E-Defter ve berat dosyalarının ikincil kopyalarının saklanma zorunluluğu, E-Defter uygulamasına dahil olan tüm mükellefleri kapsar. 2022/Ocak ve takip eden dönemlere ilişkin E-Defter dosyaları ile berat dosyalarının ikincil kopyalarının GİB'in bilgi işlem sistemine yüklenmesi zorunlu tutulmaktadır.
e-Defter uygulamasına dahil olan tüm mükellefleri kapsamakta olup; 2020/Ocak ve müteakip dönemlere ilişkin e-Defter dosyaları ile berat dosyalarının ikincil kopyalarının Gelir İdaresi Başkanlığının bilgi işlem sistemine yüklenmesi zorunludur.
Yükleme işlemini gerçekleştirenler için defterin oluşturulması, imzalanması ve berat dosyalarının uygulamaya yüklenmesi süresinin son günü üzerinden geçen 15. gün, son aktarım zamanı olarak belirlenmiştir.
Söz konusu ikincil kopyalar, e-Defter uygulamasından görülebiliyor. Mali Mühür / Elektronik İmza ile https://uyg.edefter.gov.tr/edefter/ linkinden e-Defter Uygulamasına giriş yapılarak, “e-Defter Saklama Listesi” menüsünden dönem seçerek görüntülenebiliyor.
Elektronik Fatura Düzenlenmesi Gerekirken Hiç E-Fatura Düzenlenmemesi her bir belge için 210,00 TL'den az olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının % 10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.
İlgili 32 soru bulundu
e-Defter beratları belirtilen süreler içinde yüklenmezse, mücbir sebepler hariç; Özel usulsüzlük cezası doğar. KDV iade süreçlerinde zorluk çıkabilir. Hesap döneminin ilk ayına ait beratın alınması açılış onayı niteliğindedir.
E-Defter ve berat dosyalarının ikincil kopyalarının saklanma zorunluluğu, E-Defter uygulamasına dahil olan tüm mükellefleri kapsar. 2022/Ocak ve takip eden dönemlere ilişkin E-Defter dosyaları ile berat dosyalarının ikincil kopyalarının GİB'in bilgi işlem sistemine yüklenmesi zorunlu tutulmaktadır.
E-Defter ikinci kopyalar aktarımları defterlerin herhangi bir siber saldırı veya kaybolması gibi durumların önüne geçebilmek ve gerekli yedeklerin alınmasını sağlamak amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2020 yılından itibaren Elektronik ortamda defter tutan mükellefler için zorunlu kılınmış bir uygulamadır.
Mükellefler, belirlenen tarihleri aşmamak kaydıyla e-Defter dosyaları ile bunlara ilişkin berat dosyalarının ikincil kopyalarını istedikleri zaman yüklemekte serbestlerdir. Bahse konu Kılavuza http://edefter.gov.tr/dosyalar/kilavuzlar/e-Defter_Saklama_Kullanici_Kilavuzu.pdf adresinden ulaşmak mümkündür.
KONTROL EDİLECEĞİ EKRAN KULLANIMA AÇILMIŞTIR
ile https://uyg.edefter.gov.tr/edefter/ linkinden e-Defter Uygulamasına giriş yapılmak suretiyle, “e-Defter Saklama Listesi” menüsünden dönem seçerek görüntülenebilir.
Aylık olarak oluşturulan defterler ilgili olduğu ayı izleyen üçüncü ayın son günlerine kadar defterlerini elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir. Örneğin Ocak/2016 dönemine ilişkin defterleri Nisan/2016 tarihine kadar verilmesi gerekmektedir.
e-Defter Yüklenme Süresi 5 Haziran 2023'e uzatıldı
İmzalanmış e-defter üzerinde yapılabilecek bir düzeltme, e-defterin mührünü bozacağından GİB'den e-defter beratı alınmış bir e-defter, mevcut e-defter beratları GİB'den silinip yeniden yüklenmedikçe düzeltilemeyecektir.
e Defter zorunluluğu, 2021 yılı vergi mükelleflerinin ödedikleri vergi oranlarına göre belirlenir. Öncelikle 2021 yılında vergi dönemleri içerisinde 4 milyon TL ve üstü vergi borcu çıkan gerçek ve tüzel mükellefler 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-Defter'e geçmek zorundadır.
2023 Haziran dönemi e-defter beratlarını yüklemek için son gün 2 Ekim! e-Defter berat dosyalarının yüklenmesinde Aylık Yükleme tercihi yapanlar için Haziran dönemi defter beratlarının yüklenmesi için son gün 30 Eylül.
Vergi Teknolojileri
Mükelleflerin e-Defter berat dosyalarının yüklenmesiyle ilgili aylık veya geçici vergi dönemleri tercihine göre, e-defter berat dosyalarının yükleme zamanları değişiyor. Yükleme tercihleri 31 Ocak 2023'e kadar yapılabilir.
e-Fatura ve e-defter uygulamalarına kendi isteğinizle geçtiyseniz e-Fatura kullanmaya devam edip e-defter uygulamasından çıkabilir misiniz? Evet! GİB'e yazılı başvuruda bulunarak uygun görülmesi durumunda e-Defter uygulamasından çıkabilirsiniz.
1 Sıra No'lu Elektronik Defter Genel Tebliğinde yapılan değişiklik ile e-Defter uygulamasının ön koşullarından olan e-Fatura kullanıcısı olma zorunluluğu kaldırılmıştır. Yani e-Fatura kayıtlı kullanıcısı olmadan e-Defter uygulamasından yararlanılabilir.
Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin 01.01.2022 tarihi itibari ile e-defter tutma zorunludur.
Gelir vergisi veya kurumlar vergisi mükelleflerinin elektronik defterlerini ve e-Defter beratlarını belirlenen süreler içinde Gelir İdaresi Başkanlığına iletmeleri zorunludur. Gerçek kişilerin elektronik defterlerini ilgili olduğu ayı takip eden 3. ayın son gününe kadar, e-İmza ve Mali Mühür ile imzalamaları gerekir.
GİB tarafından belirlenen standartlara uygun şekilde hazırlanan e-Defterlerin geçerlilik kazanabilmesi için defter bilgileri, firma bilgileri, mali müşavir bilgileri ve vergi detaylarıyla birlikte mali mühür ile birlikte belli bir formatta GİB'e iletilmesidir.
Bunlar için aynı şekilde e-defter uygulamasına geçiş tarihi olarak da 1 Ocak 2023 tarihi belirlenmişti. 2022 ve takip eden hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-fatura ve e-irsaliye uygulamasına geçiş yapmak zorundalar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri