ALS) olarak adlandırılır.
Beyindeki iki ana hücre tipi, sinir hücreleri olarak da bilinen nöronlar ve nöroglia olarak da bilinen glial hücrelerdir. Nöronlar, nöral devrelerde ve geniş kapsamlı beyin ağlarında diğer nöronlar ve internöronlarla iletişim kurarak işlev gösteren,beynin uyarılabilir hücreleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri