Ancak e devlet üzerinden sağlanan isim değişikliği sadece bir kereye mahsus olarak sağlanmaktadır. İsim değişikliği iptali için vatandaş görevli olan Sulh Hukuk Mahkemesine dilekçe yaparak başvuru sağlamaktadır.
Başvuru yaptıktan sonra kurul kararı en geç 30 gün içinde sonuçlanır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından yapılan duyuruya göre ad ve soyadı değişikliği başvuruları 24 Aralık 2022'ye kadar e-Devlet aracılığıyla da yapılabilecek.
e -Devlet kapısı üzerinden CİMER'e yapılan başvuruların iptali hizmeti bulunmamaktadır. Belirtmiş olduğunuz konu ile ilgili 150 no'lu CİMER çağrı merkezi ile görüşmeniz gerekmektedir.
En İyi Cevap. Düzenleme uyarınca isim veya soy isim değişikliği talep eden kişinin, ya E-devlet ya da yerleşim yerindeki nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması gerekir. Yazılı başvuru il veya ilçe idare kurulu tarafından incelenir ve talep haklı bulunursa nüfus kaydı düzeltilir.
Yargıtay görüş ve uygulamaları soyisim değiştirme hakkının 1 kez kullanılacağı,özellikle dava ile değiştirilen ilk soyismine geri dönmek üzere ikinci kez dava açmanın mümkün olmadığı yönündedir.
İlgili 16 soru bulundu
E-Devlet isim Değiştirme İptali İçin Dilekçe
E devlet üzerinden isim değişikliği vatandaşlara sadece bir kere için sunulmuştur. Ancak tekrar isim değişikliği için bölge de bulunan Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dilekçe yazarak başvuru yapılmaktadır. Dilekçe üzerinde ismin neden değiştirildiği anlatılmalıdır.
Kanun'un 36. maddesinin itiraz konusu hükmü içeren (b) bendinde aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davasının ancak bir kere açılabileceği belirtilmiştir.
Mahkeme kararı olmaksızın bir defaya mahsus isim soyisim değişikliği yapma şansını tanıyan e-Devlet sistemi, elektronik ya da mobil imza sahibi vatandaşlar tarafından kullanılacak.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ad ve soyad değişikliğini e-Devlet üzerinden yapılabileceğini duyurdu.
Mahkeme tarafından onaylanan ve isim ya da soy isim değişikliği adına verilmiş olan karar son olarak Basın İlan Kurumu'na gönderilir. Resmi gazetede ilanı yapılan isim ve soy isimin verildiğine dair mahkeme kararı, Nüfus Müdürlüğü'ne gönderilir.
e-Devlet Kapısı'ndaki “Kimlik Bilgilerim” kısmında yer alan bilgilerinizde herhangi bir hata var ise açılan sayfadaki “Bilgilerimi Yenile” butonundan Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sistemlerindeki bilgilerinizle e-Devlet Kapısındaki bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz.
E devlet nasıl kapatılır? E-devlet Şifresi ile e devlet girişi kapatma nasıl yapılır? Şifre ile hesabınızı kapatmak için; e-Devlet Kapısı'na e-imza veya mobil imza ile giriş yapınız. Kullanıcı menüsü "Güvenlik ve Ayarlar" sayfasında "Şifre ile Girişi Kapat" düğmesini tıklayınız.
Kayıtlı telefon hattı e-devlet veya Turkcell, Vodafone, Türk Telekom üzerinden bağlı bulunduğu operatör aracılığı ile kapatabilir. Hat kapatma işlemi için yazılı başvuruya ihtiyaç vardır. Hat sahibinin bayiye giderek hattını kapatmak için yazılı başvuruda bulunması gerekmektedir.
İKİ İSİMDEN BİRİNİ SİLDİRME NASIL YAPILIR? İki isimden birini sildirmek isteyen kimselerin ikamet ettiği şehirde isim değiştirme davası açması gerekmektedir. Bu davalar bakımından da görevli mahkeme yine Asliye Hukuk Mahkemesi olacaktır.
2023 Ağustos sonrasında yapılan güncellemelerle birlikte, isim değiştirme davalarında harçlar ve mahkeme masraflarının toplamda 1.638,60 TL olduğunu görüyoruz.
AD SOYAD DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR? Başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. e-Devlet ekranına giriş yapmalısınız. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
İsim ve soyisim değişikliği davaları davacının hazırlığına bağlı olarak kısa sürede sonuçlandırılan davalardır. Kesin olarak süre verilmemekte birlikte dava açılmasıyla birlikte tek celsede ve 6 ay içerisinde sonuçlanması beklenmektedir.
İSİM VE SOYADI DEĞİŞTİRME DAVASI NE KADAR SÜRER? İsim ve soyadı değiştirme davası, gerekli prosedürler hızlı şekilde yerine getirildiğinde bir veya iki celsede tamamlanabilir. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 2 ay-6 ay gibi bir sürede tamamlanmaktadır.
İsim ve Soyadı Değiştirme Davasının Hukuki Sonucu
Yani, davacı tarafından açılan isim değiştirme davası sırasında kişinin diğer bilgileri (medeni hali, doğum yeri, nüfusa kayıtlı olduğu yer vs.) değiştirilemez. Erkek eş soyadını değiştirdiğinde evlilik dönemi içinde kadının soyadı da değişir.
-e-devlet'ten başvuru yaptıktan sonra kurul kararı yaklaşık 1 ay sonra size bildiriliyor.
İsim değiştirmek, Sünnet'te olan bir şeydir. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem karşılaştığı erkek veya kadınlara ismini sorduğunda ya da ismini öğrendiğinde “Bu isim hoş değil, ismin şöyle olsun.” buyurmuştur. Dolayısı ile isim değiştirilebilir. Şimdiki mevcut durumda mahkeme kararıyla değiştiriliyor.
Dava Sonucunda Miras ve Soybağı Durumu
Reşit olan çocuk varsa onun soyadı babasının soyadının değişmesiyle kendiliğinden değişmez. Reşit olan çocuğun babasıyla birlikte ya da ondan ayrı olarak soyisim değiştirme davası açması gerekir. Dava açarak kaydı değiştiren kişinin miras ilişkileri bundan etkilenmez.
İsmini değiştirmek isteyen kişi, bir dilekçe ile mahkemeye başvurarak dava açabilir. Dilekçede ismin neden değiştirilmek istendiği açıklanmalıdır. Açılacak davada, davalı olarak nüfus müdürlüğü gösterilmelidir. Bu davada, isim değiştirme isteminin haklı sebebe dayandığı her türlü delille ispatlanabilir.
Dava sonucu adında veya soyadında değişiklik meydana gelmesi halinde, nüfusa dair diğer bilgilerinde herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Kişi dava sonrasında aynı kimlik numarasına, medeni durumuna ve kütüğe sahip olacaktır. Yalnızca kişinin davada talep etmiş olduğu isim veya soyad değişikliği olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri