Türkiye'de İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine özgü bir lezzet olan firik, buğday tanelerinin olduğu bölümün ateş üzerinde kavrulmasıyla yapılır.
Firik bulgur daha çok Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine özgü bir üründür. Firik buğday tanelerinin bulunduğu bölümün ateş üzerinde kavrulması yardımıyla yapılır.
Hatay bölgesinde, Gordionda bulunan tümülüs kazılarında Firikli aşın izlerine rastlandığı belirtiliyor. Yöresel yemek kültürümüzün bir parçası olan Firik, Dünya da keşfedildikten sonra tüketimi artmaya başladı. Firik lezzetli olmasının yanında dünyanın besleyici tahılları arasında ilk sıralarda yer almaya aday oldu.
Firik bulguru, klasik bulgurdan farklı olarak, buğday tanelerinin ateşte kavrulması ile elde edilen bulgur çeşididir. Firik bulguru için bir tür tahıl ürünü denebilir. Kuzey Afrika mutfaklarında türetilmiş bir besindir. Doğu Akdeniz ülkelerinde de oldukça popüler ve antik bir kökeni eskiye dayanan bir tahıl türüdür.
“Bereketli Hilal” olarak bilinen kadim topraklarda binlerce yıldır üretilen firik, Hatay'daki bazı köylerde hala babadan oğula devam ettirilen firik işçiliğiyle üretilmektedir. Firik yapımında, Amik Ovası'nda yetiştirilen sert buğday tercih edilir. Bu buğday, Anadolu'nun kendi tohumudur.
İlgili 30 soru bulundu
Demir ve potasyum gibi mineraller bakımından zengin
Firik sadece besin lifi ya da B vitamini açısından değil, demir ve potasyum gibi birçok mineral bakımından da zengin olması sayesinde dengeli ve sağlıklı beslenmek isteyenlerin favorileri arasında yerini alıyor.
Tam olgunlaşmadan henüz yeşil haldeyken kavuzları çıkarılmadan tarlada ateşte tütsülenen/yakılan buğday firik olarak adlandırılır. Firik görünüş olarak bulgur ve pirince benzeyen, yeşil-kahverengi renkli ve genellikle durum buğdayından yapılan yöresel bir üründür.
Firik buğdayın olgunlaşıp kurumadan önceki safhasından elde edilen bir üründür. Gevrek bir yapıya ve yeşilimsi bir renge sahiptir. Pilavı, dolması, çorbası ve daha pek çok farklı yemeği yapılan firik, yemeklere lezzet katar. Hatay bölgesinde, tümülüs kazılarında firikli aşın izlerine rastlandığı belirtiliyor.
Türkiye'de İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine özgü bir lezzet olan firik, buğday tanelerinin olduğu bölümün ateş üzerinde kavrulmasıyla yapılır.
çiğ veya çiğe yakın tüm deniz ürünü mahsülleri. firik pilavı ve kuru fasulyeyi aynı öğünde yemek çok fena gaz yapar.
Siyez bulgurunu diğer bulgurlar ile kıyasladığımızda işlem görmemiş oluşu ve buğdayının geleneksel şartlarda öğütülüyor oluşu bile siyez bulgurunun tercih edilirliğini arttırmaktadır. Siyez bulguru işlem görmediği için 2n kromozom yapısına sahiptir. Siyez bulgurunun farklı bir diğer özelliği ise tek başaklı oluşudur.
Türkiye'de en çok Orta Anadolu'da tüketilen firik; pilav, çorba ve salata yapımında kullanılan bir bulgur çeşididir. Firik, bulgur ve nohut ile hazırlanan firik pilavı ise Antep mutfağının önemli yemeklerinden biridir.
Freekeh veya frik, lezzetini oluşturmak için kavrulmuş ve ovalanmış yeşil durum buğdayından yapılmış bir tahıl ürünüdür. Levanten ve Kuzey Afrika mutfaklarından türetilmiş, durum buğdayının doğduğu doğu Akdeniz Havzası ülkelerinin birçoğunda popüler kalan antik bir yemektir.
Et suyu süzgeçten geçirilir ve içinde kemik kırıntısı olmamasına dikkat edilir. Daha sonra firik eğer taşlı ise geniş iki kab yardımı ile bol su işine alınarak önce birinci kapta elle karıştırılarak yıkanır üzerine çıkan saplar giderilir.
Biber salçasını ilave edip soğanla iyice karışmasını sağlayın. Soğan ve salça karışımına firik ve bulgur karışımını ilave edin ve birazcık kavurun. Üzerine 6 bardak sıcak su, tuz ve kırmızı pul biber ekleyin ve karıştırın. Pilavınıza son olarak nohutları ilave edip karıştırın ve pilav suyunu çekinceye kadar pişirin.
Bulgur suyu tamamen çekince kapağı açın. Temiz bir bez veya kağıt havlu ile demlenmesi için tencerenin üstünü örtün ve kapağı kapatın. 5-10 dakika sonra pilavınız hazır. Afiyetler olsun!
Bulgurun hammaddesi sert durum buğdayı olarak bilinen Triticum Durum Buğdayı'dır.
Hem hafif ıslak hem de hafif kurudur. Kaliteli buğdaydan elde edilen döğme (yarma) kaynatılır, soğuyunca iyice yoğrulur. Elde edilen bu yoğrulmuş dövme, yağlı ve az ekşi köy yoğurduyla karıştırılır. Kekik, çörek otu gibi baharatlar da katıldıktan sonra 1 gün boyunca fermantasyona bırakılır.
Dünyada en kaliteli durum buğdayı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde üretilir.
Besin Değerleri
Türkiye'deki siyez buğdayı tarımı Siyez Buğdayı ülkemizde sadece Kastamonu yöresinde, özellikle de İhsangazi, Seydiler ve Devrekani ilçeleri civarında yetiştirilmektedir. Bulgura işlenerek tüketilmektedir.
Olgunlaşmaya yakın genç buğday başaklarının içinde bulunduğu kılçıklı kısmın ateş üzerinde kavrulması ve avuç içinde ovuşturularak buğday tanesinin üzerindeki kabuğun çıkması ile ortaya çıkan buğday tanelerine verilen isimdir firik.
Arapça frk kökünden gelen farīk فريك "1. kurutulmuş taze buğday tanesi, 2. kuş veya tavuk palazı" sözcüğünden alıntıdır.
Siyez bulguru Türkiye'de ve aynı zamanda dünyada Fransa, Fas ve Yugoslavya'da yetişen bir bulgur türüne verilen isimdir. Ayrıca tarihine bakıldığında ilk evcilleştirilen buğday türü olduğu düşünülüyor. Tiriticum Monococcum'dan elde edilen siyez bulguruna halk arasında "kaplıca” veya "kabulca” da denilmektedir.
adana & osmaniye yöresinde haşlanmış veya közde mısır satan çocuklar "firik darı" diye bağırır.
Yeşilken desteler halinde toplanır.Sazların arasına yerleştirilir ve sazlar biraz yakılarak başaklara is kokusu sinmesi sağlanır.Bu nedenle FİRİK, is kokulu bir bulgurdur. İS KOKULU OLMASININ YANISIRA EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ PİRİNÇTEN VE BULGURDAN DAHA DEĞERLİDİR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri