Gebeliğin ilk 3 aylık dönemi olan 1. trimesterda karın ağrısı normaldir; çünkü anne adayının vücudunda yoğun olarak hormonal değişimler oluşur. Ayrıca bu dönemde karın ağrılarına sabah bulantıları da eşlik eder. 2. trimester yani 20. haftaya doğru bu belirtiler hafifleyebilir.
Birinci Trimester
1 aylık hamilelikte adet benzeri kramplar görülebilir. Bu karın ağrısı yerleşme ağrısı olarak da bilinir ve adet döneminde daha çok hissedilir. Hafif sancılar ve hafif yerleşme kanaması, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması sürecinde yaşanır.
Hamilelikte kasık ya da karın ağrısı şikayeti, çoğu anne adayında görülür. Hamilelik boyunca rahimin büyümesi kasık ağrılarına neden olabilir. Büyüyen rahimin, diğer organlara ve kaslara baskı yapması doğal bir ağrı ve hassasiyet oluşturabilir. 7 haftalık gebelikte bu ağrı, biraz daha güçlü olabilir.
Hormonal değişiklikler, mide bulantısı ve mide ekşimesi, hamilelik sırasında daha fazla salya salgılanmasına neden olabilir. Bununla başa çıkmak için dişler daha sık fırçalanabilir. Bu dönemde küçük ve dengeli yemekler yenmeli ve bol su içilmelidir. Ayrıca sakız çiğnemek de yutmaya yardımcı olabilir.
Sırt, diş, mide, karın, kasık, ayak, göğüs gibi noktalarda görülen ağrılarda özellikle ilk gebelikte dikkat edilmeli ve sıradan olmayan durumlarda en kısa sürede uzman fikri alınmalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Gebelikte en sık karşılaşılan leğen kemiği çevresinde veya bel bölgesinde olan kas ve eklemlerin gerilimi veya gevşemesine bağlı ağrılardır. Bunların ikisi bir arada da olabilir. Bu dönemde görülen bel ağrıları biyomekanik, hormonal, damarsal veya diğer nedenlerle oluşan ağrılardır.
Gebeliğin ilk 3 aylık dönemi olan 1. trimesterda karın ağrısı normaldir; çünkü anne adayının vücudunda yoğun olarak hormonal değişimler oluşur. Ayrıca bu dönemde karın ağrılarına sabah bulantıları da eşlik eder. 2. trimester yani 20. haftaya doğru bu belirtiler hafifleyebilir.
Hamilelik sürecinde gelişen olumsuz durumların ortaya çıkma zamanı kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Ancak 40 hafta süren hamilelik sürecindeki sağlıksız gebelik belirtileri sıklıkla birinci trimester denilen ilk 12 haftada ortaya çıkar.
Gebeliklerde anne karnında bebeğin ölmesi durumunda kanama olması mümkündür. Az miktarda hafif bir kanama olabileceği gibi şiddetli bir kanama da söz konusu olabilir. Kanama olmasının nedeni ise vücudun fetüsü tahliye etme çabası olarak açıklanabilir.
Hamilelikte kalp atışları en rahat şekilde 8.haftadan sonra dinlenebilir.
Hamilelik döneminde keskin hissedilebilen ama çoğu zaman zararsız olan karın ağrılarının en yaygın nedeni büyüme ağrıları olarak da bilinen, rahimin büyümesi ile bu büyümeyi desteklemek için bağların gerilmesidir. Hamilelikte yine sıklıkla karşılaşılan kabızlıkta karın ağrısının bir başka yaygın nedenidir.
Hamileliğin hafta hafta takibi, sürecin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi için önemlidir. 7 haftalık hamilelik 1 ay üç haftaya denk gelir. Bu durumda gebeliğin yaklaşık 2 aylık olduğunu söylemek mümkündür.
Ağrı veya hafif kramplar hamileliğin göstergelerinden kabul edilir. Çoğu zaman normal bir durum olup tehlike taşımaz. Adet olacakmış gibi bir ağrı hissi hamilelikte görülebilir ancak adet ağrısı gibi bir ağrı görülmesi her zaman hamilelik anlamına gelmez.
7 haftalık gebelik ultrason görüntüsünde embriyo amniyon kesesinin içine tamamen yerleşmiştir ve bu kesedeki sıvı içinde yaşamını sürdürür. Bebeğin amniyon kesesinin içinde büyüyor olması, onu dış etkenlere karşı korumaya alır. 7 haftalık bebek anne karnında C şeklindedir, baş ve kuyruk kısmı belirgindir.
Normal şartlarda karın ağrısı kısa süre içerisinde kendiliğinden geçse dahi, daha fazla ağrıya neden olmadan hareket edemeyecek kadar şiddetli karın ağrısı olan, hareketsiz oturamayan veya rahat bir pozisyon bulamayan bireyler derhal bir doktora başvurmalıdır.
Alt karın bölgesinde hafif kramp benzeri ağrılar, Yerleşme Kanamasının Süresi: Bu süre kadından kadına değişebilir. Genellikle 1 ila 3 gün arasında süren bir yerleşme kanaması meydana gelir, ancak bazı durumlarda süresi daha kısa veya daha uzun olabilir. Kanama genellikle adet döneminden daha hafif ve daha kısa sürer.
Bebeğin kalbi altıncı hafta itibariyle şekillenmiş olur. Bebeğin en hızlı geliştiği evre de bu 5 – 6 haftalık döneme denk gelir. 6 haftalık bebeğin boyutu yaklaşık 4-5 mm kadardır. Kalbi taslak olarak oluşmuştur. Taslak dedik ama işlevini yerine getirmeye başlamış haldedir.
Aşağıdaki belirtiler bebeğin anne karnında öldüğünü gösterebilir. Kanama Kasık ağrısı, bel ağrısı Bebek hareketlerinde azalma Bebeğin aşağı inmesi Gebelik belirtilerinin azalması (bulantı, kusma, aşerme, memelerde dolgunluk gibi) Ama unutulmamalıdır ki, anne karnında bebeğin öldüğü çoğunlukla hiçbir belirti vermez.
Gebelik nasıl hesaplanır? Gebeliğin ya da bebeğin olası doğum tarihini hesaplamak için aylık, haftalık ya da günlük olarak hesaplama yapılabilir. Gebelik, toplam 280 gün ya da 40 hafta sürer. Gebeliğin 9 ay 10 gün sürdüğü yaygın olarak bilinse de gebelik, standart olarak haftalık olarak hesaplanır.
Düşük, tıbbi adı ile abortus, hamileliğin ilk trimesteri yani ilk üç aylık periyodunda gerçekleşebilir. 12. haftadan itibaren ise düşük yapma riski azalmakla birlikte hamileliğin 20. haftadan önce kendiliğinden sonlanması ihtimali de bulunur.
Adet gecikmesi, düzenli adet gören kadınlarda en erken ve en güvenilir gebelik bulgusudur. Gebeliğin ilk haftalarında adet kanamasına benzer “lekelenme” gibi çok az kanama görülebilmektedir. Bu kanamaya implantasyon (yerleşme) kanaması adı verilir.
Hamileliğin 8. haftasında büyüyen anne rahmi portakal büyüklüğüne ulaşır ve etrafındaki organları sıkıştırmaya başlar. Rahmin bu hızlı büyümesi ve etrafındaki bağların gerilmesine bağlı olarak karın ağrısı beklenen durumlar arasındadır.
Adet ağrısı ya da sancısı, uterus duvarında ki kasların ve kan damarlarının kasılmalarından dolayı ortaya çıkar. Bu ağrı kramp, mide ağrısı, bel ve bacak ağrısı olarak görülebilir. Dönemsel olarak görülen adet sancısı (dismenore), fibroidler, endometriozis ve adenomiyoz gibi durumlardan kaynaklanır.
Mide ve bağırsak bozuklukları, böbrek taşları, kadın ve erkek üreme organlarının hastalıkları, şeker hastalığı, böbrek üstü bezi hastalıkları, kadınlarda adet sancıları, bazı kan hastalıkları, kurşun ve morfin gibi maddelerin zehirlenmeleri ve zona gibi hastalıklar nedeni ile karın ağrısı oluşabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri