İşletmelerin, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmiş olan standartlara uygun şekilde elektronik ortamda fatura oluşturabilmelerine, faturaların; ibraz edilebilmelerine, muhafazalarına ve raporlamalarına imkân sunan resmi portala e-Arşiv Portal denir.
Bu da demek oluyor ki, e-fatura ve e-arşiv kullanmak için herhangi bir ciro kısıtlaması yoktur. Cirosu elektronik faturaya zorunlu geçiş limitinin altında kalan işletmeler de istek dahilinde elektronik fatura kullanıcısı olabilirler. Dileyen her şirket e-fatura kullanıcısı olabilir.
Arşiv Portal sekmesinden 'Belge İşlemleri' seçilir ve 'Fatura Oluştur' butonuna tıklanır, gerekli alanlar doldurulur. Oluştur butonuna tıklanır, fatura taslaklara kaydedilir. Taslaklar kısmında fatura tekrar kontrol edilir, GİB İmza butonuna tıklanır, cep telefonuna gelen kod girilir ve fatura onaylanır.
GİB e-arşiv Portal entegrasyonuyla e-arşiv faturası kesmek ücretli midir? Hayır, Logo İşbaşı'nın on binlerce işletme sahibine sağladığı ücretsiz ek özelliklerden biridir.
E-Fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleyebilme, iletebilme ve saklayabilme imkanı sunan sistemdir. E-Arşiv Fatura ise, e Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen e-Faturalardır. E-Arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır.
İlgili 21 soru bulundu
e-Fatura'da, sadece sistemde kayıtlı kullanıcılara e-Fatura gönderilebilir ve alınabilir. e-Arşiv ise e-Fatura kapsamı dışındaki firma ve tüketicilere kesilen faturaların da elektronik ortamda düzenlenmesini ve ikinci nüshasının elektronik olarak muhafaza ve ibraz edilmesini sağlar.
e-Arşiv Fatura Zorunluluğu Limiti
30 Aralık 2022'de yayınlanan 544 sıra numaralı VUK tebliği ile vergiye tabi olmayan bir nihai tüketiciye aynı gün içerisinde KDV dahil 5000 TL, vergi mükelleflerine ise 4400 TL'yi geçen mal/hizmet satışında e-arşiv düzenleme zorunluluğu bulunur.
E-Fatura yalnızca E-Fatura mükelleflerine kesilip gönderilebilir. E-Arşiv Fatura ise göndericinin E-Fatura Mükellefi, alıcının ise kağıt fatura kullanıcısı ya da son kullanıcı olması durumunda kullanılır. Kısacası E-Arşiv Fatura, E-Fatura kullanıcısı olmayanlara kesilir ve gönderilir.
2023 yılında e-Fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak açıklanmııştır. Bununla birlikte 1 Mart 2023 tarihi itibarıyla e-Belge düzenleme zorunluluğuna tabi olmayan mükelleflerin vergiye tabi olmayan kişilere düzenleyeceği e-Arşiv Fatura'lar için sınır 5.000 TL'dir.
E-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere yapılan satışlarda vergiler dahil toplam tutarın 5 Bin TL'yi, vergi mükelleflerine düzenlenenler için 4.400 TL'yi aşması halinde, faturaların kağıt fatura yerine e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
Yani, e-arşiv uygulamasından yalnızca e-fatura kullanıcıları yararlanabilirdi. Fakat 2021 yılının kasım ayında GİB yeni bir düzenleme yaptı ve özel entegratörler üzerinden e-arşiv kullanıcısı olabilmek için aranan e-fatura mükellefi olma şartını ortadan kaldırdı.
Yukarıdaki bilgilerin ve VUK'un hükmünün ışığında şunu söyleyebiliriz: VUK'un belirlediği koşullara göre e-Fatura kullanıcısı olan mükelleflere kesilecek faturanın türü, e-Fatura olmalıdır. e-Fatura kullanıcısı olan birine düzenlenen e-Arşiv Faturası, e-Fatura'nın yerini tutmaz ve geçerli sayılamaz.
Fatura bedeli ödenmediği takdirde fatura bedelini ödemeyen kişi veya şirkete karşı icra takibi başlatılabilir. Fatura ilamsız icra takibine konu olabilir.
Öncelikle E-Arşiv uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin E-Fatura uygulamasına kayıtlı olması gerekir. E-Fatura sistemine dahil olmak şartıyla, isteyen her işletme E-Arşiv uygulamasına geçebilir.
2023 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlenmiştir. Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklanmıştır. Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
Açıklama. E-arşiv portal uygulamasına giriş yapabilmek için öncelikle https://portal.efatura.gov.tr/EArsivPortalBasvuru/ bağlantısından başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu bağlantıdan başvuru yaptıktan sonra başvuru yaptığınız mali mühür ile e-arşiv portal uygulamasına bu ekrandan giriş yapabilirsiniz.
Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. Asgari tutarın yanı sıra fatura düzenlememenin üst sınırı da vardır. 2022 yılında toplam ceza üst sınırı 250.000 TL olarak belirlenmişti.
1. 1/1/2019 itibariyle e-arşiv rapor gönderimleri, aynı günün gecesinde otomatik olarak gönderilecektir. Gün içinde sistemimize düşen tüm e-Arşiv faturalar gece 00:00'dan sonra rapor haline getirelerek Gelir İdaresi Başkanlığının sistemine iletilecektir.
2023 yılı itibrariyle, zorunlu e-arşiv fatura düzenleme vergi mükellefi olan bir fimaya 4.400 TL üzeri fatura kesecekseniz bu e-arşiv fatura formatında olmaldır. Vergi mükellefi olmayan bir işletmeye gün içerisinde 5.000 TL üzeri fatura kesecekseniz, bunun e-arşiv fatura olma zorunluluğu bulunmaktadır.
E-faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurum tarafından iptal edilemezler. E-faturaları iptal edebilmek için, faturanın gönderildiği kişi ya da kurumun e-faturayı reddetmesi gereklidir. Alıcı e-Faturayı reddettikten sonra ilgili fatura, e-Fatura İptal Portalı üzerinden kolaylıkla iptal edilebilir.
e-Fatura Kaç Gün Geriye Dönük Kesilebilir? Geriye dönük e-fatura kesme süresi 7 gündür. e-Fatura en fazla 7 gün geriye kesilebilir. 12 Mayıs tarihinde mal satışı yapan ve fatura kesmeyen bir tedarikçi, en geç 19 Mayıs tarihine kadar geriye dönük e-Fatura kesebilir.
e-Arşiv Fatura kesebilmek için e-Fatura kullanıcısı olmak gerekmez. e-Arşiv Fatura mükellefi olabilmek için e-Fatura kullanıcısı olmak gerekirdi fakat bu kural son yıllarda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kaldırıldı. e-Fatura mükellefi olmayanlar da özel entegratörler aracılığıyla e-Arşiv Fatura kesebilir.
e-Fatura uygulamasına zorunlu olarak geçmek durumunda olan mükellefler için, e-defter uygulamasına geçmek de aynı şekilde zorunludur. Bu sebeple, zorunlu olarak e-Fatura kullanan mükellefler aynı zamanda e-defter de kullanmalıdır.
Sahte Fatura (Naylon Fatura) Nedir? Vergi Usul Kanunu m. 359/b hükmü uyarınca sahte belge; gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir. Bir belgenin sahte belge olarak değerlendirilebilmesi için VUK madde 227'de öngörülen zorunlu unsurları içermesi gerekmektedir.
Kullanıcılar, İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB e-Arşiv portal'e giriş yaptıktan sonra “Adıma Düzenlenen Belgeler” bölümünden çeşitli filtrelemeleri yaparak kendilerine düzenlenen e-Arşiv faturaların listesini görebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri