Eğer serbest bir çalışansanız (freelancer) kendi ev adresinizi şirket kurulumunda resmi iş adresiniz olarak gösterebilirsiniz. Ancak yalnızca şahıs şirketi kurulumunda kullanabilirsiniz. Anonim ve limited şirketler için resmi iş yeri adresi olarak kendi evinizin adresinizi kullanamazsınız.
Home ofis genellikle yazılım işleri, danışmanlık, emlakçılık, organizasyon hizmetleri ve özellikle e-ticaret için tercih ediliyor. Günümüzde home ofis şeklinde limited şirket kurmak da mümkün. Ticari faaliyetinizi evden yürütmenize bir engel yoksa bu işlemi online olarak da gerçekleştirebiliyorsunuz.
Her meslek grubunun ev adresini iş adresi olarak göstermesi mümkün değildir. Ev adresinin iş adresi olarak gösterilmesi halinde elektrik, su gibi giderlerin sadece yarısı gider olarak gösterilebilir. Kiranın ise tamamı gider olarak gösterilebilir. Ev size aitse herhangi bir kira gideri göstermeniz mümkün olmayacaktır.
Home ofis şahıs şirketinizde istediğiniz zaman danışmanlık verebilir, istediğiniz zaman Nace kodunu eklettiyseniz eğer e-ticaret yapabilirsiniz. Genel olarak home ofis şirket kuran kişiler şirketlerini e-ticaret yapmak için kurmaktadır.
Türk Ticaret Kanunu'na göre, şirket kurmak isteyen girişimcilerin sabit bir yasal adres göstermeleri gerekiyor.
İlgili 31 soru bulundu
Eğer serbest bir çalışansanız (freelancer) kendi ev adresinizi şirket kurulumunda resmi iş adresiniz olarak gösterebilirsiniz. Ancak yalnızca şahıs şirketi kurulumunda kullanabilirsiniz. Anonim ve limited şirketler için resmi iş yeri adresi olarak kendi evinizin adresinizi kullanamazsınız.
Şahıs şirketi kurarken de gerekli olan evraklar vardır. Bunlardan birisi de şirketinizi kurarken göstereceğiniz adrestir. Şahıs şirketinde ofis ihtiyacınız olmasa bile kesinlikle bir adres göstermelisiniz. Kuracağınız şahıs şirketininde ofis olarak evinizi gösterme imkanınız vardır.
Kendi evimi işyeri olarak gösterebilir miyim sorusu çok fazla geldiği için buradan başlayalım. Evet gösterebilirsiniz. Annenizin, babanızın, dedenizin değil, evin tapusunun üzerinde sizin adınız yazıyor ise, evinizi şahıs şirketinize adres olarak gösterecek iseniz stopaj/vergi ödemezsiniz.
Ancak e-ticaret yapmak istiyorsunuz ve sonraki aşama resmi maliyetleriyle ilgili onlarca kaynaktan bilgi edinerek kafanız karıştı. Hemen netleştirelim! Oda Kaydı(zorunlu değil, gerekli): Öncelikle KOSGEB teşviklerinden faydalanmanız için esnaf odası ya da ticaret odasına kayıt yaptırmak zorundasınız.
Hacmi her geçen gün artan e-ticaret, gelişen teknolojiler sayesinde artık daha kolay yapılıyor. Öyle ki günümüzde evden bile e-ticaret yapabilmek mümkün. Evden e-ticareti, fiziksel bir dükkân ya da mağaza sahibi olmadan internet üzerinden ürün ve hizmet satışı yapmak şeklinde tanımlayabiliriz.
edilmesi" veya faaliyetin icra edildiği "yer" olma özelliğini taşıması şarttır. olma özelliği taşıması şarttır. Ancak, faaliyet konusu ayrı bir iş yeri açılmasını gerektirmeyecek nitelikte, örneğin danışmanlık, komisyonculuk vb. ise ikametgah adresinin iş yeri olarak kabulü mümkündür.
Konu hakkında Maliye Bakanlığı tarafından verilen bir özelgede de, “Aynı işyeri adresinde birden fazla mükellefin faaliyet göstermesini sınırlayan yasal bir düzenleme bulunmaması nedeniyle vergi dairelerinde mükellefiyet kaydınızın yapılmasında mevzuatımız açısından bir sakınca bulunmamaktadır.
Home ofis şahıs şirketi için gereken evraklar şunlardır: Fatura adresi için eşleştirilecek evin kontratı (kira ise) 2 adet vesikalık fotoğraf. İkametgâh belgesi.
Kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilen limited şirketler, yalnızca sigortacılık ve bankacılık alanlarında faaliyet gösteremezler. Limited şirketlerde 50'den fazla ortak sayısı olamayacağı gibi, tek ortaklı şirket de kurulabilir.
Yine de limited şirket sahipleri kâr dağıtımı yapmak yerine şirketten huzur hakkı ya da düzenli maaş alabilirler. Zaten limited şirkette maaş, kar dağılımı ve huzur hakkı dışında şirketten para çıkarmanız söz konusu değildir.
Limited şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından yalnızca malvarlığıyla sorumlu olan şirkettir. Tek ortaklı limited şirket kurulabilir. Ortakların sayısı elliyi aşamaz. Limited şirket ortakları gerçek kişi veya tüzel kişi olabilir.
E-Ticaret ile uğraşan gerçek kişi mükellef (şahıs firması) ve Limited Şirket/Anonim Şirket gibi (tüzel kişilikler) 11 Ağustos 2017 tarih ve 30151 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ uyarınca Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'ne (ETBİS) kayıt olmaları ve akabinde bildirimde bulunmaları gerekmektedir.
Ticaret sicil kaydı, Merkezi Türkiye'de bulunan tüm ticari işletmeler için yasal zorunluluktur.
Türk Ticaret Kanunu'na göre devlet memuru statüsünde çalışan kişilerin şahıs şirketi kurması, tacir veya esnaf olarak çalışması mümkün değildir. Fakat özel sektör çalışanları iş sözleşmeleri çerçevesinde şahıs şirketi kurabilmekte ve iş sözleşmesi tarafından engellenmedikleri takdirde ticari faaliyet yürütebilmektedir.
Home ofis çalışma ruhsatı
Birçok home ofis çalışanı fiziki olarak faaliyet yürütmediğinden yalnızca şirket açılışını yapmak, vergi mükellefi olmak ve faturalandırma yapmak amacıyla home ofis kullanmaktadır. Bu nedenle ekstradan bir çalışma ruhsatına ihtiyaç duyulmuyor.
Kirayı ödemekle yükümlü olan kiracı, brüt kira bedeli üzerinden stopaj kesintisi yapıp devlete ödemelidir. Kalan meblağ kira ödemesi olarak mülk sahibine verilir. Mülk sahibi olan tarafın kira geliri üzerinden stopaj vergisi ödenmesi konusunda herhangi bir sorumluluğu yoktur.
2023 yılında limited şirket kuruluş maliyeti en az 6.800 TL'dir. İstenildiği an kapatılabilir, tasfiye sürecine girilmesine gerek yoktur.
Tek kişi ile Limited şirket kurma imkanı 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile getirilmiştir. Limited şirketin kurulması için belirlenen esas sermaye TTK Madde 580 çerçevesinde 10.000 TL' dır. Limited Şirket ortaklarının payları herkesin hakkını gösterecek şekilde belirli ve eşit paylaştırılır.
Devlet memurlarından farklı olarak özel şirket çalışanlarının belirli hallerde veya şirket türlerine yönelik olarak ayrı ayrı şirket kurmasını veya şirkete ortak olmasını engelleyen bir kural bulunmamaktadır.
Home Ofis Şahıs Şirketinizi Norma ile Kurun!
Kendi işini yapan ya da özel bir firmada çalışan insanların iş faaliyetlerini evden sürdürmesine home ofis adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri