e-Arşiv Fatura'da Kaşe Zorunlu Mudur? E-Arşiv Fatura uygulaması ile fatura düzenleyecek mükellefler, faturaya imzaları ile birlikte kaşe de eklemelidir.
Kaşe, faturalarda kesinlik ve netlik kazandırması amacıyla kullanılan bir bildir geçtir. Kaşe, bir faturanın kime ait olduğunu belirtir. Kaşesi olmayan faturaların bir hitabı olmadığından geçersiz sayılırlar.
E-Belge çıktılarının renkli olması veya ıslak imza (veya hazır imza) ile imzalanması, kaşelenmesi veya damgalanması zorunluluğu aranmaz.
Evet, e-arşiv faturalarda ıslak imza ile beraber yetkili kişilerin kaşelerini de basması gerekmektedir. e-Arşiv faturalarda, kaşe-imza zorunluluğu ile alışverişlerin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
e-Arşiv faturada imzayla birlikte kaşe de bulunmalıdır. Eğer bir fatura programı ve tasarım kullanıyorsan kaşe ve imzanı birlikte hazırladığın bir tasarımı her faturanda kullanabilirsin.
Açık faturada imza ve kaşe faturanın üst kısmında yer alır. Kapalı faturada ise imza ve kaşe faturanın alt kısmında yer alır.
Sadece GİB Portal üzerinden ve e-faturaya geçiş yapmadan kesilen e-arşiv faturalar için mali mühür şartı bulunmamaktadır. Yalnız, e-Fatura ve e-arşiv uygulamasına geçiş yapılırken mali mühre ihtiyaç vardır ancak şahıs firmaları mali mühür yerine e-imza ile bu geçişi gerçekleştirebilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan 17/02/2023 tarihli duyuruya göre; 01/09/2023 tarihinden itibaren düzenlenecek e-Faturalarda karekod bilgisinin zorunlu olarak bulunması gerekmektedir.
Basılı imza mı ıslak imza mı? Bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere e-arşiv fatura her halükârda işletme sahibinin veya adına imzaya yetkili olanların ıslak imzası veya faturanın oluşturulması sırasında imzaya yetkili olanın imzasının notere tasdik ettirilip elektronik ortamda e-arşiv faturaya basılması gereklidir.
Hemen vurgulanmalıdır ki, şirket yetkilisi tarafından da olsa senede atılan ikinci imza, şirket kaşesi olmadan atılmış ise, burada keşideci sıfatı söz konusu olmayacağından, bu imza aval olarak kabul edilir ve bu imza sahibi borçtan şahsen sorumlu olur. Şirket, işlemlerini şirket kaşesi ile yapmaktadır.
Elektronik kaşe yerine geçer. Bu anlamda kurumsal bir e-imza çeşididir de denilebilir. Eğer tüzel firma iseniz ve elektronik fatura kullanıcısı olmak istiyorsanız mali mühür başvurusu yapmanız gerekir.
Faturaların Vergi Usul Kanunu uyarınca beş yıl boyunca saklanması zorunluluğu bulunmaktadır. Arşivlemede GİB için önemli olan faturanın XML belgesidir. Çünkü bu, geçerli hâlidir. e-Faturanın pdf hali, kağıt çıktısı, e-posta ile gönderilmesi, "Aslı Gibidir." yazılması vs. geçersizdir.
Türkiye'de kaşe kullanımı, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve Türkiye Noterler Birliği'nin düzenlemelerine göre zorunlu tutulmuştur. Bu nedenle, tüm şirketlerin kaşe kullanması gerekmektedir. Kaşelerin basımı, şirketlerin ticaret sicil gazetelerinde yayınlanan bilgilerine göre yapılır.
Türkiye'de ticari alım satımlar esnasında fatura bilgileri üzerinde yer alan detayları doğrulamak adına, şirket yetkilileri tarafından faturaya kaşe ve imza yapılmaktadır. Faturaların üzerinde firma bilgisi yer alsa da almasa da her türden fatura üzerinde kaşe bilgisi bulundurulması zorunluluktur.
KAŞE İMZA ISLAK İMZA OLMADIĞINDAN GEÇERSİZDİR.
30 Aralık 2022 tarihinde resmi gazetede yayınlanan tebliğde,, Vergi mükellefi olan bir müşteriye vergiler dahil toplam fatura tutarı 4400 TL'nin aşılması durumunda e-Arşiv fatura düzenlemek zorundadır. Düzenleme işlemi GİB üzerinden yapılır.
E-Arşiv Fatura; kağıt altında düzenlenerek saklanması ve ibraz edilmesi gereken faturanın, düzenleyen tarafından ikinci nüshasının elektronik ortamda saklanmasıdır. E-Arşiv kullanmak isteyen mükellefler, e-Fatura uygulamasına kayıt olmalıdır.
a) 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen e-Fatura Uygulamasına kayıtlı olanlara düzenledikleri faturaları anılan Tebliğe göre e-fatura olarak oluşturmak, iletmek, muhafaza ve istenildiğinde ibraz etmek zorundadırlar.
e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş yaptıktan sonra, kağıt fatura düzenlemeniz söz konusu değildir. İlk geçiş tarihinden itibaren 7 gün içinde kağıt fatura düzenlenebilmesi mümkündür.
e-Arşiv Faturası için Mali Mühür Gerekir mi? Eğer e-arşiv faturalar, e-faturaya geçmeden sadece GİB Portal üzerinden kesilecekse mali mühür şartı yoktur. Ancak, e-fatura sistemine geçiş yaparken mali mühre ihtiyaç duyulurken, şahıs firmaları mali mühür yerine elektronik imza (e-imza) ile geçişlerini yapılmaktadır.
E-Fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleyebilme, iletebilme ve saklayabilme imkanı sunan sistemdir. E-Arşiv Fatura ise, e Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen e-Faturalardır. E-Arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır.
Fatura kesildikten sonra üzerine kaşe basılır ve şirket yetkilisi tarafından imzalanır. Faturalar sıra takip eder, sıra ile kesilir, sıra atlanmaz. Faturalarınız kaybolur ise vergi dairesine bildirimde bulunmanız gerekir.
İşletmeler proforma faturayı bir satış sözleşmesi olarak düzenler. Bu sebepten dolayı faturanın alt kısmında firmaya ait kaşe ve imza işlemi yer alır. Firma bu sözleşmeyi yanı faturayı imzaladığında ilgili ürün ile ilgili sözleşmeyi kabul etmiş anlamına gelmektedir. Alıcı ve satıcı arasında anlaşma sağlanmıştır.
e-Faturada Açık ve Kapalı Fatura Nasıl Kesilir? e-Fatura sistemi üzerinden açık veya kapalı fatura kesilmesi mümkündür. Kapalı faturalarda ödemeler, faturanın kesildiği an yapılırken; açık faturada ise vadeli olarak yapılmaktadır. e-Fatura sisteminde de açık ve kapalı fatura kesme süreçleri manuel süreçler ile aynıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri