İmzalanmış e-defter üzerinde yapılabilecek bir düzeltme, e-defterin mührünü bozacağından GİB'den e-defter beratı alınmış bir e-defter, mevcut e-defter beratları GİB'den silinip yeniden yüklenmedikçe düzeltilemeyecektir.
DÜZELTME KAYDININ YASAL DAYANAĞI
Diğer bilumum defter ve kayıtlara rakam ve yazılar yanlış yazıldığı takdirde düzeltmeler ancak yanlış rakam ve yazı okunacak şekilde çizilmek, üst veya yan tarafına veyahut ilgili bulunduğu hesaba doğrusu yazılmak suretiyle yapılabilir.
Elektronik imza araçlarını (tüzel kişiler için MALİ MÜHÜR, gerçek kişiler için NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA) kullanarak e-Defter uygulamasına giriş yapınız. “ Bilgi Güncelle” bölümüne tıklayınız. Açılan ekranda yer alan bilgileri güncelleyebilirsiniz.
GİB'e gönderilen defterlerin sistemden silinmesine izin verilmez. o GİB'e gönderilen ve GİB onayı alan defterlerin sistemden silinmesi için öncelikle GİB'in e-Defter Uygulamasından https://uyg.edefter.gov.tr/edefter/ (yasal yükleme süresi içindeki defterler için) müşteri tarafından silinmesi gerekir.
E-Defter başvurusu iptal edilebilir mi? Zorunluluk kapsamında olan mükelleflerin başvurularını iptal etmeleri mümkün değildir. Gönüllü olarak e-defter uygulamasına geçen mükellefler ise, iptal için Gelir İdaresi Başkanlığına durumu anlatan bir dilekçeyi Maliye Bakanlığı Ek Hizmet Binasına göndermeleri gerekmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
e-Fatura ve e-defter uygulamalarına kendi isteğinizle geçtiyseniz e-Fatura kullanmaya devam edip e-defter uygulamasından çıkabilir misiniz? Evet! GİB'e yazılı başvuruda bulunarak uygun görülmesi durumunda e-Defter uygulamasından çıkabilirsiniz.
e-Defter beratları belirtilen süreler içinde yüklenmezse, mücbir sebepler hariç; Özel usulsüzlük cezası doğar. KDV iade süreçlerinde zorluk çıkabilir. Hesap döneminin ilk ayına ait beratın alınması açılış onayı niteliğindedir.
Elektronik Fatura Düzenlenmesi Gerekirken Hiç E-Fatura Düzenlenmemesi her bir belge için 210,00 TL'den az olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının % 10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.
1. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 562 nci maddesi uyarınca; gerekli açılış ve tasdik işlemlerini yaptırmayanlar 4 bin TL idari para cezası ile cezalandırılır. Defterlerin olmaması veya hiçbir kayıt içermemesi durumunda ise sorumlular 300 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır.
Ay- Berat'larınızı silip tekrar yükleyebilirsiniz. Yasal süre geçmişse, GIB'e dilekçe ile talepte bulunuyorsunuz. GIB, mazeretinizi uygun görürse Berat'ları siliyor ve tekrar yüklemenize izin veriyor.
Vergi Teknolojileri
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-defter berat dosyalarının yüklenmesiyle ilgili aylık veya geçici vergi dönemleri bazında yükleme tercihlerinin 31 Ocak 2022'ye kadar yapılabileceğini duyurdu.
geriye dönük bir kayıt veya değiştirme yapılması mümkün değildir. V.U.K. madde 218 defterlerde boş satır bırakılmayacağını, satır veya sayfa atlanamayacağını hükme bağlar. E-defterde bir aya ait berat alındıktan sonra o döneme ait olarak araya satır ekleme veya geriye dönük kayıt yapmak mümkün değildir.
Ödeme Türü Boş Olan: E defter olan firmalarda Ödeme yapıldığı sürece Ödeme Türü girilmesi gerekmektedir.
2023 Haziran dönemi e-defter beratlarını yüklemek için son gün 2 Ekim! e-Defter berat dosyalarının yüklenmesinde Aylık Yükleme tercihi yapanlar için Haziran dönemi defter beratlarının yüklenmesi için son gün 30 Eylül.
E-DEFTERLERE GEÇEN MÜKELLEFLERE % 50 ZAMLI OLARAK UYGULANACAKTIR. 2022 YILI ECZANE VE SGK İLE SÖZLEŞME YAPAN FİRMALAR ZORUNLU OLARAK E- DEFTERE GEÇTİKLERİNDEN DOLAYI MUHASEBE ÜCRETİ ASGARI 1.000,00 TL OLARAK UYGULANACAKTIR.
Aylık olarak oluşturulan defterler ilgili olduğu ayı izleyen üçüncü ayın son günlerine kadar defterlerini elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir. Örneğin Ocak/2016 dönemine ilişkin defterleri Nisan/2016 tarihine kadar verilmesi gerekmektedir.
e-Defter uygulamasına dahil olan tüm mükellefleri kapsamakta olup; 2020/Ocak ve müteakip dönemlere ilişkin e-Defter dosyaları ile berat dosyalarının ikincil kopyalarının Gelir İdaresi Başkanlığının bilgi işlem sistemine yüklenmesi zorunludur.
Hayır. e-Defter uygulamasına tabi mükellefler defter ve berat dosyalarını, yetkili merciler tarafından istendiğinde ibraz edebilecek şekilde, elektronik ortamda saklamak zorundadır. Dosyaların Defter Saklama sistemine yüklenmiş olması, mükellefin dosyaları ibraz yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 15/08/2023 tarihinde yayımlanan duyuru ile birlikte mücbir sebep hali sona eren yerlerdeki mükelleflerin oluşturulması ve imzalanması gereken Elektronik Defter Beratları”nın yüklenme süresi uzatılmıştır.
1 Sıra No'lu Elektronik Defter Genel Tebliğinde yapılan değişiklik ile e-Defter uygulamasının ön koşullarından olan e-Fatura kullanıcısı olma zorunluluğu kaldırılmıştır. Yani e-Fatura kayıtlı kullanıcısı olmadan e-Defter uygulamasından yararlanılabilir.
Mali Mühür / Elektronik İmza ile https://uyg.edefter.gov.tr/edefter/ linkinden e-Defter Uygulamasına giriş yapılarak, “e-Defter Saklama Listesi” menüsünden dönem seçerek görüntülenebiliyor.
Bu noktada “e Fatura mükellefi e defter tutmak zorunda mı?” sorusuna da cevap verelim. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar zorunlu olarak e-fatura ve e-arşiv faturaya geçecek firmaların, 1 Ocak 2024 tarihine kadar da e-defter uygulamasına geçmeleri gerekecek.
Diğer bir ifadeyle sisteme dahil olan mükelleflerin kendi aralarında kağıt fatura düzenlemeleri mümkün değildir.
Tüzel kişiler e-defterlerini gelir idaresi başkanlığının belirlemiş olduğu sürelerce gib'e göndermesi gerekmektedir. 3 Aylık defter beratları gönderimi ise aylık defter gönderimi ile aynıdır 3 aylık defterlerimizi aylık bazında sırayla yasal süresi içinde göndermemiz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri