Ses dalgalarının etrafa yayılabilmesi için ses dalgalarının kaynağından çıkmış olduğu ortamda taneciklerin bulunması gerekir. Bu nedenle ses dalgaları sıvı, katı ve gaz gibi maddelerde yani bir diğer tanımı ile maddesel ortamlarda kolaylıkla yayılabilir.
Yayılma. Sesin yayılması için maddesel ortama ihtiyaç vardır. Yani boşlukta ses yayılmaz.
Evet yapar. Ses suda basınç dalgaları şeklinde yayılır. Su, ses için o kadar güzel yansıma ortamı oluşturur ki, sesin sudaki hızı havadaki hızının neredeyse 5 katıdır. Ses dalgalarının yayılması için ortamda taneciklerin olması gerekir.
Sesin her ortamda yayılması mümkün değildir. Ses, ancak bir şeye çarptığı zaman yayılır. Boşlukta bu yayılma söz konusu olmayacağı için sesin yayılması da söz konusu değildir. Uzay da bir boşluk olduğu için ses uzayda yayılmaz.
Sesin katı, sıvı ve gaz ortamlardaki yayılma hızı farklıdır. Gaz tanecikleri birbirinden çok uzak, katı tanecikler ise birbirine çok yakındır. Bu nedenle ses katılarda en hızlı, gazlarda ise en yavaş yayılmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Ve ses, katılarda, sıvılardan, sıvılarda da gazlarda olduğundan daha hızlıdır.
Bir ses kaynağından çıkan ses, durgun suya düşen bir nesnenin su yüzeyinde oluşturduğu dalgalar gibi yayılır. Bu durum sesin her yönde yayılmasını sağlar.
Herhangi bir alanda, rüzgâr arkadan eserse ses zemine doğru yönlenir. Rüzgâr önden eserse, ses zeminden yukarı doğru yönlenir. Gündüz, zemin ısındığı için ses dalgaları ısı etkisi nedeniyle yukarı doğru yönelir. Gece, zemin soğuduğu için ses dalgaları daha uzağa gidecektir ve aşağıya doğru yönelir.
Boş uzayda sesler duyulamaz. Çünkü ses dalgalarının içerisinde yol alabileceği bir ortam yoktur. Ses bir mekanik dalgadır ve yayılmak için bir ortamın varlığına ihtiyaç duyar.
- Katı maddelerde ses daha hızlı şekilde yayılır. Çünkü tanecikler birbirine çok yakındır. - Sıvı maddelerde de hızlı yayılır ancak katı maddelere göre daha az hıza sahiptir. - Gaz maddenin içinde ses en yavaş şekilde yayılır.
Ses soğuk havalı gecelerde ise daha hızlı yayılır çünkü havanın yerin yüzeyine yakın kısımlarında üst kısımlarına göre daha soğuk olduğu durumlarda, örneğin geceleri ise ses dalgaları yerin yüzeyine doğru ilerler.
Sıvılar sesi iletir. Deniz taşıtlarının motor seslerinin su içinde duyulabilmesi, yunusların su içinde kendi aralarında iletişim kurması sesin sıvılarda yayılmasına örnektir. Ses, gaz ortamda da yayılır. Ancak sesin gaz ortamda yayılması sıvı ortama göre daha yavaştır.
Suyun içinde çözünmüş halde hava bulunur. Gazların çözünürlüğü sıcaklıktaki artışa bağlı olarak azaldığı için, suyun sıcaklığı arttıkça içinde çözünmüş halde bulunan hava kabarcıklar oluşturur.
Uzay Tamamen Sessiz Değildir
Dünya'nın aksine uzayda bir atmosfer yoktur, dolayısıyla sesin üzerinde ilerleyebileceği bir madde veya ortam da yoktur. Radyo dalgaları ise bu durumdan etkilenmez. Dolayısıyla astronotlar, uzayda iletişim kurabilmek için radyo dalgalarını yani telsizleri kullanırlar.
Sesin yayılması ortamda olan maddelere bağlıdır. Sesler ortamda olan maddeler aracılığı ile iletilir bu nedenle bir boşlukta sesin yayılma ihtimali yoktur. Sesin yayılmak için maddelere ihtiyacı olduğunda dolayı ve boşluk bir madde olamadığından dolayı ses boşlukta yayılamaz.
Örnek: Şimdi buna bir örnek verecek olursak suya atılan bir taşı gösterebiliriz. Eğer suya bir taş atar isek o zaman dalgalar oluşur ve yuvarlak şekilde dalgalar etrafa yayılır. İşte ses de aynı şekilde yayılır ve her yöne doğru harekete geçer. Böylece bir ortam içerisinde nerede olursak olalım o sesi duyarız.
Sesin geceleri daha uzak mesafelerden duyulabilmesinin nedeni ses dalgalarının havada yön değiştirmesi ile ilişkilidir. Aslında ses dalgaları soğuk havada daha yavaş hareket eder.
Konuştuğumuzda oluşan ses dalgaları diğer dış kaynaklı sesler gibi havada yayılırken kulağımıza ulaşır ve kokleadaki tüy hücreleri tarafından algılanır. Ancak ses dalgalarını oluşturan ses telleri titreştiğinde bu titreşimler boynumuzdaki ve başımızdaki kemikler tarafından da iletilir.
Ses dalgalarının iletimi için maddesel ortam gerekli. Hava bunu sağlıyor. Atmosferin yapısına bakarsanız, hava dediğimiz gaz karışımının %80'inin ilk 12 km'lik yükseklikte olduğunu görebilirsiniz. Yani atmosferin üst tabakalarında hava çok seyrektir. böyle bir ortamda ses dalgaları sağlıklı yayılmaz.
Yankı olayı dağ yamaçlarında, boş odalarda ve spor salonları gibi yerlerde gerçekleşir; yankı olayı küçük kapalı yerlerde (3–5 m mesafeden) fark edilmez. Ses, açık havada, saniyede yaklaşık olarak 352 metre hızla yol alır.
Apartman sakinlerinin her türlü gürültüden uzak durması gerekir. Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır. Bunlara örnek olarak; yüksek sesle müzik dinlemek, elektrik süpürgesi çalıştırmak, matkap kullanmak vb. verilebilir.
Ses sıcak havadan soğuk havaya geçerken yayılma doğrultusunu değiştirir. Herhangi bir alanda, rüzgar arkadan eserse ses zemine doğru yönlenir. Rüzgar önden eserse, ses zeminden yukarı doğru yönlenir. Rüzgarın ses dalgasıyla aynı doğrultuda ya da karşı doğrultuda esmesi de ses dalgasının ilerleyişini etkiler.
Ancak ses kaynağı uzak olduğu zaman sesin şiddeti de azalır. Not: Ses havada dalgalar halinde yayıldığını gibi aynı zamanda katı veya sıvı maddeler üzerinde dalgalar halinde yayılır. Bu konuda ses en çok katı maddelerde yayılır. Daha sonra sıvı maddelerde ve en son ise gazlarda yayılır.
Ses, havada (sıvı ve gazlarda) boyuna dalgalarla yayılır; katılarda ise enine ya da boyuna dalgalarla yayılabilir. Bir nesneden çıkan ses dalgaları, nesne önündeki havayı titreştirir. Titreşen havadaki basınç değişimleri ile ses uzak noktalara iletilir. Ses hızı, ses dalgalarının yayılma hızı olarak tanımlanır.
Ses dalgalarının etrafa yayılabilmesi için ses dalgalarının kaynağından çıkmış olduğu ortamda taneciklerin bulunması gerekir. Bu nedenle ses dalgaları sıvı, katı ve gaz gibi maddelerde yani bir diğer tanımı ile maddesel ortamlarda kolaylıkla yayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri