Maraş olan adı, 7 Şubat 1973 tarihinde Türk Kurtuluş Savaşı'nın başarı ile sonuçlanmasında dolayı adı Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir. Sloganlar: "Maraş Bize Mezar Olmadan, Düşmana Gülzar Olamaz!" Geç Hitit şehri olan Gurgum'un bulunduğu yerde kurulmuştur.
Ünlü tarihçi Herodot, Maraş şehrini Hitit komutanlarından Maraj adlı birisinin kurmasından dolayı şehre Maraj adı verildiğini belirtmektedir. Hitit İmparatorluğu ( M.Ö. 2000 - 1200 ) zamanında bu devletin önemli merkezlerinden biri olan şehrin adı, Hititlerden kalan yazıtlarda Maraj ve Markasi şeklinde geçmektedir.
Maraş'ın adının Hititlerden geldiğini doğrulayan Asur kaynaklarında bu şehrin adı Markaji şeklinde geçer. Asur krallarından Sargon'un zamanından kalan Boğazköy yazıtlarında Maraş'ın adı geçmektedir. Hitit Devleti'nin merkezlerinden biri olan Maraş'ın adı bu dönemde Gurgum şeklinde belirtilmektedir.
1853-1856 yılları arası Adana Eyaletine bağlanmış. 1865 tarihi itibari ile de Halep Vilayetine bağlı bir yönetim birimi olmuştur. 1914 yılına kadar süren bu yönetim; daha sonra bağımsız bir sancak haline gelmiştir. Bu sancağa Pazarcık, Elbistan, Zeytun ve Andırın kazaları bağlanmıştır.
Maraş ve çevresi başta Oğuzların Avşar, Bayat ve Beydili boyları çoğunlukta olmakla birlikte hemen hemen 24 Oğuz boyunun tamamı mevcuttur. İlin %84'ten fazlasını Türk'ler, %13'ünü Kürt'ler ve %3'ünü Kafkas kökenliler oluşturur.
İlgili 30 soru bulundu
Maraş'ta düşmana karşı ilk kurşunu atarak, Milli Mücadele'nin timsali olan ve 25 Kasım 1922'de hayatını kaybeden Sütçü İmam, aradan geçen 97 yıla rağmen gönüllerde yaşıyor.
Elbistan, şehir merkezine yaklaşık 161 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Kahramanmaraş'ın en büyük ilçesi olma özelliğini taşımaktadır.
Kahramanmaraş ilinin 11 ilçesi vardır: Dulkadiroğlu ve Onikişubat, büyükşehir metropol ilçeleridir. Diğer ilçelerinden nüfusu ve alanı en büyük ilçesi Elbistan'dır.
Kahramanmaraş'a özgü yemekler arasında Maraş tarhanası, Maraş dondurması, Maraş köfte, acem pilavı, Maraş Tava, cevizli kırma tatlısı, sömelek köfte, mumbar dolması, çöş börek, un sucuğu, ciğerli bulgur pilavı, pazı sarması, eli böğründe, Maraş paçası gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Kahramanmaraş yöresinde yaşam süren ilk medeni insanlar ise M.Ö 2000 - M.Ö 1200 arasında Hititler. Hitit kumandanı Maraj tarafından kurulduğu için şehrin adı, 'Maraj' olarak belirlendi.
Maraş deyince biber, biber deyince Maraş akla gelir
Ayrıca bölgemiz gerek iklimi gerekse yayla havası özelliği ile burada yapılan tarımsal ürünlere farklı bir önem kazandırmaktadır. Burada Maraş Biberi üreten çiftçilerimizle birlikte olduk. Gerçekten Maraş Biberi acısı, rayihası ile mükemmel bir ürün.
Maraş kelimesi, bölgedeki çeltik ekimi ve bataklıkların sebep olduğu sıtma hastalığı dolayısıyla "titreme yeri" anlamına geldiği şeklinde izah edilmekteyse de bunun ilmî bir kıymeti yoktur.
Maraş ve çevresi başta Oğuzların Avşar, Bayat ve Beğdili boyları çoğunlukta olmakla birlikte hemen hemen yirmi dört Oğuz boyunun tamamı mevcuttur.
Kurtuluş Savaşı'nın başarıyla sonuçlanmasında; millî mücadele yıllarında yerel düzeyde gösterilen direnişlerin önemli bir yeri bulunmaktadır. Maraş'ta Sütçü İmam önderliğinde işgalci güçlere karşı verilen örnek mücadele, şanlı tarihimizdeki unutulmaz yerini almıştır.
Atatürk'ün, Millî Kuvvetlerin başına getirdiği Kılıç Ali Bey, savaşın üçüncü günü olan 23 Ocak'ta Maraş'a geldi.
İlçede 69 köy ve 50 mezra vardır. Ovadaki köyler toplu yerleşim, dağlık bölgedekiler ise dağınık ve mezralardan oluşmaktadır. Elektriksiz ve Telefonsuz köy bulunmamaktadır.
Kahramanmaraş 2023 nüfusu, tahmini verilere göre 1.183.977. Bu nüfus verisi, eski yıllarıdaki nüfus artış hızlarına göre tahmini hesaplanmıştır.
KAHRAMANMARAŞ NÜFUSU
Kahramanmaraş, Türkiye'nin kalabalık şehirlerinden bir tanesidir. Bu şehrimiz 2021 yılı Türkiye nüfus sıralamasında 18. sırada yer almaktadır. Bu kahraman ilimizin nüfusu 1.168.163'tür.
Kuzeyinde Kayseri, Malatya ve Sivas, güneyinde Osmaniye ve Gaziantep, doğusunda Adıyaman ve batısında ise Adana ile komşudur.
* Kahramanmaraş: Kütüğe göre nüfus 1 milyon 621 bin, 108 bini İstanbul'da. 1 milyon 168 bin nüfusun 1 milyon 69 bini Maraşlı.
Ortamı yatıştırmak ve kadınları kurtarmak isteyen Çakmakçı Said ve arkadaşları, Ermeni askerlerince vurularak yere düşer. Bu sırada gönüllü imamlık yaptığı mescidin altındaki dükkanda süt satan Sütçü İmam, tabancasını alarak düşmana karşı ilk kurşunu 31 Ekim 1919'da ateşler.
Maraş Katliamı, 19 Aralık ile 26 Aralık 1978'de Kahramanmaraş'ta Alevilere yönelik yaşandı. Resmi rakamlara göre yedi gün süren olaylar sırasında 120 insan öldürüldü. Alevilere ait 200'ün üzerinde ev yakıldı, 100'e yakın işyeri tahrip edildi.
Maraş önce, İngiliz kuvvetleri tarafından 23 Şubat l9l9´da işgal edildi. 8,5 ay süren İngiliz İşgali sırasında pek kayda değer bir olay cereyan etmedi. Bununda en büyük nedeni işgal kuvvetleri arasında çok sayıda Cezayir´li, Tunus´lu ve Hintli Müslüman askerlerin bulunmasıydı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri