Sigortalı işsiz kendi kusuru ve bilgilerdeki eksiklik veya yanlışlık nedeniyle yapılan fazla ödemeleri yasal faizi ile birlikte geri ödemek zorundadır.
Buna göre; a) Sigortalının “kusurundan” kaynaklandığı belirlenen fazla ödemeler yasal faizi ile birlikte geri alınır. Ölen sigortalı işsizlere ait fazla ödemeler ise geri tahsil edilmez (m.50/3).
Bölge adliye mahkemesi kararının size tebliğinden itibaren 1 ay içinde İşkur'a başvurmazsanız, hakkınızı yitirmezsiniz; ama 1 aydan sonraki geciktiğiniz günler kadar eksik maaş alırsınız. Geriye dönük işsizlik maaşları tek seferde ve toplu olarak ödenmektedir. Yapılacak ödemede, geriye dönük faiz işletilmemektedir.
1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.
İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden, işçinin kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler ise yasal faizi ile birlikte işçiden tahsil edilir.
İlgili 24 soru bulundu
Borcun tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 (On Beş) gün içinde, PTT Merkezlerinde borcun oluştuğu İŞKUR birimine ait posta çeki hesabına ödemelerin yapılması gerekir. Ödemenin borçlu adına yapılması zorunludur. Bu nedenle PTT 'ye ödeme yapan kişi kendi adına değil borçlunun adına ödeme yapması gerekir.
Çalışmaya başladığı için hak kazandığı işsizlik ödeneğinin bir kısmını alamayan işçi, yeniden işsiz kalırsa -30 gün içinde başvurması koşuluyla- eksik süreye ilişkin ödeneği alabilir.
KAÇ AY MAAŞ ALINIYOR
Alınacak işsizlik maaşının süresini de ödenen primler belirliyor. Buna göre son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay maaş ödeniyor.
Asgari ücrette yaşanan 2023 Temmuz ara zammı ile birlikte en düşük işsizlik maaşı 5 bin 365 lira, en yükseği 10 bin 731 liraya yükselmiş oldu.
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.
İşsizlik Maaşı Gününde Alınmazsa Ne Olur? İşsizlik maaşını çekme süresi 6 aydır. İşsizlik maaşı PTT'de sigortalı işsizin hesabına yatırıldıktan sonraki 6'ıncı ayının son gününe kadar alınmaz ise, işsizlik maaşı İŞKUR emanet hesaplarına geri gönderilir.
◾İşsiz kalınan tarihten Yargıtay kararının tebliğine kadar , işçinin işsiz kaldığı süreler olmalıdır ki geriye dönük işsizlik ödeneği ödensin . Geriye dönük işsizlik maaşı ödemesi alabilmemiz için , işten ayrıldığımız tarihten Yargıtay kararının tebliğine kadar olan dönemde , sigortada boş günlerinizin olması gerekir .
Sigortalı İşsizin, İşsizlik Ödeneği Alırken Bir İşte Çalışmaya Başlaması Halinde Yapması Gerekenler Nelerdir? İşsizlik ödeneği alırken gelir getirici bir işte çalışmaya başlayanların (bir gün dahi olsa) işe girdiği tarihi takip eden günden başlayarak 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine bilgi vermeleri gerekmektedir.
Girdi-çıktı yapıldığı için 120 gün kesintisiz çalışma şartını sağlayamayanlara da işsizlik maaşı bağlanacak. Ekonomi alanında önemli düzenlemeler getiren torba teklif, sosyal güvenlik alanında da önemli düzenlemeler içeriyor.
İşsizlik maaşını 2. kez almak için herhangi bir engel bulunmamaktadır. 2, 3 veya daha fazla kez işsizlik maaşı alabilmek mümkündür. Tek şart ise yukarıda belirtildiği gibi 3 yıl içerisinde en az 600 gün olmak şartı ile çalışmış olan sigortalı işsizler, 2. Kez işsizlik maaşı alabilmek için başvuru yapabilmektedir.
Maaşın süresi yatırılan prime göre değişiyor. Buna göre; son 3 yılda 600 gün primi olan çalışan 6 ay, 900 gün primi olan 8 ay ve 3 yılın tamamında, yani bin 80 gün primi olanlar 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir.
Asgari ücret Temmuz-Aralık 2023 dönemi için 11 bin 402 lira olurken, işsizlik maaşı ise beş bin 324 lira oldu. Bugün açıklanan yeni asgari ücretin ardından işsizlik maaşı da belli oldu. En düşük işsizlik maaşı 5324 lira, en yüksek de 10 bin 650 lira olarak ödenecek.
Ödenek tutarından %0,759 oranında damga vergisi kesintisi yapıldığından 2023 yılı Ocak - Haziran dönemi için alınabilecek en düşük (taban) aylık net ödenek 3.972,82 TL, en yüksek (tavan) aylık net ücret ise 7.945,63 TL'dir. Ancak bu tutarlar mayıs ayı ve sonrasında işten ayrılanlar için geçerlidir.
İŞSİZLİK MAAŞI NEREYE YATAR? İşsizlik maaşını almaya hak kazananlar herhangi bir PTT şubesine giderek maaşını çekebilir. Bunun için sadece T.C kimlik numaralı nüfus cüzdanı yeterli. Yani her ayın 5'inde PTT binalarından maaşını alabilirsiniz.
Buna göre; son 3 yıl içerisinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay süreyle işsizlik maaşı ödeniyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, asgari ücretin 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira 70 kuruş olacağını açıkladı.
İşsiz kalmadan önce en az 120 gün çalışan kişiler, işsizlik ödeneği almaya hak kazanır. Bu bağlamda iş yerinden ayrılmadan önce 6 ay çalışmış olan kişiler, işsizlik ödeneği alma şartları arasındaki çalışma günü sınırını karşılar.
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak, 120 gün hizmet akdine farklı işyerlerinde aralıksız tabi olmak engel değildir.
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.
İptal ilk seçenek ilgili kurumun resmî sitesi üzerinden dilekçe doldurularak işsizlik maaşı iptali isteğinin bildirilmesidir. Bununla birlikte İŞKUR birimlerine gidilerek işsizlik maaşı iptalinin yüz yüze gerçekleştirilmesi de mümkündür.
Evet işsizlik sigortanız devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri