Düzenli diş fırçalama, diş çürüğü oluşumunu önleyebilir ve mevcut çürükleri ilerlemesini durdurabilir. Ancak, diş çürüğü tamamen fırçalama ile geçirilemez. Diş hekiminize düzenli kontroller yaparak çürükleri önleyebilir ve erken teşhis ile tedavi edebilirsiniz.
Birincisi dişlerin doğru teknikle ve yeterli süre fırçalanmaması. İkincisi fırçanın tek başına çürüğü önlemede yeterli olmaması. Yeterli değil çünkü fırça dişler arasındaki sıkı temas noktalarına ulaşamamakta, buraların temizliği ancak diş ipi ile sağlanabilmektedir.
Dişlerde meydana gelen çürükler her zaman karşılaşılabilen sorunlardan biridir. Her ne kadar düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılıyor olsa da yine de dişin yapısına bağlı olarak çürük oluşumu da meydana gelebilmektedir. Çürümeye başlayan diş kesinlikle en kısa sürede tedavi edilmelidir.
Diş hekimi, çürüğü önce gözle muayene eder ve hasta ağrı hissediyorsa diş etlerine iğne yaparak lokal anestezi uygular. Anestezi sonrasında diş üzerindeki çürük tabaka, diş hekimi tarafından özel aletlerle kazınarak kaldırılır ve gerekli medikal ürünler sıkılır.
İlgili 30 soru bulundu
Diş çürüğü kendi kendine iyileşmez ve tedavi edilmezse ilerler. Bu yüzden çürükten ilk şüphelenmeye başladığınız anda mutlaka diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekmektedir. Hekiminiz çürüğün durumuna göre dolgu, florür veya kanal tedavilerinden bir tanesini önerecektir.
Dişte oluşan siyah leke sadece diş veya diş etlerinin sağlığını tehdit etmez. Aynı zamanda kötü bir görüntü oluşturur. Tartar, yapısı gereği daha gözenekli olduğu için dişte siyah leke oluşumunu artırır. Bu nedenle de fazla kahve – çay tüketimine dikkat etmek ve diş taşı oluşumunu önlemek özellikle çok önemlidir.
Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerirler, bu nedenle daha kolay ve hızlı çürürler.
Diş çürüğünün nedenleri; düzenli ağız bakımının yapılmaması, tükürük içeriği ve kalitesi, diş yapısı ya da çeşitli hastalıklarla bağlantılı olabilir. Diş çürüğü, aslında dişte meydana gelen erime ve buna bağlı oluşan küçük bir boşluktur.
İnternette "çürüklerden iki günde kurtulma yöntemleri" başlıklı yazılarla karşılaşmış olabilirsiniz, ancak hemen umutlanmayın. Bu iddialar doğru değil. Diş çürüklerini evde iyileştirmek kuşkusuz kulağa çok güzel geliyor fakat bu mümkün değildir. Çürükler yalnızca uzman bir diş hekimi tarafından tedavi edilebilir.
Örneğin diş çürümesinin, dişin yüzeyinden diş kemiğine kadar ilerlemesi dört ile sekiz yıl alıyor. Bu süre de diş çürümesinin tespit edilmesi ve dolgu yapılmadan tedavi edilmesi için yeterli bir süre.
Diş çürüğü ağrısına iyi gelen şeyler arasında; tuzlu su gargarası, ağzın devamlı olarak temiz tutulması, karanfil ya da karanfil yağının ağrıyan yere koyulması ve ağız gargaraları bulunmaktadır. Ancak bunlar geçici çözümlerdir. Eğer ağrı şiddetlenirse ağrı kesici alabilirsiniz.
Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Ağız ve diş bakımı yapılmadığında ise diş eti kanaması, kızarmasına ve zamanla diş eti hastalıkları meydana gelir. Dişler fırçalanmadığında diş kaybından çene tahribatına kadar birçok olumsuz sonuçla karşılaşabiliriz.
Ciddi hastalıkların bir numaralı nedenleri arasında olan stresin diş çürüğüne de neden olduğu belirlendi. Günümüzde birçok hastalığın sebebi olarak gösterilen stres faktörünün, vücuttaki çoğu organı etkilediği gibi diş çürükleri ve diş eti hastalıklarına da neden olduğu belirtildi.
Yetişkin dönemde gelişen çürükler ve erken diş kayıplarının altında ise genetik etkenlerin yanı sıra, kötü ağız bakımı, şeker ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme ve çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar ile ebeveynlerin yaptıkları hatalar yatar.
Kalsiyum, özellikle büyümekte olan çocuklarda diş çürümesinin önlenmesi için önemli bir bileşendir. Süt, yoğurt ve peynir gibi seçeneklerle süt ürünleri harika bir kalsiyum kaynağıdır. Üstelik kalsiyum yağın içinde de saklanmaz, yani yağsız süt ve az yağlı yoğurt da diğer ürünler kadar faydalıdır.
Diş çürüğü; diş doktoru ile önce gözle muayene edilmelidir. Hekim, dişe baktığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından ucu ince olan aletle rengin olduğu yere dokunulur. Dişte yumuşama bulunuyorsa, alet dişin içinde ilerliyorsa dişte kesinlikle çürük bulunur.
Süt dişleri, çocuk 6-8 aylıkken sürmeye başlar. 2,5-3 yaşında toplam 20 adet (alt çenede 10, üst çenede 10) olacak şekilde sürmeleri tamamlanır. Süt dişleri sürerken bebekte bir huzursuzluk olabilir. Bu dönemde buzdolabında bekletilen diş kaşıyıcılarını kullanmak bebeği rahatlatacaktır.
Diş sağlığı için vitamin denildiğinde akla ilk D vitamini gelir. Çünkü D vitamini eksikliği, diş ve kemik yapısında bozulmalara neden olmaktadır. Bu nedenle hem diş hem de fiziksel sağlığımız için oldukça önemlidir. Ayrıca D vitamininin eksik olması, diş çürüklerini de arttırmaktadır.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Gömülü 20 lik dişlerin çıkarılmaması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu durumun nedeni, gömülü dişin etrafındaki diğer dişlere, çene kemiğine ve yumuşak dokulara zarar verebilecek olmasıdır. En yaygın sorun, dişin etrafındaki dişlere baskı yapmasıdır.
Tedavide öncelikle; dişe kök kanal tedavisi yapılarak ya da bu durum eski uygunsuz kanal tedavisinden kaynaklanıyorsa, eski kök kanal tedavisi yenilenerek dişin kök bölgesi sağlığına kavuşturulur. Daha sonra dişin ağız içinde görünen kron kısmına beyazlatma uygulanır.
Diş taşı temizletmek, zararlı değildir. Bahsettiğimiz gibi dişlerde oluşan bu taşlar, bakterilerin plaklar halinde bir süre sonra taşlaşması neticesinde oluşmaktadır.
Dişte Oluşan Siyah Lekelerin Sebepleri
Bunun yanı sıra genetik faktörler, yaşın ilerlemesi ile zamanla dişlerin aşınmış olması, kullanılan ilaçlar, kişinin geçmiş diş öyküsü (eski diş protezleri, diş travmaları, diş dolguları) de siyah leke oluşumunda önemli etkenler arasında sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri