Bebeğin kafatasına uygun bir şekilde tasarlanan kaskın kullanımı, zaman içerisinde kafa tasanın şeklini ciddi oranda düzeltmektedir. Bir diğer tedavi yöntemi ise kafatası düzeltici operasyonlardır. Eğer kask kullanımı yeterli olmazsa, kafatasının şeklinin düzeltilmesini sağlamak adına gerekli cerrahi operasyon yapılır.
DÜZ KAFA SENDROMU TEDAVİ EDİLEBİLİR
Ancak öncesinde bu sendroma yol açan sebepler öğrenilmeli ve altta yatan başka bir patalojik durumun olup olmadığı araştırılmalıdır. Bebek her muayene edildiğinde uzman hekimin bebeğin kafa şekline ve yatış pozisyonuna çok dikkat etmesi gerekir.
Kafatası estetiği genellikle yetişkinlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedaviden önce hasta ayrıntılı bir muayeneden geçer. Kafatasının pozisyonu ve şiddeti değerlendirilir ve bir tedavi planı hazırlanır. Üç boyutlu görüntüleme ile değerlendirilen kafatasının eğriliği, cerrahi yöntemlerle düzeltilebilir.
Bir bebeğin kafatası kemikleri doğumda yumuşak ve esnektir. Beynin büyümesine izin vermek için kafatası plakaları henüz tam olarak kaynaşmamıştır. Ancak bir bebek tekrar tekrar aynı pozisyonda yatırıldığında kafatası düzleşebilir. Bazen bebekler yamuk kafa şekilleri ile doğarlar.
Bebeğinizin başı bir tarafa dönük halde yatarken uzun zaman geçirmesi, başının ağırlığı ile birlikte, kafatasının arkası veya yanındaki bir bölgenin düzleşmesine neden olabilir. Bu duruma, düz kafa sendromu veya pozisyonel plagiosefali denir. Düz bölge, zaman içinde yeniden yuvarlaklaşacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Yetişkinlerde kafatası kemikleri sertleştiği için cerrahi müdahale şart durumdadır. Hastaya anestezi yapıldıktan sonra protezler kafa derisi açılarak yerleştirmesi yapılır. Ameliyat sonrasında bölgede ağrı görülmesi doğal bir süreçtir. Ameliyatın süresi de var olan eğrilik düzeyine göre değişkenlik gösterir.
Kafatası şekil bozuklukları genellikle doğumda fark edilir, ancak bazıları sonradan da ortaya çıkabilir. Tedavisi, bozukluğun ciddiyetine ve nedenine bağlı olarak değişebilir.
Bir bebeğin kafatasının tam olarak oluşması 9-18 ay sürebilir.
Bebeklerde ön bıngıldağın 9-18 ay arasında kapanması beklenir. Doğumda veya ilk aylarda bıngıldağın kapandığı olgularda baş çevresi büyümesi normal ise müdahale edilmez.
Bazen yuvarlak bazen de kalp gibi şekillerde satılan bu tür yastıkların ortasında çocukların kafasının girdiği bir boşluk veya oyuntu yer alıyor. Düz kafa sendromuna (bebeğin kafasının arka kısmındaki düzleşme) engel olmak için kullanılan bu yastıkların uzman önerisi olmadan kullanılmaması öneriliyor.
Düz kafa sendromunun tedavisi 1 yaşına kadar sağlanabilmektedir. 1 yaşından sonra kafatası kemikleştiği için tedavisi mümkün değildir. O yüzden bebeğinizin başının arka tarafında bir düzlük gözlemliyorsanız, vakit kaybetmeden bir uzmana göstermeniz gerekmektedir.
Düz kafa sendromunun başlıca nedenlerinden biri, anne karnındayken bebeğin kafasına basınç uygulanmasıdır. Bu, daha az yer olduğundan ve bu nedenle doğmamış bebeklerin yumuşak kafalarına daha fazla baskı uygulanma riski olduğundan, en sık çoklu doğumlarda görülür.
Kafatasında görülen başlıca şekil bozuklukları; kule kafa, çekiç kafa, düz kafa, yassı kafa ve basık kafadır. Kafatası şekil bozuklukları ile kraniyofasiyal cerrahi konusunda uzman olan beyin-omurilik-sinir cerrahisi ve plastik cerrahi doktorları ilgilenir.
Hafif ve orta şiddetteki şekil bozuklukları, bebek 6 aydan küçükse; başının sırtüstü yatarken pozisyonlanması, egzersizler ve yüzüstü aktivitelerle düzelebilir.
Deformasyonel kafatası şekil bozukluklarında genetiğin bir rolünün olmadığı uzun zamandır bilinmektedir. Bunun yanında sendromik olan, erken sütür kapanması, kraniosinostoz vakalarının ise genetik olduğu araştırmalar sonucunda kesin olarak belirlenmiştir.
Yenidoğanların kafatası yapısı birbiri ile bağlantı içerisinde bulunan birkaç kıkırdaktan meydana gelir. Bu kafa kıkırdakları arasında genellikle bazı boşluklar vardır ve zaman içerisinde bu boşluklar kapanır. Kıkırdakların kapanması ortalama 2 yaşa kadar devam eder.
Kraniosinostoz (Kafa Şekil Bozukluğu) hastalığına hangi bölüm bakar? Beyin ve sinir cerrahisi bakar.
Kafatası kemikleri bir diğeriyle birleştikçe, birleşme yerleri oluştururlar ki bu birleşimler beyin büyüdükçe kafatasının genişlemesini sağlarlar.
Peki bebeğinizin güzel bir yuvarlak kafaya sahip olduğundan nasıl emin olabilirsiniz? İşte akılda tutulması gereken en önemli şeyler: Bebekler güvenlikleri için her zaman sırt üstü yatırılmalıdır.
Bişektomi her yaştan ve cinsiyetten kişiye uygulanabilse de operasyon için uygun görülen alt yaş sınırı 25 olarak kabul edilir. Bu dönemden önce yanak şekli ve yüz hatları değişim gösterebilir, ancak 25 yaşın doldurulmasıyla birlikte kişinin yüz hatları oturur ve bu yaştan sonra belirgin bir değişim olmaz.
Hafif ya da hafif-orta bir asimetri ya da düzlük ilk aylar ve sonrasında yapılan pozisyon değiştirme ya da yüzüstü aktiviteler ile normal limitlere düşer. Ancak orta, aşırı ve üstü şidette olan kafa deformasyonları pozisyon değiştirme gibi geleneksel yöntemlerle düzelmeye bilmektedir.
Hani kafasında elinizi gezdirdiğinizde kemikler arasında boşluğun olduğu yumuşacık dörtgen şekilli kısımlar. İşte bu yapılarla ilgili bilmemiz gerekenler ise şunlar: Ön bıngıldağın 9-18 ay arasında kapanması beklenir. Eğer ilk aylarda kapanmışsa baş çevresi büyümesi normal gittiği sürece müdahale edilmez.
Bu sorunlar kapsamında bebeğin aynı pozisyonda kalması ile kafa yamukluğu ortaya çıkar. Bunun çözümünü bulabilmek için ise kask ortez tedavisi ele alınır. Uzman bir doktor kontrolünde gerçekleştirilen bu tedavi yöntemi, özellikle 3 ile 6 aylık iken yapılması gerekir.
Kafatası eğrilikleri, kafatasında çukurluklar, özellikle şakak ve alın bölgesinde gözlemlenebilen düzensizlikler şeklinde meydana gelebilmektedir. Kafatası çökmesi, genetik birtakım sebeplerle meydana gelebildiği gibi, bebeklikte kafatasının yumuşak olması ve yaşanan kafa travmaları sebebiyle oluşabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri