Belirtilen kurumun araç üzerinde hakkı var demek. Yani o kurum tarafından araç haczedilmiş demek...
H Harfi ile başlayan terimler.
Borçlunun, borcunu kendi arzusu ile ödememesi durumunda, alacaklının talebiyle, borçlunun (borca yetecek miktardaki) mal ve haklarına devlet aracılığıyla (icra dairesi tarafından) el konulması.
Araca bir borçtan dolayı haciz koyulmuş. Bir süredir araç bilgilerine bakıldığında ''HACİZLİ(H)(1)'' yazıyor. Bu durumda araç yakalandığı yerde bağlanır mı, yoksa sadece satış mı engellenir.
Alacaklının koydurduğu haciz yine alacaklının talebi üzerine kaldırılabilir. Bunun için borçlunun alacaklı ile iletişime geçerek haczin kaldırılmasını talep etmesi gerekir. Örneğin; borcunu ödeme niyetinde olduğunu söyleyen borçlu haczin kaldırılması şartıyla borcun taksitlendirilmesini talep ettiğini belirtebilir.
Eğer sorgulama neticesinde araç üzerinde herhangi bir yakalama kararı var ise bir çevirme sonrasında bağlanacağı kesin olarak ifade edilmektedir. Ancak araç hacizli olsa fakat yakalama kararı bulunmuyor ise bu araçlarda bağlama yapılmamaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Motorlu taşıt vergisini(MTV)ödedikten sonra girebilirsiniz ve sorun çıkmaz. Mükellefiyetinizden olan borcunuz için bağlı bulunduğunuz daire Yakalama şerhi düşmüş ise bu size zaten muayeneden önce sorun yaratır ama hacizli ise satımı dışında kısıtlama getiremez.
İİK. Madde 106: “Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir.” hükmü gereğince borçlu da hacizli aracının cebren satılmasını isteyebilecektir. Yani haczedilen aracın cebri icra ile ihaleye çıkarılarak icra müdürlüğü eli ile satılmasını isteyebilecektir.
Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır. Ancak bu durum borcun kendiliğinden silindiği anlamına gelmez. Alacaklı, borcun tahsilatı için hâlâ hukuki yollara başvurabilir.
Genellikle bu süre 1-2 iş günü içinde gerçekleşir. Ancak borcun niteliğine bağlı olarak süreç daha uzun sürebilir. Ekonomik zorluklar nedeniyle borç-alacak ilişkileri günümüzde daha da karmaşık hale gelmiştir. Haciz kaldırma talebi, borçlu ve alacaklı arasındaki dengeyi sağlamak için kullanılan bir hukuki mekanizmadır.
e-Devlet sitesine giriş yaptıktan sonra arama kısmına e-haciz yazmamız gerekiyor. Yazdıktan sonra seçenekler arasında araç haciz sorgulama seçeneği de karşımıza çıkmaktadır. İsterseniz buradan da kontroller yapabilirsiniz. Yaptığınız sorgulama sonrası sizin adınıza olan e- haciz var ise karşınıza çıkacaktır.
Eğer araç üzerinde yakalama emri var ise araçların tespit edilmesiyle anında trafikten çekilme işlemleri yapılır. Bu bakımdan bu tür araçlar için yakalama kararı neden verildiyse ilgili durumun çözülmesi gerekir. Aksi halde araç ile trafiğe çıkılması mümkün olmayacaktır.
Bunun için yapmanız gereken ilk şey araç ruhsatınızla beraber ilgili banka şubesine başvurmanız şart. Aracı bayilerden aldıysanız eğer çok fazla bir şey yapmanıza gerek kalmıyor, bayiden aldığınız yazı ile beraber herhangi bir il/ilçe emniyetindeki trafik şubeye giderek rehin kaldırım işlemini yapabilirsiniz.
Aracınızın bağlı olduğu trafik müdürlüğüne gidin. Tescil dosyanızdan haciz kağıdının içeriğini, dosya numarasını vs öğrenmeye çalışın. Daha sonra icra dairesini arayıp veya dilekçe gönderip öğrendiğiniz dosya numarasının içeriğini sorun ve hata varsa haczin kaldırılmasını talep edin.
Mallara haciz konduğunda başka bir alacaklı daha varsa bu kişi de tekrar haciz koyabilirken satılan mallar alacaklılara pay edilir ve masraflar düşüldükten sonra artan miktar borçluya iade edilir. Borçlunun mallarını geri alabilmesinin koşulu ise kendisine tanınan yasal süre içerisinde borcunu ödemesi.
Herhangi bir gayrimenkulün hacizli olması, satılmasına engel sayılmıyor. Taşınmaz mal üzerindeki haciz, satış sonrası da devam etmektedir. Yani hacizli şekilde satışa sunulan taşınma malın satışı yapıldığında yine hacizli şekilde yapılıyor ve satış sonrası da hacizli sayılıyor.
İcra takibi borçlusu aracından haciz ve yakalama şerhini kaldırması için borcun tamamen ödenmesi gerekmektedir. Borcun ödenmesi üzerine alacaklı asil veya alacaklı vekili (avukat) borç ödendiğine dair icra dosyasına talepde bulunması gerekmektedir. Borç ödendikten sonrada dosya tahsil harcını ödenmesi gerekir.
Borcun tam olarak ödenmesi durumunda, işlem otomatik olarak sona erecektir. e-Haciz kaldırma işlemi, mahkemenin iş yüküne ve işlem sürecine bağlı olarak değişen bir süre içinde gerçekleştirilir. Bu süre, işlemi yürüten mahkemenin yoğunluğuna ve süreçlere bağlı olarak değişebilir.
E-haciz uygulanan borçlunun bankalardan kredi çekmesi mümkün değildir. Bankalar kişilere kredi verirken mevcut borçlarına kredi notlarına bakmaktadırlar. Böyle bir haciz durumunda banka kredi çekmek mümkün olmamaktadır.
Banka hesaplarına haciz konulduktan sonra kaldırılması için borcun tamamının ödenmesi gerekir. En ufak bir tutar bile kalmayacak şekilde ödeme yapıldıktan sonra “Borcu Yoktur” yazısı ile bankaya ya da kuruma başvurarak kısa sürede e-haciz işleminin sonlandırılmasını talep edebilirsiniz.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Bir yıl içinde alacaklı haczi talep etmediği takdirde dosya işlemden kaldırılır. Ancak alacak zamanaşımına uğrayana kadar, alacaklı tarafından dosyanın yenilenerek haciz istenmesinin önünde bir engel yoktur.
Danıştay, hacizli bir aracın satışının yasak olmadığına, aracın hacizli olarak satılıp haciz şerhleriyle birlikte tescil edilebileceğine karar verdi.
E-Devlet uygulamasına T.C. ve şifrenizle giriş yapınız. Ardından Gelir İdaresi Başkanlığı bağlı hizmetler bölümünden "Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)" sayfasına ulaşınız. Burada sorgulama yaptıktan soran araçla ilgili e-haciz işlemleri görüntülenir.
e-Haczin kaldırılmasının tek yolu borçları ödemektir. Borçların tamamı ödenmediği sürece e-Haciz kaldırılamaz. e-Haczi kaldırmak için borçlu tarafın vergi dairesine ya da banka şubesine ödeme yapması gerekir. Ödemeler tamamlandığında ilgili kuruma haczin kaldırılması için bir dilekçe verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri