Çocuğun dokunma, koklama, tatma, görme ve duyma duyularını uyaran her türlü aktivete duyusal etkinlik olabilir. Aynı zamanda bu aktiviteler hareket ve denge oyunlarıyla birleştirilebilir.
Duyusal Oyun Nedir? Çocuğunuzun duyularından en az birini uyaran oyun aktivitelerine duyusal oyun denir. Duyma, görme, dokunma, koku ve tat alma ile birlikte hareket ve denge gibi algıları uyaran oyunlar da bu kategoriye girmektedir. Erken çocukluk döneminde duyusal oyunlar, beyin gelişiminde önemli bir rol oynar.
Oyun hamuru, su oyunları, slime, çamur, pirinç dolu kutular, kinetik kum vb. materyallerle hazırlanan oyunlar, duyusal oyunlardır. Özellikle diğer oyunlarla ilgilenmeyen çocukların duyusal oyunlara daha olumlu tepkiler verdikleri görülmektedir.
Duyusal oyunların faydaları saymakla bitmez. Bu aktiviteler; çocuklarda bilişsel gelişimi hızlandırır, duyuların gelişmesini sağlar, motor yeteneklerini geliştirir, stres ve anksiyetenin azalmasına katkıda bulunur.
Erken çocukluk döneminin küçük yaşlarına özgü keşfetme ve merak özelliğinden hareketle oluşturulan atölyede; beş duyu organını etkili biçimde kullanarak bütün gelişim alanlarına yönelik katkılar sağlamak esastır.
İlgili 43 soru bulundu
Duyu & Sanat atölyelerimiz, dil kullanımı, beden egzersizleri, ritim çalışmaları, bilim, drama ve boyama ile çocukların ince motor ve kaba motor becerileri, sosyal ve duygusal gelişim alanlarını ve iletişim becerilerini destekliyoruz.
“Duyusal Gelişim” diye adlandırdığımız bu dönem, bebeğinizin duyularını, yaşam içinde provalaması ile gerçekleşir. Bu yüzden, bebeğinizin çevresinde, algılayabileceği nesne ve objelerin çeşitli olması çok önemlidir.
Bebekler için mendiller, ahşap kaşıklar, aynalar, yumuşak bloklar, parmak kuklaları, renkli kurdeleler, oyun hamurları, ses çıkaran oyuncaklar (ksilofon, piyano gibi) duyu materyali olarak kullanılabilir.
Duyusal alanlar koku, tad, dokunma, görme, işitme, propriyosepsiyonu (vücudunuzun uzayda nerede olduğunu bilmenin farkındalığı) ve vestibüler (iç kulak, denge) kullanmayı içerir.
Bu bunalmış veya gereğinden az uyarılmış olma duyguları çoğu zaman çocukların harekete geçmesine neden olur. İşte bu yüzden duyusal oyuncaklar, bozuk bir duyu sistemini yatıştırmak ve çocukların bedenlerinde ve zihinlerinde duyguları işlemelerine yardımcı olmak için özellikle yararlıdır.
Bebeğin üçüncü ayından itibaren kullanılabilen duyusal oyun şişeleri, yetişkinlikte de kullanıma uygundur. Duyusal oyun şişeleri eğitici, öğretici ve geliştirici özelliklerinin yanı sıra eğlencelidir. Keyifli bir keşif imkanı yaratan materyal, çocuğun öğrenme isteğini artırarak keşif dürtüsünü harekete geçirir.
Dikkat, duyusal uyaranları seçici olarak vurgulamanın ve görmezden gelmenin bilişsel sürecidir. Modaliteler arası dikkate göre, dikkat çoğu zaman aynı anda birden fazla duyusal modalite vasıtasıyla gerçekleşir. Bu modaliteler, görsel, işitsel, uzamsal ve dokunsal gibi farklı duyusal alanlardan gelen bilgileri işler.
Bu dönemdeki duyusal gelişim, genel sağlık ve esenlik için oldukça önemlidir. Çocuğun öğrenmesinin ve algılamasının temelini oluşturur. Duyu gelişimi, diğer gelişim alanlarının gelişiminde de önemli bir role sahiptir ve beyin gelişiminin anahtarı olarak kabul edilir.
Duyusal işleme, çevreden veya vücuttan gelen duyusal uyaranların algılanması, yorumlanması ve yanıt oluşturulması sürecidir. Merkezi sinir tarafından gerçekleştirilen bu süreç otomatik olarak yapılmaktadır. Duyular, beyne bilgi ulaştırmanın tek yoludur.
Türkçe, Sanat, Drama, Müzik, Hareket, Oyun, Fen, Matematik, Okuma Yazmaya Hazırlık ve Alan Gezileri şeklindedir. Öğretmen veya çocuklar tarafından yapılandırılmış/ yarı yapılandırılmış/ yapılandırılmamış etkinlikler sınıf içinde yapılabileceği gibi açık havada da yapılabilir.
Bebeklerin görme ve duyma gibi duyusal eylemlerini tutma ve elleme gibi fiziksel eylemleriyle birleştirerek dünyayı algılamaya çalıştıkları döneme, duyu-motor dönemi adı verilir.
Çocuklarda Duyusal Gelişim
Ancak “duyusal gelişim nedir?” diye düşünüldüğünde çocukların büyüme sürecinde duyusal alanda elde ettikleri yeni kazanımların izlendiği bir alandır. Jean Piaget tarafından ortaya koyulan bilişsel gelişim dönemlerinden erken çocukluk dönemine denk düşen bazı basamaklar vardır.
İnsanlarda her ne kadar beş duyunun varlığından bahsedilse de duyusal sistemin sınıflandırılmasında vestibüler duyu (denge ve hareket duyusu), proprioseptif duyu (derin duyu), taktil duyusu (dokunma duyusu), tat duyusu, koku duyusu, görme duyusu, işitme duyusu olmak üzere yedi farklı sistem şeklinde ele alınır.
Canlılarda somut fiziki gerçeklikleri maddesel bir şekilde bilme gücü. İnsanlar olarak; görme, koklama, dokunma, tatma ve işitme olmak üzere beş duyuya sahip olduğumuz bilinir.
Duyu bütünleme terapisinde kullanılan materyaller; ufo svava çocuk salıncakları, suspension swing, kanguru salıncak, standart flexion T bar swing, Uzay terapi salıncağı, Moon swing salıncak, platform salıncak, boat swing salıncak, cuddle swing salıncaklar, Gonge denge çanakları, aktivite parkurları, tırtıklı toplar, ...
Duyu Bütünleme Materyalleri
Kare salıncak, dikdörtgen salıncak, T salıncak, koza salıncak, hamak denge (vestibüler) duyusunun gelişimini desteklemekte kullanılır. Farklı pozisyonlarda yapılan aktiviteler kas kuvvetini arttırır, el- göz koordinasyonu geliştirir, motor planlamayı destekler.
Duyusal oyun nedir? Duyusal oyun, çocukların etrafındaki dünyayı parmak uçlarıyla hissederek keşfettiği ve öğrendiği oyunlardır. Duyuları harekete geçiren uygulamalı etkinlikler olarak da tanımlanabilir. Duyusal oyun, bebeklikten itibaren çocuğun her türlü duyusunu tanımasını ve geliştirmesini sağlar.
DUYU-HAREKET DÖNEMİ (0-2 YAŞ)
0-2 yaş çocuk için gelişimin en hızlı ilerlediği dönemlerden bir tanesidir. Bu dönemde çocuklar çevrelerini keşfetmeye, doğuştan getirdiği duyuşsal ve hareketsel yetenekleri kullanmaya ve basit tutma, emme gibi davranışların üzerine katarak giderek kompleksleşen yapıda ilerler.
Duyusal motor gelişim, çocukların vücutlarını ve çevrelerini anlamalarını, uyaranları işlemelerini ve uygun şekilde tepki vermelerini içeren bir süreçtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri