Özellikle devlet memurluğu kapsamına çoğu meslek grubu üzerinden yaş sınırı olmadan KPSS'ye giriş yaparak devlet memuru olma imkanı elde edilebilir. Ancak askeriye, polis ya da bu gibi farklı meslek grupları doğrultusunda 35 ya da 40 gibi yaş sınırları olduğunu söylemek gerekir.
Memur olma yaş sınırı 2023 yılında değişmedi. 35 ve 40 yaş sınırı, KPSS A Grubu ve KPSS B Grubu için hala geçerliliğini koruyor. Devlet memuru olabilmek için 35 ve 40 yaş sınırlarını doldurmamış olmak kamu personeli olarak çalışmaya başlamak için aranan şartlar arasında.
Devlet memurluğu için birçok alımda otuz beş yaşını doldurmamış veya da kırk yaşını doldurmamış olmaları istenmektedir. Tabi bu durum kurumdan kuruma göre farklılık gösterebilir hatta bazı kurumlar memur alımında yaş sınırı aramamaktadır.
Üst yaş sınırı yok
Ancak genel olarak ilanların yüzde 90'ında üst yaş sınırı yer almamaktadır. Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı çok sayıda sözleşmeli personel almaktadır. Çoğu ilanda yaş şartı yer almamıştır.
Memur olabilmenin yaş sınırı 2023 yılında da aynen devam etmektedir. Yani, 2023 yılında memur olmak isteyenlerin de 18 yaşından büyük, 35 veya 40 yaşından küçük olmaları lazım. Bu yaş sınırı, KPSS A Grubu ve KPSS B Grubu için geçerlidir. Fakat bazı kurumlar veya görevler için bu sınır değişik olabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Bu kapsamda Türk Medeni Kanununun 12 maddesine dayanarak, kazai rüşt kararı alma şartı üzerinden devlet memuru olmak mümkün. Aynı zamanda üst yaş sınırı olarak ise 35 ya da 40 yaş olduğunu ifade etmek gerekir.
2023 yılı içerisinde memur alımı ve personel alımı ilanları gelmeye devam ediyor. Bu kapsamda Düşük KPSS Puanı ile, Ağırlıklı olarak Belediye ve Üniversiteler Düşük KPSS İle Alım yapacak.
Memur olma yaş sınırı ise yasa tarafından konulmaktadır. Devlet memurluğu için birçok alımda otuz beş yaşını doldurmamış veya da kırk yaşını doldurmamış olmaları istenmektedir. Tabi bu durum kurumdan kuruma göre farklılık gösterebilir hatta bazı kurumlar memur alımında yaş sınırı aramamaktadır.
Bu düzenleme ÖSYM tarafından yapılan memur ve sözleşmeli personel yerleştirmelerinde atama yapmak isteyecek kamu kurumlarının üst yaş sınırı tespit edemeyeceklerini belirtmektedir.
18 yaşını dolduran lise mezunu kişiler Belediyelerde açılan sözleşmeli ve kadrolu memur personel alım ilanlarına başvuruda bulunarak memur olabilir.
657 sayılı Kanunun “Memuriyete girişte yaş” başlıklı 40 ıncı maddesinde “Genel olarak 18 yaşını tamamlıyanlar Devlet memuru olabilirler.
i- Genel kültür ve genel yetenekten oluşan KPSS-B kadrolarına yönelik sınav. ii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak eğitim bilimlerini de içeren KPSS-Öğretmenlik sınavı. iii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak alan bilgisini (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) de içeren KPSS-A sınavıdır.
En az lise, önlisans veya lisans mezuniyetine sahip olmak. Alım yapılacak devlet kadroları için gerekli öğrenim ve mezuniyet şartlarının sağlanması gerekir. Devlet memuru olmak için KPSS' girmiş olmak ve KPSS puanından en az 70 puan almak gerekiyor. KPSS sınavından geçerli puan almak ve tercihlerden atanmak gereklidir.
KPSS B Memurluk (Lisans) Kadroları
A Grubu kadrolarından farklı olarak tüm lisans bölümleri B Grubu kadroları oluşturur. Mühendis, mimar, veteriner, psikolog, sosyolog, hemşire, ebe vb. tüm lisans kadrolarıdır.
5434 sayılı kanunun 40 maddesindeki hükmüne göre belirlenen memurların emeklilik yaş sınırı dışında kalan kişilerin görev yapabilecekleri süre, 65 yaşını doldurdukları süre ile sınırlıdır. Yani 65 yaşını doldurmuş olan memurlar kendiliğinden emekli sayılacaktır.
29. 30. *18.2.2021 tarihli ve 7281 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40'ıncı maddesi değiştirilmiş ve uzman erbaşların yasal yaş sınırı 57'den 60'a çıkarılmıştır.
Memurlar genel olarak 65 yaşını dolduracakları tarihe kadar çalışabilirler. Bu yaşın dolumundan sonra aktif memurluk çalışmaları sona erer. Ancak bazı kamu personeli için bu yaş haddi daha ileri veya daha ön bir tarih olarak belirlenmiştir. Memurlar genel olarak 65 yaşını dolduracakları tarihe kadar çalışabilirler.
4001 kodlu memur atamalarında KPSS üzerinden ataması yapılan kişilere ”düz memur” denir. Düz memurlar mesleki olarak atandıkları sırada bir görevi net şekilde bulunmayanlar için kullanılır. Zamanla bu kişiler üstleri ve amirleri tarafından belirli bir göreve yönlendirilir ve böylelikle o alanlarda nitelik kazanırlar.
SYDV Personel alımında, açılan kontenjana göre adaylardan aranan şartlar değişiklik göstermektedir. Ancak Memur alımlarında 35 yaş şartı, işçi alımlarında ise 65 yaş üst sınırı
Genel olarak kamu kurumları 60-70 puan arasında alım yapmaktadır. Bakanlıklar, belediyeler ve bankalar kendi bünyesinde yapılan alımlarda alt sınır olarak bilinen taban puanı kendisi belirliyor.
KPSS'den 60 puan alanlar polislik mesleğini tercih edebiliyor. Bunun haricinde belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları 60 – 65 – 70 puanları arasında alımlar yapıyor. KPSS merkezi atama ile şimdiye kadar 60 puanla atanabilen bir aday bulunmuyor.
KPSS 2023/1 tercihleri ile kamuya 22 bin TL maaşla 387 düz memur alımı yapılacak: İşte başvuru 2023. Düz memur kadrosuna 387 personel alımı yapılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri