Duyusal-Motor Dönem (0-2 Yaş) Bebeklerin görme ve duyma gibi duyusal eylemlerini tutma ve elleme gibi fiziksel eylemleriyle birleştirerek dünyayı algılamaya çalıştıkları döneme, duyu-motor dönemi adı verilir.
Duyusal alanlar koku, tad, dokunma, görme, işitme, propriyosepsiyonu (vücudunuzun uzayda nerede olduğunu bilmenin farkındalığı) ve vestibüler (iç kulak, denge) kullanmayı içerir.
Duyusal motor gelişim, çocukların vücutlarını ve çevrelerini anlamalarını, uyaranları işlemelerini ve uygun şekilde tepki vermelerini içeren bir süreçtir. Bu gelişim, duyusal ve motor becerilerin birbirine eşleşmesini edilmesini ifade eder.
Duyu Algı Motor Bütünleme Programı
Çevremizle (sosyal ve fiziksel) olan etkileşimimizde vücudumuzu etkili bir biçimde kullanabilmemizi sağlamak için, vücudumuz ve çevremizden gelen duyuları organize eden nörolojik bir işlemdir.
Oturma, emekleme, yürüme, koşma, zıplama, tırmanma, sekme, hoplama gibi büyük kasları kullanarak elde ettiğimiz hareketleri kapsamaktadır. Kaba motor becerileri denge kurabilmeyi ve vücudun koordinasyonunu sağlayabilmeyi gerektirmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Duyusal-Motor Dönem (0-2 Yaş)
Bebeklerin görme ve duyma gibi duyusal eylemlerini tutma ve elleme gibi fiziksel eylemleriyle birleştirerek dünyayı algılamaya çalıştıkları döneme, duyu-motor dönemi adı verilir.
Motor beceriler, günlük yaşamın bir parçası olup, hareket, denge, koordinasyon ve devinimsel beceri gerektirirler. Bu beceriler, genellikle ince motor beceriler ve kaba motor beceriler olarak ikiye ayrılır.
Duyusal algı, dokunma, tat, koku, işitme, görme – vestibüler ve propriyoseptif sistemler gibi duyuları içeren bir beyin fonksiyonudur.
Algı, duyu organlarının fiziksel uyarılmasıyla oluşan sinir sistemindeki sinyallerden oluşur. Örneğin, görme gözün retinasına düşen ışıkla, işitme kulağa gelen ses ile oluşur. Algı bu sinyallerin sadece pasif bir şekilde alınması değildir. Öğrenme, dikkat, hafıza ve beklenti ile şekillenebilir.
Duyular dış dünyadan aldıkları bilgileri beyne iletir ve bu bilgilerin anlamlandırılma sürecine duyusal işlemleme denir.
Duyu hareket dönemi yapısı ve özellikleri itibari ile altı ayrı evreye ayrılmaktadır. Evre (0-1 ay): Gelişimin temeli olan doğuştan getirilen emme refleksi ve bunu yeni bilgilerle uydurma gayreti özellikleri görülür.
Duyusal Oyun Nedir? Çocuğunuzun duyularından en az birini uyaran oyun aktivitelerine duyusal oyun denir. Duyma, görme, dokunma, koku ve tat alma ile birlikte hareket ve denge gibi algıları uyaran oyunlar da bu kategoriye girmektedir. Erken çocukluk döneminde duyusal oyunlar, beyin gelişiminde önemli bir rol oynar.
“Duyusal Gelişim” diye adlandırdığımız bu dönem, bebeğinizin duyularını, yaşam içinde provalaması ile gerçekleşir. Bu yüzden, bebeğinizin çevresinde, algılayabileceği nesne ve objelerin çeşitli olması çok önemlidir.
Çocuğun dokunma, koklama, tatma, görme ve duyma duyularını uyaran her türlü aktivete duyusal etkinlik olabilir. Aynı zamanda bu aktiviteler hareket ve denge oyunlarıyla birleştirilebilir.
Bu dönemdeki duyusal gelişim, genel sağlık ve esenlik için oldukça önemlidir. Çocuğun öğrenmesinin ve algılamasının temelini oluşturur. Duyu gelişimi, diğer gelişim alanlarının gelişiminde de önemli bir role sahiptir ve beyin gelişiminin anahtarı olarak kabul edilir.
İnsanlarda her ne kadar beş duyunun varlığından bahsedilse de duyusal sistemin sınıflandırılmasında vestibüler duyu (denge ve hareket duyusu), proprioseptif duyu (derin duyu), taktil duyusu (dokunma duyusu), tat duyusu, koku duyusu, görme duyusu, işitme duyusu olmak üzere yedi farklı sistem şeklinde ele alınır.
Duyusal özellikler gıdaların koku, lezzet, tekstür, görünüş gibi karakteristik özelliklerini içermektedir. Bu özellikler insanların görme, koklama, tatma, dokunma ve duyma duyuları ile çeşitli duyusal değerlendirme yöntemleri kullanılarak algılanmaktadır.
Bir ses duymak duyum iken, kimin ya da neyin sesi olduğunu anlamak algıdır. Duyum fizyolojik bir olaydır. Algı ise karmaşık zihinsel bir olaydır. Duyumda uyarıcılar tek tek değerlendirilir.
Duyusal İşlemleme Bozukluğu Nedir? Merkezi sinir sisteminin özellikle vestibüler, dokunsal veya propriyoseptif duyuları gerektiği gibi işleyememesi sonucu; duyuların ayrımı, modülasyonu, koordinasyonu veya organize edilmesinde güçlük ile kendini gösteren, hareketin planlanmasını zorlaştıran bir durumdur.
Duyu organları yoluyla iç ve dış çevreden gelen uyarıcıların alınarak sinirler yoluyla beyne ulaşmasına duyum denir. İzlenim duyumdan önce, algı duyumdan sonra gerçekleşir. Duygu teriminden titizlikle ayrılmalıdır: duygu, bir tasarımın; duyum bir etkinin sonucudur. Örneğin sevinç bir duygu, açlık ise bir duyumdur.
Bildiğimiz her şey, zihnimizdeki bütün bilgiler duyu organlarımız vasıtasıyla gelir.. Dış dünyadan bilgi toplama iki aşamalı bir süreçtir. Birinci aşamada elektrik sinyalleri beyne ulaşır ve duyu haline gelir. İkinci aşamada beyin, duyuları biz farkında olmadan algıya çevirir.
Motor beceri, belirli bir işi gerçekleştirmek için uyumlu motor hareketi sağlayan davranışları öğrenme sıklığıdır. Motor becerilerinin gelişimi, serebral korteksin istemli kas gruplarını kontrol eden motor korteks bölgesinde meydana gelir.
7 Aylık Bebek
Bebeğiniz artık desteksiz bir şekilde oturabilir, oyuncaklara ulaşıp onları alabilir. Bardağı tutup su içebilir ve bir kaşıkla yemek yiyebilir. Destek almadan oturabilir. İki eli üzerinde öne doğru eğilebilir.
Yürümek, emeklemek, koşmak, zıplamak ve hemen hemen tüm spor etkinlikleri bu gruba dahildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri