Girilemeyen bina, çökme ihtimali bulunan binalar için kullanılır. Binaya henüz bakılması anlamına gelir.
Afet bölgesindeki kilitli ve sahibi bulanamadığı için hasar tespiti yapılamayan binalar için 31 Mart'a kadar süre tanındı. Bu tarihe kadar bildirimde bulunulmaması halinde kolluk kuvvetleri desteğiyle bu binalara girilecek.
e-DEVLET HASAR TESPİT SORGULAMA NASIL YAPILIR? Vatandaşlar adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-Devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını görebilirler.
Bina Hasar tespit sorgulama, Türkiye'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen bir hizmettir. Bu hizmet, vatandaşların ve ilgili kurumların, bina hasar durumlarını sorgulamasına olanak sağlar. Bina hasar tespit sorgulama, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden gerçekleştirilebilir.
Vatandaşlarımız e-devlet (turkiye.gov.tr) veya hasartespit.csb.gov.tr adresi üzerinden bilgileri ile sorgulama yaparak hasar durumlarını öğrenebilirler. Hasar tespit sonuçlarının mahalle muhtarlıklarında ilan edilmesinin ardından 1 aylık itiraz süresi bulunmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Bina hasar testi yapılan konutların analiz sonuçları yaklaşık 30 gün içinde belli oluyor. Senin soruna gelirsek girilemeyen bina tanımı bilinen hasar tespit tanımları içinde yer almıyor. Buradan şunu anlayabilirim ki sizin binaya giremedikleri için herhangi bir hasar tespit çalışması yapılmamış. Bu yüzden.
Bina Hasar Tespiti Kimler Tarafından Yapılır? Deprem sebebiyle yapılarda meydana gelen hasar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Belediyeler tarafından gerçekleştirilir. Kişiler dilerlerse deprem öncesi ve sonrası yapılarının hasar riskini veya mevcut hasarını özel hasar tespit şirketlerine de yaptırabilir.
Girilemeyen bina, çökme ihtimali bulunan binalar için kullanılır. Binaya henüz bakılması anlamına gelir.
Bu anlamda bakıldığında AFAD tarafından yapılıp, e – devlet üzerinde sorgulanabilir olan sağlamlık durumunu öğrenmek için sistem üzerinden deprem risk raporu yazılarak evin, arsanın veya taşınmazın depreme karşı dayanıklı olup olmadığını veya sağlam olup olmadığını tespit etmek mümkün olmaktadır.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Binalarının hasarlı olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlar adres ve kimlik numaralarını girerek, e-Devlet üzerinden evinin hasar durumunu öğrenebilecek.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bina hasar tespit durumu e-Devlet'te görünmeyen depremzedelerin, valilik ve kaymakamlıklar önündeki Afet Koordinasyon Merkezlerine müracaat etmeleri gerektiğini bildirdi.
E-Devlet Üzerinden Tramer Sorgulama
Öncelikle e-Devlet'e giriş yapmanız gerekir. Karşınıza Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama ekranı çıkacak. Aracın plakasını yazdıktan sonra “Sorgula” butonuna tıklayın. Girdiğiniz plakaya sahip olan aracın bilgileri, resmi evraklarla birlikte karşınıza çıkacaktır.
DEPREMDE HASAR GÖRMEYEN BİNALAR İÇİN HANGİ YARDIMLAR VAR? Konutlardaki deprem afetlerinde dolayı yaşanan mağduriyetler için yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede ailelere 10 bin TL destek ödemesi yapılmaktadır.
Dr. Şükrü Ersoy evlere girilmemesi konusunda uyararak, "Hasarsız gibi görünen binalarda taşıyıcı sistemlerde sıkıntı varsa çökme riski var. Yani pencerelerde sıkıntı yok, bina sağlam kaldı diyerek içeri girmemek lazım. Tüm binaları potansiyel olarak riskli kabul etmemiz lazım." dedi.
Birden fazla konutu olup konutları ağır hasar alan ya da yıkılanların kaç konut hakkı olur? Tek bir konut hakkı olur.
Muhtemel bir afet anında yıkılma ve ağır hasar görme ihtimali olan binalar “riskli yapı” adı verilir. 6306 Sayılı kanun kapsamında; içinde yaşayanların can güvenliğini riske atmamak için, riskli yapılara yıkım kararı verilir.
İkamet ettiği semtin deprem riskini sorgulamak isteyen vatandaşların, https://tdth.afad.gov.tr adresinden TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yaparak ikamet ettikleri bölgenin koordinat ve adres bilgilerini girmeleri yeterli olacak. 1- https://tdth.afad.gov.tr üzerinden E-Devlet bilgilerinizle giriş yapın.
Deprem Dayanıklılık Testinde Gerekli Olan Teknik Çalışmalar
Testi yapılacak olan binadan yeterli bir miktarda beton numunesi alınarak yapı laboratuarında beton dayanıklılık testi yapılır. Özel olarak üretilen bir röntgen cihazı aracılığı ile kolon içerisinde bulunan demirlerin çapı ve adetlerin ölçümleri yapılır.
Bildiğim kadarıyla kapısının açık olmaması vb. sebeplerle girilip kontrol edilememiş bina.
“Yapı” kavramı genel anlamda bir ifade olup, “bina” kavramı ile yapının özel bir hâli tarif edilmiştir. Buradan özetle, “her binanın bir yapı olduğu, her yapının ise bir bina olmadığı” sonucuna varılmaktadır.
Binanın ömrünü bitirmesinin başlıca dış etkeni ise korozyondur. Fakat ortalama değerlere bakılarak Türkiye'de yapılan bir binanın 60 ila 70 yıl arasındandır. Tabi bu durum sadece ortalama değerleri yansıtmaktadır. Deprem olması durumunda yaşı az olan binaların bile yıkılma ihtimali vardır.
Yaşadığınız binanın depreme dayanıklılığını test ettirmek için önünüzde iki yol var: Belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kaymakamlık gibi resmi kurumlara başvurmak veya özel bir şirketle anlaşmak. Birçok belediyenin deprem laboratuvarı yok ve zaten nihai denetim yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda.
Hasarsız ve Az Hasarlı bina ne demektir? Deprem nedeniyle hiç hasar görmemiş binalar hasarsız, taşıyıcı sistemi hasar görmemiş ancak taşıyıcı olmayan duvarlarında meydana gelen çatlaklar, sıva çatlakları, boya/kaplama dökülmeleri gibi hasarlar gözlemlenen binalar ise az hasarlı, olarak derecelendirilmektedir.
Bina sağlamlığı testi için yapılması gereken birkaç işlemin bilinmesi gerekir. Bulunduğunuz yerleşim yerinde bina sağlamlık testi Belediye Çevre Ve şehircilik Müdürlüğü vasıtası ile yapılabilmektedir. Bunun için bizzat Belediye'ye başvuru yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri