e-Defter web sitesi (www.edefter.gov.tr) üzerinden “e-Defter Başvuru Durumu Sorgulama” kısmından başvurunuzun gerçekleşip gerçekleşmediğini öğrenebilirsiniz.
GİB'in son düzenlemesine göre e-defter uygulamasına geçiş tarihi 1 Ocak 2024 olarak belirlendi.
Meslek mensubu ekranına Kullanıcı Kodu ve Şifre ile giriş yapılır. “Sistem Yönetimi” başlığı altındaki “Defter İşlemleri” sekmesi tıklanır. Bu ekranda Bilanço Usulu Defter İşlemleri bölümündeki “Sorgula” butonu tıklanır.
2021 yılında vergi dönemleri içerisinde toplamda 4 milyon TL ve üzeri ciro kazancı elde eden hem tüzel hem gerçek mükellefler e-Defter uygulamasına 1 Ocak 2023'e dek geçiş yapmak zorundadır. 2022 yılı için ise 3 milyon TL ciro kazancı elde eden mükellefler 1 Ocak 2023 tarihine kadar e-Defter sistemine geçiş yapmalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Elektronik Fatura Düzenlenmesi Gerekirken Hiç E-Fatura Düzenlenmemesi her bir belge için 210,00 TL'den az olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının % 10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.
1. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 562 nci maddesi uyarınca; gerekli açılış ve tasdik işlemlerini yaptırmayanlar 4 bin TL idari para cezası ile cezalandırılır. Defterlerin olmaması veya hiçbir kayıt içermemesi durumunda ise sorumlular 300 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır.
2023 Haziran dönemi e-defter beratlarını yüklemek için son gün 2 Ekim! e-Defter berat dosyalarının yüklenmesinde Aylık Yükleme tercihi yapanlar için Haziran dönemi defter beratlarının yüklenmesi için son gün 30 Eylül.
2023 yılı için berat yükleme tercihini değiştirmek isteyen mükellefler, e-Defter uygulamasına giriş yapıp “Bilgi Güncelle” kısmının “Berat Yükleme Tercihi” bölümünden; Aylık yükleme / Geçici vergi dönemleri bazında yükleme şeklinde seçimlerini değiştirebilir.
e-Defter beratları belirtilen süreler içinde yüklenmezse, mücbir sebepler hariç; Özel usulsüzlük cezası doğar. KDV iade süreçlerinde zorluk çıkabilir. Hesap döneminin ilk ayına ait beratın alınması açılış onayı niteliğindedir.
e-Defter başvuruları sadece internet üzerinden yapılıyor. Zorunluluk kapsamında veya gönüllü olarak e-defter uygulamasına geçiş yapmak istiyorsanız Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz.
Bu noktada “e Fatura mükellefi e defter tutmak zorunda mı?” sorusuna da cevap verelim. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar zorunlu olarak e-fatura ve e-arşiv faturaya geçecek firmaların, 1 Ocak 2024 tarihine kadar da e-defter uygulamasına geçmeleri gerekecek.
1 Sıra No'lu Elektronik Defter Genel Tebliğinde yapılan değişiklik ile e-Defter uygulamasının ön koşullarından olan e-Fatura kullanıcısı olma zorunluluğu kaldırılmıştır. Yani e-Fatura kayıtlı kullanıcısı olmadan e-Defter uygulamasından yararlanılabilir.
Zorunluluk kapsamındaki işletmelerin yani e-fatura düzenlemek zorunda olan mükellefler 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya geçiş yapmaları gerekiyor. Brüt satış hasılatı tutarına göre e-fatura sistemine geçecek işletmelerin e-defter uygulamasına geçiş tarihi ise 1 Ocak 2024 olarak belirlendi.
Tüzel kişiler e-defterlerini gelir idaresi başkanlığının belirlemiş olduğu sürelerce gib'e göndermesi gerekmektedir. 3 Aylık defter beratları gönderimi ise aylık defter gönderimi ile aynıdır 3 aylık defterlerimizi aylık bazında sırayla yasal süresi içinde göndermemiz gerekmektedir.
e-Defter yükleme süresi 8 Mayıs 2023'e kadar uzatıldı
2023 yılında E-deftere geçecek firmaların deflerini elektronik ortamda tutma mecburiyeti olduğu için 31.12.2022 tarihine kadar ilgili yer olan www.edefter.gov.tr başvurularını yapmaları önem arz etmektedir.
Elektronik imza araçlarını (tüzel kişiler için MALİ MÜHÜR, gerçek kişiler için NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA) kullanarak e-Defter uygulamasına giriş yapınız. “ Bilgi Güncelle” bölümüne tıklayınız. Açılan ekranda yer alan bilgileri güncelleyebilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) tebliği ile 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren e-Fatura uygulamasını kullanmaya başlayan mükelleflerin 1 Ocak 2023 itibarıyla da e-Defter uygulamasına geçiş yapmaları gerekiyor.
E-Defter uygulamasının genel itibari ile asıl amacı hızlı ve düzenli denetimi sağlamak olmuştur. E-Defter kullanan kullanıcıların kağıt ortamında defter tutması mümkün değildir. İşletmeler E-Defter kullanımına başladıkları anda kağıt ortamında tutulan defterin kapanış tasdiki yapılmalıdır.
Bu rakamlar 2022 ve 2023 yılı için 3 Milyon TL olarak belirlendi ve 2022 yılı içerisinde şartları tamamlayanlar 01.07.2023 tarihinde E-Fatura, 01.01.2024 tarihinde ise E-Deftere geçiş yapmak zorundadırlar.
e-Defter uygulamasına isteğe bağlı olarak dâhil olanlar, başvurularını izleyen ayın başından itibaren defterlerini e-Defter olarak tutabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri