GİB e-fatura iptali Gönderen tarafında iseniz bir iptal talebi oluşturabilir, alıcı tarafında iseniz size ulaşan e-faturaya itiraz edebilirsiniz. Tüm bu işlemler faturanın gönderildiği tarihten itibaren 8 gün içerisinde gerçekleştirilmelidir. 8 günü geçtiği takdirde sistem talep oluşturmaya veya onaylamaya izin vermez.
E-Arşiv Faturanın iptal işlemi her durumda en geç 8 günlük süre içinde yapılmalıdır. 8 günlük süre e-arşiv faturanın düzenlenme tarihinden değil, alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. 8 günlük iptal süresi aşılırsa alıcı satıcıya iptal edilmesi gereken e-arşiv fatura tutarı kadar iade faturasını düzenleyerek ...
E-Arşiv fatura iptal süreci başlatılır ve faturanın doğru olarak tekrardan düzenlenmesi istenir. Alıcı bir şirket sahibiyle iptal süreci diğer ticari faturalar gibi 7 gün içinde başlatılabilir. 7 günlük sürenin aşılması durumunda alıcıyla yeni bir faturanın gönderilmesi gerekir. Bu duruma mahsuplaşmak denmektedir.
İptal 8 günlük süre içinde taraflardan herhangi birinin talebi başlatmasıyla oluşur. 8 günden sonra iptal talebi oluşturulamaz ve onaylanamaz. harici yollarla yapılan itirazın sistem üzerinden de iletilmesiyle gerçekleşir. ve her iki tarafın da ba /bs formlarında bu fatura yer alır.
e-Fatura iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti e-faturanın alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. İptal işlemi her durumda 8 günlük süre içinde yapılmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
e-Arşiv Fatura iptali işlemi 7 gün içerisinde gerçekleştirilmelidir. Alıcı ve satıcı taraf, 7 gün içerisinde e-Arşiv faturayı iptal edebilir. Eğer bu süre aşılırsa ve fatura iptal edilmezse yeni bir fatura oluşturulabilir ve müşteriye gönderilebilir.
Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.
İptal Süreci
e- Fatura belgelerinin iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti e-belgenin alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar.
E-Fatura GİB üzerinden muhatabına E-Fatura kapalı devre sistem üzerinden ulaştırılır, gönderici ve alıcı bu sistem üzerinden kullanıcılarıyla işlem yapabilirler, dolayısıyla GİB anında haberdar olur, iptal edilemez, ancak muhatap ret ya da iade yapabilir.
GİB portalı üzerinden sisteme giriş yaptıktan sonra adınıza düzenlenen belgeler sekmesini seçebilirsiniz. 2. İlgili tarihi girerek adınıza çıkan ve itiraz etmek istediğiniz e-Arşiv Fatura seçilir. 3. İtiraz oluştur butonu seçilerek işlem tamamlanır.
7 günü geçen durumlarda e-arşiv iptal edilemediğinden alıcının satıcıya bir iade faturası kesmesi gerekir. İade faturası satıcıya ulaştıktan sonra yeniden bir fatura düzenlenip alıcıya iletilebilir.
e-Arşiv fatura iptal süresi belgenin kesildiği tarihten itibaren maksimum 8 gündür. Bu süre içerisinde iptal talebi açılmayan faturalar Türk Ticaret Kanunu gereği kabul edilmiş sayılır. Bu süreyi hesaplarken birçok mükellefin kafası karışabilir.
e-Fatura iptali 8 günlük süre geçerse fatura kabul edilmiş sayılır. İtiraz etme hakkı doğmasına ek olarak iade fatura düzenlenmesi talep edilebilir.
TTK'nın 21'inci maddesinin (2) numaralı maddesinde "Bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır" hükmü bulunmaktadır.
Kanuna göre sekiz günlük süre, faturanın muhataba tebliğ edildiği günün ertesi günü işlemeye başlar. Örneğin, ayın 12'si pazartesi tebliğ edilen bir faturaya itirazın son günü, ayın 20'si salı olur. Öte yandan sekiz günlük itiraz süresi, adına fatura düzenlenen kişinin itirazını göndermesi için öngörülmüş olan süredir.
GİB E-Arşiv Fatura portalı üzerinden “adıma düzenlenen belgeler” sekmesini seçin. Belge tarihinin seçerek sorgulama yapın ve istediğiniz faturaları seçin. İptal talebi oluştur seçeneğine tıklayın. İptal gerekçesi kısmına açıklamanızı yazın ve uyarıyı okudum kutucuğunu işaretleyin.
E-Arşiv Fatura diğer tüm ticari faturalar gibi resmileştirildikten sonra 7 gün içerisinde iptal edilebilmektedir.
E-faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurumtarafından iptal edilemezler. E-faturaların iptali için, faturanın gönderildiğikurum ya da kişinin e-faturayı reddetmesi gereklidir. Alıcının e-Faturareddinden sonra söz konusu fatura, e-Fatura İptal Portalı üzerinden kolaycaiptal edilebilir.
Bir e-fatura mükellefine e-arşiv kesmek sonucunda bu e-arşiv faturası geçerli sayılmaz. Böyle bir durumda faturayı kesen kişi e-arşiv faturasını iptal etmeli ve e-fatura düzenlemelidir. Bu e-faturanın düzenlenmesi için mal veya hizmetin tesliminden itibaren 7 günlük bir süre tanınmıştır.
Süre gün olarak belli edilmişse başladığı gün hesaba katılmaz ve son günün tatil saatinde biter; Süre hafta veya ay olarak belli edilmişse başladığı güne son hafta veya ayda tekabül eden günün tatil saatinde biter.
Ticari e-fatura iptal süresi 8 gündür. Ancak alıcı kişi işlem gerçekleştirmediği takdirde 8 gün sonrasında kabul edilmiş olacaktır.
Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bir başka deyişle 7 gün öncesine kadar e-fatura ve e-arşiv düzenlenebilir.
Geriye Dönük e-Fatura Kesebilmenin Koşulları Nelerdir? Vergi Usul Kanunu'na göre faturaların, hizmetin verildiği ve mal teslimatı yapıldığı tarihten sonra en fazla 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir. e-Fatura kesme süresi aşılırsa Vergi Usul Kanuna'na göre faturada yazılması gereken tutarın %10'u oranında ceza kesilir.
0071245: Beyan ve bildirim süreleri - Gelir İdaresi Başkanlığı E-Fatura Forumu. Merhaba, E-arşiv faturasını, işlemden sonraki 7 gün içerisinde kesebiliyorum ve kestikten 1 gün sonra da GIB e raporlamam gerekiyor. Yani işlemin gerçekleşme tarihinden en geç 8 gün içerisinde GIB e iletmem gerekiyor.
a) 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen e-Fatura Uygulamasına kayıtlı olanlara düzenledikleri faturaları anılan Tebliğe göre e-fatura olarak oluşturmak, iletmek, muhafaza ve istenildiğinde ibraz etmek zorundadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri