Cisimden ayna yüzeyine gelen her ışın ayna yüzeyinden Yansıma Kanununa göre yansır ve birbirinden uzaklaşarak yayılır böylece görüntü, gözlemciye aynanın arkasındaki bir noktadan geliyormuş gibi görünür.
Düz ayna gelen ışınları, gelme açısının yansıma açısına denk bir şekilde yansıtmaktadır. Cisim ve aynadaki görüntünün birbirine uzaklığı ile görüntünün aynaya olan uzaklığı denktir. Görüntü aynanın içinde yani arkasında oluşmaktadır.
Düzlem ayna, yüzeye paralel gelen ışın demetini paralel olarak yansıtan aynalardır. Düzlem aynada herhangi bir noktasal cisim görüntüsünü bulmak için aynaya iki ışın gönderilir.
Çukur aynanın odak noktasına konulan noktasal ışık kaynağından çıkan ışınlar, aynada yansıdıktan sonra asal eksene paralel yansır. Merkezden Gelen Işının Yansıması: Çukur aynanın merkezinden gelen ışın, normale çakışık geldiğinden ayna yüzeyine dik çarpar. Bu nedenle geldiği yoldan geri döner.
Ancak aynalar için durum biraz daha farklıdır. Karşısına koyulan cisim hangi renkteyse ayna o renkte görünür. Çünkü aynalar yüzeylerine çarpan ışığı aynı şekilde yansıtır, yani aynaya çarpan ışığın gelme ve yansıma açısı aynıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Ayna, üzerine düşen görüntüyü olduğu gibi yansıtan bir nesnedir. O, yalan söylemez. Kendisine ne verilmişse onu aynen iade eder. Güzeli güzel, çirkini çirkin gösterir.
Diğer maddelerin yüzeylerinden farklı olarak, aynaların gelen ışığı aynı frekansta yansıtması sebebiyle mükemmel bir yansıma oluşmuş olur. Yansıma genel olarak şöyle olur: ışık parçacığı yani foton bir atomun elektronuna çarptığında elektron fotonu yutar ve kazandığı enerji ile bir üst enerji düzeyine geçer.
Düzlem aynada yer alan cisim aynaya göre simetrik bir şekil alır. Mevcut görüntünün boyu ise cismin boyuna eşittir. Cismin aynaya olan uzaklığına bakıldığında, bu uzaklık görüntünün aynaya karşı olan uzaklığına eşit olmaktadır. Cismin görüntüsü sanal bir şekildedir.
Gelme açısı, gelen ışının ayna ile yaptığı açıya denir.
Demek ki tümsek aynaların en önemli özelliği yansıyan ışınları dağıtmaları. Bu resimde aynalara ışık paralel geliyor, dolayısıyla yansıyan ışınların uzantılarının aynanın arkasındaki kesişim noktası odak noktası oluyor. Çukur ayna ışığı bir noktada topluyordu, tümsek ayna aksine ışığı dağıtıyor.
Ayna ya da gözgü, ışığın %100'e yakın bir kısmını yansıtan düzgün olarak cilalı yüzeydir.
Düz Aynalarda Görüntü
aynaya olan uzaklığı cismin aynaya olan uzaklığına eşittir. Aynalarda oluşan görüntü cisme göre simetriktir. Bu nedenle AMBULANS ve İTFAİYE gibi araçların ön kısımlarındaki yazılar tersten yazılır.
Birçok ayna, %90-95 verimlilik ile yansıtır; yani ışığın %5-10 civarı soğurulur. Dolayısıyla gerçekte bu sistem sonsuza kadar parlaklaşamayacaktır ve aynalar ile ışık kaynağının fotonları soğurma hızı ile ışık kaynağının foton üretme hızı arasında bir denge sağlanacaktır.
Görüntü aynanın içinde oluşur. Görüntü sanaldır. Düzdür. Nesne ters yüz olmaz düz şekilde yansır.
TÜMSEK AYNA
Yansıtıcı yüzeyi düz olan aynalardır. Işık ışınlarını dağıtan aynalardır.
Açıklama: Bir düz aynada, cismin aynaya olan uzaklığı ile görüntünün aynaya olan uzaklığı birbirine eşittir. Aynı zamanda cismin boyu, cismin görüntüsünün boyuna eşittir. Düz aynada aynaya yaklaşınca, görüntümüz de yaklaşır.
Yansıma Yasaları
Gelen ışın, yansıyan ışın ve yüzeyin normali aynı düzlemde bulunur. Gelen ışının normalle yaptığı açı, yansıyan ışının normalle yaptığı açıya eşittir. Normal doğrultusunda gelen ışınlar, geldikleri doğrultuda geri yansırlar.
Gelen ışın ile beraber, yansıyan ışın ve yüzeyin normali aynı düzen içerisinde yer almaktadır. Bu bağlamda gelen ışığın normal ile yapmış olduğu açı, yansıyan ışın normal ile yaptığı açıya eşittir. Yani normal üzerinden gelen ışınlar, geldikleri doğrultu üzerinden tekrar aynı açı eşliğinde yansırlar.
Yansıtıcı yüzeyle 900 lik açı yapacak şekilde çizilen (hayali) dikmeye yüzeyin normali (yansıtma yüzeyinin normali) denir. Yansıma olayında gelen ışınla yüzeyin normali arasındaki açıya gelme açısı, yansıyan ışınla yüzeyin normali arasındaki açıya yansıma açısı denir.
1- Asal Eksene Paralel Gelen Işınlar
Çukur aynaya paralel gelenler ışınlar odaktan geçecek şekilde yansır. Aynı zamanda odaktan gelen ışınlar da asal eksene paralel yansırlar. Yani simetrik özellik gösterir.
✎Düzlem aynada oluşam görüntü gerçek ve ters değil, sanal ve düzdür. Ayrıca cismin boyu ile görüntüsünün boyu birbirine eşittir.
Yani görüş alanı uzaklıkla ters orantılıdır, gözlemci uzaklaştıkça azalır, yaklaştıkça artar. Görüş alanının bağlı olduğu ikinci değişken de aynanın büyüklüğüdür.
Öncelikle aynalar sanıldığı gibi negatif enerjinin yönünü değiştirmez veya engellemez. Binanın dışında veya içinde direk gelen negatif enerji kaynağını yok etmez, aksine gelen enerjiyi güçlendirererek yayar. Yanlış yerde yerleştirilen ayna negatif enerjiyi mekanın heryerine yayabilir.
Tek yapmanız gereken biraz beyaz sirkeyle suyu karıştırmak (eşit miktarlarda). Karışımı bir sprey şişesinde tutmanız tavsiye edilir, böylece kolayca kullanılabilir. Temizlemek için, seyreltilmiş beyaz sirke çözeltisini aynanın yüzeyine püskürtün. Bu adımdan sonra bir havluyla silerek temizleyin.
Geleneksel Çin Feng Shui kurallarına göre, ayna enerjiyi kat kat artırabilen bir semboldür. Ayna fazla büyük veya fazla küçük olmamalı, boy aynaları görüntünüzü kesmeyecek şekilde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri