Duyusal-Motor Dönem (0-2 Yaş) Bebeklerin görme ve duyma gibi duyusal eylemlerini tutma ve elleme gibi fiziksel eylemleriyle birleştirerek dünyayı algılamaya çalıştıkları döneme, duyu-motor dönemi adı verilir. Bu dönemde bebek yoğun refleksler içerisindedir.
“Duyusal Gelişim” diye adlandırdığımız bu dönem, bebeğinizin duyularını, yaşam içinde provalaması ile gerçekleşir. Bu yüzden, bebeğinizin çevresinde, algılayabileceği nesne ve objelerin çeşitli olması çok önemlidir.
Duyusal alanlar koku, tad, dokunma, görme, işitme, propriyosepsiyonu (vücudunuzun uzayda nerede olduğunu bilmenin farkındalığı) ve vestibüler (iç kulak, denge) kullanmayı içerir.
Duyu- Motor dönemi (0-2 yaş)
Bebek bu aşamada dış dünyayı keşfetmede duyularını ve motor becerilerini kullandığından bu döneme “duyu- motor” denilir.
Duyusal motor gelişim, çocukların vücutlarını ve çevrelerini anlamalarını, uyaranları işlemelerini ve uygun şekilde tepki vermelerini içeren bir süreçtir. Bu gelişim, duyusal ve motor becerilerin birbirine eşleşmesini edilmesini ifade eder.
İlgili 30 soru bulundu
Duyusal temelli motor bozukluk, sinir sisteminin vücudun pozisyonu ve hareketiyle ilgili bilgileri işlemesi ve bütünleştirmesinde yaşanan aksaklıklar sonucunda ortaya çıkan motor hareketi ve kognitif süreçleri etkileyen duyu temelli bir bozukluktur.
Duyu Gelişimi ve Duyu Bütünleme Eğitimi, bireylerin çevreleriyle etkileşim kurma ve dünyayı algılama yeteneklerini geliştirmeyi amaçlayan bir eğitim programını ifade eder. Bu eğitim, özellikle çocuklar ve yetişkinler arasında, duyusal gelişim ve duyusal bütünleme ihtiyaçlarına yönelik olarak uygulanabilir.
Piaget bu dönemin insancıl merak ve yeniliklere ilgi duymanın geliştiği dönem olduğunu belirtir. Duyu- Hareket dönem altı ayrı evrede ele alınabilir (Sand, 1976:19; Cole,2001:163). Evre (0-1 ay): Bu evrede bebek doğuştan getirdiği emme refleksini kullanır.
Bu dönemdeki duyusal gelişim, genel sağlık ve esenlik için oldukça önemlidir. Çocuğun öğrenmesinin ve algılamasının temelini oluşturur. Duyu gelişimi, diğer gelişim alanlarının gelişiminde de önemli bir role sahiptir ve beyin gelişiminin anahtarı olarak kabul edilir.
Çocuğun dokunma, koklama, tatma, görme ve duyma duyularını uyaran her türlü aktivete duyusal etkinlik olabilir. Aynı zamanda bu aktiviteler hareket ve denge oyunlarıyla birleştirilebilir.
Çocuğunuzun duyularından en az birini uyaran oyun aktivitelerine duyusal oyun denir. Duyma, görme, dokunma, koku ve tat alma ile birlikte hareket ve denge gibi algıları uyaran oyunlar da bu kategoriye girmektedir. Erken çocukluk döneminde duyusal oyunlar, beyin gelişiminde önemli bir rol oynar.
Duygusal gelişim, bebeklikte başlar ve yetişkinliğe kadar devam eder. Bebeklerde fark edilebilen ilk duygular neşe, öfke, üzüntü ve korkudur. Zamanla benlik algısı oluştukça utangaçlık, gurur, şaşırma, sevinç, mahcubiyet, utanma, suçluluk ve empati gibi daha komplike duygular gelişmeye başlar.
Gelişim çocuğun; öğrenmesi, anlaması, duyması, konuşması, etrafıyla ve kendisiyle ilişkileri, yürümesi, el kol hareketleri, oyunları gibi özelliklerini kapsayan bir süreçtir. Anne karnında başlar ve ömür boyu devam etmektedir.
Duygusal gelişim, çevreden iç ve dış dünyalardan gelen etkiler herhangi bir olayın ona hoş gelip gelmeme hâli olarak tanımlanır. Birey sosyal çevre ile etkileşim içindeyken az ya da çok haz ve elem duyguları içindedir. Bireyin yaşamında, bir canlanma hareketlenme anlamına gelmektedir.
Oturma, emekleme, yürüme, koşma, zıplama, tırmanma, sekme, hoplama gibi büyük kasları kullanarak elde ettiğimiz hareketleri kapsamaktadır. Kaba motor becerileri denge kurabilmeyi ve vücudun koordinasyonunu sağlayabilmeyi gerektirmektedir.
Günlük hayatta gerekli olan hareketleri yapabilmeye motor beceri, bu hareketleri yapabilmek için kullanılan kasların uygun hale gelmesine de motor gelişim denir. Çocuklarda motor gelişim, beslenmekten yürümeye, oynamaktan yazmaya kadar her türlü faaliyetlerini kapsar.
Başını kaldırma, oyuncağı kavrama gibi küçük adımlarla başlayan bu beceriler motor gelişim olarak adlandırılır. Motor gelişim sürecinde edinilen kabiliyetler ise ince motor beceriler ve kaba motor beceriler olarak ikiye ayrılır.
Bilişsel gelişim evreleri Duyusal-Motor Dönemi (0-2 yaş), İşlem Öncesi Dönem, (2-7 yaş), Somut İşlemler Dönemi (7-11 yaş) ve Soyut İşlemler Dönemi (11+ yaş)'dir.
Piaget'e göre bilişsel gelişim, organizmanın doğumundan ölümüne kadar farklı gelişim aşamalarından geçerek düzenli olarak niteliksel bir değişim içine girmesidir. 1920'lerden beri Piaget çalışmalarında çocuğun zekâsını incelemiştir. Piaget'e göre zekâ, zekâ testlerinden alınan puan değildir.
Bilişsel gelişim öğrenme, anlama, dikkatini verme, algılama, bellek, problem çözme, mantık yürütme ve yaratıcılık becerilerini kapsar.
İnsanlarda her ne kadar beş duyunun varlığından bahsedilse de duyusal sistemin sınıflandırılmasında vestibüler duyu (denge ve hareket duyusu), proprioseptif duyu (derin duyu), taktil duyusu (dokunma duyusu), tat duyusu, koku duyusu, görme duyusu, işitme duyusu olmak üzere yedi farklı sistem şeklinde ele alınır.
Duyusal işleme, çevreden veya vücuttan gelen duyusal uyaranların algılanması, yorumlanması ve yanıt oluşturulması sürecidir. Merkezi sinir tarafından gerçekleştirilen bu süreç otomatik olarak yapılmaktadır. Duyular, beyne bilgi ulaştırmanın tek yoludur.
Bunu şöyle açıklayabiliriz; Bebeklerin duyuları anne karnında gelişmeye başlar ve doğduğu andan itibaren ilk yıl içinde hızla gelişir. Bebeğiniz üçüncü trimesterde duyduğu sesleri tespit edebilir, bu nedenle doğumda bu duyu daha da gelişmiş olarak dünyaya gözlerini açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri