Askeri deniz platformları üretiminde Türkiye'de ilklere imza atan
Savunma sanayiindeki en zorlu alanlardan biri olan denizaltı çeliği için Türkiye kritik bir virajı daha döndü. OYAK, denizaltı çeliği HY-100'ü milli imkanlarla üretti. Denizaltı çeliği üretimini 'hata kabul etmeyen özel bir iş' olarak niteleyen uzmanlara göre bu ürünün yerli imkanlarla geliştirilmesi altın değerinde...
Türkiye'de kaç denizaltı var? An itibariyle Türk Deniz Kuvvetleri'nde 14 adet denizaltı bulunmaktadır. 2020 yılında Ay Sınıfı denizaltılarının yerini Reis Sınıfı denizaltılar alacaktı.
Denizaltıdakilerin havacılık sektöründe hizmet veren Action Aviation'ın sahibi İngiliz milyarder Hamish Harding, Pakistanlı iş adamı Şahzada Davud ve oğlu Süleyman Davud, denizaltının sahibi olan OceanGate şirketinin kurucusu ve CEO'su Stockton Rush ve Fransız denizaltı pilotu Paul Henry Nargeolet olduğu biliniyordu.
İnşa faaliyetleri Gölcük Tersane Komutanlığında devam eden 6 adet Reis Sınıfı Denizaltılardan; TCG Piri Reis (S-330) 2022, TCG Hızır Reis (S-331) 2023, TCG Murat Reis (S-332) 2024, TCG Aydın Reis (S-333) 2025, TCG Seydi Ali Reis (S-334) 2026, TCG Selman Reis (S-335) ise 2027 yılında envantere girecektir.
İlgili 17 soru bulundu
Küçük Boyutlu Denizaltı: STM500
Platform; 18 kişilik mürettebata ek olarak 6 kişilik Özel Kuvvetler ekibi ile 30 gün boyunca 250 metreden derinlerde görev icra edebilirken, 4 adet atışa hazır torpido kovanı ile toplamda 8 adet ağır torpido ve güdümlü füze atış gücüne haiz olmaktadır.
Denizaltı tasarımını uygulamaya dönüştürerek ilk denizaltıyı üreten kişi 1600'lü yılların başında İngiltere Kralı I. James'in sarayında çalışan Hollandalı mucit Cornelius Drebbel oldu.
Araştırmacılar, genel olarak, çekme yöntemi, tasarım seçimleri, kullanılan malzemeler ve harici test eksikliği gibi faktörlerin bir araya gelmesi, Titan'ın Titanic enkaz alanına dalışı sırasında patlamasına katkıda bulunan faktörler olduğunu ortaya koydu.
Kurtarma operasyonu artık iyiden iyiye zora girmiş olsa da dalgıçlar, 11 kez denizaltına inmeye çabaladı. Ne var ki 87 metre derinlikte olan Dumlupınar'a inmek mümkün olmadı. Dalgıçlar yine de inmeyi denese de şiddetli fırtına ve aşırı derinlikten dolayı Dumlupınar'a ulaşmayı başaramadı.
Dumlupınar Denizaltısı Şehitleri
Dumlupınar Denizaltısı'nda bulunan 86 mürettebattan Gemi Kumandanı Yüzbaşı Sabri Çelebioğlu, Üsteğmen Kemal Ünver, Üsteğmen Hasan Yumuk, Astsubay Başçavuş Hüseyin İnkaya ve Astsubay Başçavuş Hüseyin Akış kurtularak 81 mürettebat şehit olmuştur20.
Yunanistan Deniz Kuvvetleri, Yunanistan Silahlı Kuvvetlerinin deniz koludur. 2022 itibarıyla Yunan donanması; 10 denizaltı, 13 fırkateyn, 19 füze botu, 10 gambot ve diğer çeşitli gemileri işletmektedir.
ve denizaltı sayıları
Zira Pentagon'un sahip olduğu nükleer denizaltı sayısı 72. Bu rakam, 32 nükleer denizaltıyla bu alanda ikinci sırada bulunan Rusya'nın 2 katından daha fazla. Çin'in 12, İngiltere önderliğindeki Birleşik Krallık'ın 11, Fransa'nın 8 ve Hindistan'ın ise 2 nükleer denizaltısı bulunuyor.
Denizaltılarda itici güç için dizel motorundan elde edilen elektrik enerjisi kullanılır. Elektrik enerjisi bataryalarda toplanır ve elektrik motorlarına iletilir. Su altında dizel motor çalışamayacağı için (dizel motorun çalışması için ihtiyaç duyulan hava yüzünden) elektrik motorları ile hareket sağlanır.
ABD Sahil Güvenlik Teşkilatı, Titan denizaltısının enkazında insanlara ait olduğu düşünülen kalıntılar bulunduğunu açıkladı. Sahil Güvenlik yetkilileri, enkazda denizaltının iniş takımının ve kuyruk kısmının da bulunduğunu söyledi.
Karanlık sulara gömülen Dumlupınar'da 81 denizci şehit oldu. Yaşananlar, Türk denizcilik tarihinin en acı olaylarından biri olarak kayıtlara geçti. Kazanın ardından mürettebattan 5 kişi, bölgede bulunan gümrük botuyla kurtarılırken, yara alan denizaltı kısa sürede sulara gömüldü.
Türk denizcilik tarihinin en büyük denizaltı faciası 1953 yılında gerçekleşti. NATO tatbikatından dönerken 4 Nisan 1953'te Çanakkale Boğazı Nara Burnu önlerinde İsveç bandıralı "Naboland" gemisiyle çarpışarak batan Dumlupınar denizaltısı Türk denizcilik tarihinin en büyük kazalarından bir olarak anılıyor.
Titan'ın enkazı ABD Donanması'nın denizaltının kaybolduğu pazar günü kaydedilen ve bir patlamayla eşleşen bir ses tespit etmesiyle bulundu. Kayıp denizaltıya ait parçaların bulunmasından sonra, ölümler de doğrulanmış oldu.
Türk denizaltılarının deniz altında kalma süresi 5 günden 90 gün gibi rekor bir süreye çıkarılıyor.
18 Haziran 2023 tarihinde, OceanGate tarafından işletilen bir denizaltı olan Titan, Kanada'ya ait Newfoundland topraklarından yaklaşık 400 deniz mili (≌ 740 kilometre) açıklarında Kuzey Atlantik Okyanusu'ndaki uluslararası sularda kayboldu.
Osmanlı İmparatorluğu'nun denizaltılara tekrar ilgi duyması XIX. yüzyılın sonlarına doğru olmuştur. Osmanlı Bahriyesi, bir silah olarak denizaltı gemisine ilk defa Sultan II. Abdülhamid devrinde sahip olmuştur.
1514 kişinin hayatını kaybettiği Titanik gemisine turistik amaçlı düzenlenen seferde kaybolan Titan denizaltının enkazına ulaşıldı. Ciddi bir patlama yaşandığı düşünülen denizaltıdaki 5 kişinin ise yaşamını yitirdiğinin tahmin edildiği açıklandı!
Denizaltısının kaybolmadan önce son kez sinyal gönderdiği bölgenin 600 ila 700 metre derinliğe ulaştığı belirlendi. 1981 Alman yapımı olan KRI Nanggala-402 denizaltısı en fazla 250 metre derine dalabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri