MAKSİMUM 3 SAAT ETKİLİ Çok yüzüp havluyla çok kurulanmanız halinde güneş kreminiz cildinizden uzaklaşır. Bu nedenle hemen yerine koymak için tekrar sürmeniz gerekiyor. Güneş kreminizi sürerken yeterli miktarda uygulayın.
Piyasada çok sayıda "günde bir kez sürmenin yeterli olacağı" belirtilen güneş kremi de var. Bu ürünler, doğru şekilde kullanılırsa bu ürünlerin sekiz saat etkili olduğu ifade edilerek pazarlanıyor.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Koruyucu kremlerin sürülmesi için en ideal zaman, güneşe çıkılmadan yirmi ila otuz dakika öncesidir. Bu süre içerisinde cilde tam olarak etki eden kremler, koruyucu özelliklerini göstermeye başlar. Uzun süre güneş altında kalınacak günlerde üç saatte bir kremin tazelenmesi önerilir.
Güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce sürülmesinin nedeni ise; güneş kreminin etkisi cilt tipine (kremi emebilir ya da kusabilir) veya dış etkenlere bağlı olarak zaman geçtikçe azalıyor olmasıdır. Yapılan çalışmalarda optimal sürenin 20-30 dakika olduğu düşünülüyor.
İlgili 19 soru bulundu
Eğer %100'e yakın bir koruma istiyorsanız 30 faktör ve üstü kremleri tercih etmelisiniz. Bu derecelendirme şu şekilde açıklanabilir; teninizin güneş altında normalde 5 dakikadaki etkilenim düzeyi, 30 SPF koruma faktörlü bir kremle güneş altında 150 dakikaki etkilenim düzeyine eşit olmaktadır.
Güneşe çıkmadan 20 dakika önce güneş kremi sürün. Güneşe çıktıktan sonra bir kat daha sürün. Koruyucunuz güneş altında maksimum 3 saat etkili olur.
Güneş kremlerinin belirli ölçüde nemlendirme etkisi olsa da çok kuru ciltler için bu etki yeterli olmayacaktır. Bu nedenle eğer kimyasal güneş koruyucular tercih ediliyorsa güneş kremi sürüldükten sonra yaklaşık 20 dakika beklenmeli ve ardından nemlendirici kullanılmalıdır.
Güneş Kremini İki Saatte Bir Yenile!
Güneş kremi ile ilgili bir diğer önemli nokta ise gün içerisinde sık sık yenilenmesi gerektiği. Uzmanlar genellikle iki saatte bir yenilemenin yeterli olduğunu söylüyorlar.
AHA, BHA, C vitamini serumu gibi kullanan kişilerin cildi güneş ışınlarına hassastır. Bu sebeple her gün düzenli olarak güneş kremi sürülmeli ve cildi hassasiyetten korumalıdır. Güneş kremi üzerine makyaj yapılmasında bir problem yoktur.
30 ve 50 faktör arasındaki temel fark koruma dereceleridir. 30 faktör cildi güneşin zararlı UVB ışınlarına karşı yaklaşık olarak %95 oranında korurken 50 faktör cildi yaklaşık %98 oranında korur. Yani iki faktör arasında çok az bir koruma oranı vardır.
güneşin dünyaya dik açı ile geldiği 11.00 -15.00 saatleri arasında çok fazla güneşe maruz kalmayın. Güneş kremini, güneşe çıkmadan 20-25 dakika önce cildinize uygulamalısınız. Güneş kremi sürerken doğru miktarda uygulamak da çok önemli.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Güneşten korunmak isterken en sık yapılan hatalardan biri, güneş kreminin plajda sürülmesi. Çünkü kremin ciltten emilip koruyucu özelliğinin başlamasına kadar ortalama 30 dakikaya ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle en ideali kremi dışarı çıkmadan 20-30 dakika önce, mümkünse ayna karşısında ve giyinmeden önce sürmeniz.
Güneş kremi günde 2-3 kez sürülebilir. Özellikle sürekli açık alandaysanız ve havalar sıcaksa 2 saatte bir güneş kremi yenilenmeli, aynı bölgelere tekrar sürülmelidir. Güneşin en dik açıda olduğu 11:00-15:00 saatleri arasında çok fazla dışarıya çıkmamaya ve güneşe maruz kalmamaya dikkat edin.
Aynı zamanda 30 SPF değerlerinin yaklaşık %95 e kadar koruma sağlarken, 50 SPF değerinin yaklaşık %97 oranında koruma sağladığı bilinmektedir. Tüm bu özelliklere bakıldığında, 30 SPF ve 50 SPF arasında önemli bir fark bulunmadığı görülmektedir.
Şahin, "Güneş koruyucu kremleri dışarı çıkmadan en az 20 dakika önce sürmelisiniz. Plaja gittikten sonra sürülmesi etkinliğini çok azaltıyor. Miktar olarak da açıkta kalan bölgeye yeterince yayılmalı, yani yeteri miktarda kullanılmalı. Krem kullanıldıktan sonra iki veya üç saatte bir yinelenmeli." uyarısında bulundu.
Eğer yatarken krem sürülürse bu toksinler dışarıya atılmakta zorlanır ve sabah uyandığınızda istemediğiniz bir görünümle karşılaşabilirsiniz. Yani geceleri güneş kremi kullanılmamalıdır. Hatta gece kullanım için üretilmemiş olan herhangi bir krem sürmek de yanlış bir hareket olacaktır.
UVA ışınları, dünyaya ulaşırken herhangi bir filtrelemeden geçmeden direkt yeryüzüne ve dolayısıyla cildimize nüfuz edebildiği için, tehlikeli bazı cilt rahatsızlıklarına davetiye çıkarabiliyor. Bu nedenle uzmanlar, bulutlu havalarda ve hatta evdeyken bile güneş kremi kullanmanın öneminden bahsediyor.
Güneş Kremlerinin cildi iyileştirdiğine dair herhangi bir çalışma veya akademik makale dahi bulunmamaktadır. Güneş kremi içeriğinde elbette cilt sağlığını destekleyici ürünler bulunabilir ancak bu kesinlikle cildi iyileştirme görevi anlamına gelmesi demek değildir.
Uzman Dr. Onur Çapkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Güneş koruyucular güneşe çıkmadan 20 dakika önce sürülmeli 2-3 saate bir tekrarlanmalıdır.
Güneş koruyucu, cilt kararmasını önlediği gibi sağlıklı bir görünüme kavuşmanıza yardımcı olur.
Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır.
Hem bronzlaşmanıza yardımcı olurken hem de güneşten gelen zararlı ışınlardan cildinizi korumayı destekler. 50 faktör dışında 30 faktör koruyuculu güneş kremi ile de bronzlaşmanız mümkün olabilir.
SPF 50 pa+++ nedir? Güneş kremlerinin üzerinde yazan PA, UVA koruması anlamına geliyor. PA+, PA ++ ve PA +++ şeklinde üç gruba ayrılıyor. PA +++ en yüksek UVA korumasına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri