Bedeni güçlendirmek için Rusya'da popüler olan kış yüzücülüğü, Çin ve İskandinavya'da da görülüyor. Her yıl 18 Ocak'ta milyonlarca Ortodoks, İsa'nın vaftiz oluşunu kutlamak için buzlu suya giriyor.
Kas ağrılarına iyi gelir
Soğuk suya maruz kaldığınızda kan damarlarınız daralır ve küçülür. Sudan çıktığınızda ise sıcaklıktaki değişiklik, kasların hızla yeniden açılmasına neden olur. Kan damarlarının bu şekilde hızla genişlemesi kaslara ihiyaç duyduğu oksijeni sağlayarak ağrıların azalmasına yardımcı olur.
Ara sıra sudan çıkarılıyor ve aralıklarla suya tüm vücudu sokularak -21 derece soğuk suyun içerisinde kalmaları sağlanıyor. Ya da bir kova buz gibi suylu bebeklerin başlarından aşağıya döküyorlar. Dondurucu soğukta süren bu uygulamanın ardından ise bebekler kürke sarılarak ısıtılmaya çalışılıyor.
Ruslar'ın büyük kısmının kökleri Slavlar'a dayanıyor. Araştırmalara göre Slavlar'ın derialtı yağının yoğunluklu olduğu daha kalın bir deriye sahip olması kırışlıkların oluşmasında yavaşlama sağlıyor. Ayrıca Slavlar'ın yüz hatları belirgin elmacık kemikleri ile simetrik ve dengeli bir görünüm sağlıyor.
Bu sıcaklıkları vücut tolere eder ve herhangi bir risk oluşturmaz. 18 derecenin altında ise özellikle cilt altı yağ dokusu ince olan kalp-damar hastaları, tansiyon ve şeker hastaları olumsuz etkilenmeye başlarlar. Bu risk 12 santigrad derecenin altında ise karşı konulamaz hale gelir.
İlgili 19 soru bulundu
Bir buz banyosu için önerilen, 11-15 derece arasındaki su sıcaklığında 11-15 dakika arasında kalmak; yani su, vücudunuzu serinletecek kadar soğuk ancak donma noktasında olmamalı. Buz tedavisi teorisine göre buz banyosu, yapılan egzersizlerin neden olduğu ödemi engelleyerek ağrıları azaltıyor.
Bir inceleme buz banyosu yapmanın en iyi yolunun 11-15 derece suda 11-15 dakika durmak olduğunu söylüyor. Bu teoriye göre buzlu su, egzersizin neden olduğu inflamasyonu tıpkı ibuprofen gibi engelleyerek ağrıları azaltır.
Bu basit uygulama vücudunuzun daha iyi oksijen almasını sağlayacak ve böylece kaslarınız, kemikleriniz ve organlarınız ihtiyacı olan besinleri alabilecektir. Aynı zamanda bu yöntemle, her an havada var olan mikrop ve bakterilere karşı vücudunuzu savunmuş olursunuz.
Ayak yorgunluğu için evde uygulanabilecek en iyi yöntem ayakları ılık suda bir süre bekletmek olacaktır. Çok sıcak veya çok soğuk su tercih edilmemelidir. Su, rahatlatıcı etkisi sayesinde ayak yorgunluğunu giderebilmektedir.
Gün içinde yaklaşık 15 dakika kadar soğuk uygulama yaptığınız ayaklarınız, daha az ağrıyacak hatta düzenli şekilde uygulandığında ağrı ortadan kalkacaktır. Masaj için imkanınız yoksa gün içinde soğuk su ile birkaç defa yıkamanızı tavsiye ederiz.
Özellikle de yoğun ve uzun bir günden sonra bacaklara soğuk su uygulamak bacaklarda belirgin rahatlama sağlıyor.
Uzun vadede yaşlanma karşıtı bir etki gösterir. Kırışıklıkların oluşumunu geciktirirken var olan kırışıklıkların da görünümünü hafifletir. Sivilce sorunu yaşayanlara yardımcı olur, sivilcelerin ve izlerin görünümü azaltmaya yardımcı olur. Ağrılı sivilcelerin ağrısının hafiflemesini sağlar.
Spor yaralanmaları: Buz kompres, burkulma, çekişme ve kas spazmlarının tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Yaralanma bölgesine uygulandığında, kan damarları daralır ve şişlik ve ağrı azalır.
Cryo, Yunanca'da soğuk anlamına gelir. Günümüzde profesyonel sporcuların ağrılarını dindirmek, kaslarını diri tutmak, hücrelerini yenilemek ve daha rahat performans sergilemek için soğuk oda terapisi tercih edilir.
Soğuk uygulanan bölgede ağrı, ödem ve inflamasyon azalır. İncinme, sakatlanma sonrası ilk 48-72 saat içerisinde yapılması halinde etkinliği daha yüksek olur. Buz uygulamasında gerekli süre travmanın ve yaralanmanın şiddetine göre değişebilir. Ortalama 15-20 dk soğuk uygulaması sonrası 1 veya 2 saat ara verilmelidir.
Bol miktarda lif içeren meyve ve sebzeler de damarları korumak için önemli besin kaynaklarındandır. Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır.
Başka atletlerin de müsabaka sonrasında vücutlarını toparlamak için buz banyosu yaptığı biliniyor. Onların başarısı bu yöntemin işe yaradığının kanıtı olarak gösteriliyor. Buz banyosunun vücut ısısını düşürerek kas dokusunda iltihap ve yangıyı azalttığına inanılıyor.
Dudaklarımız kış soğuğunda da yaz sıcağında da bir şekilde zarar görüyor ve çatlıyor. Çatlayan dudaklarınıza buz küpü uygulayın. Ardından doğal bir dudak nemlendiricisi sürün. Bu işlemi düzenli olarak yaparsanız birkaç gün içinde dudaklarınızın yumuşadığını göreceksiniz.
Dudaklara geçici bir süre ile buz kompresi uygulamak dudak bölgesinin daha kırmızı bir renk almasını sağlar ve dolgun hale getirir. Dudaklara iki dakika süre ile uygulanacak buz kompresi doğal dudak dolgunlaştırma için hızlı sonuç verir.
Buz masajı kırışıklıkları azaltır ve yeni kırışıklıkların oluşmasını engeller. Nemlendirici kullandıktan sonra buz masajı yapmak, cildin hızlı bir şekilde canlanmasını sağlar. Sabah kalktığınızda buzu yüzünüze uygulayın, soğukluk kan dolaşımını artıracak ve cildinize renk getirecektir.
Bunun dışında varis, sıcağı sevmez. Sıcaktan mümkün olduğu kadar uzak durmaları ve çok sıkı kıyafetleri tercih etmemeleri de önemli. Kilo da varisi etkileyebiliyor. Kilo alımına dikkat edilmeli.
13- Bacaklara buz uygulamasını kesinlikle önermiyoruz buz uygulaması başlangıçta hastaları rahatlatırken maalesef sıklıkla soğuk yanıklarına neden olmaktadır. Unutulmaması gereken husus tüm bu önerilerin, siz doğru bir varis tedavisi alıncaya kadar sadece ağrılarınızı geçici olarak rahatlatacağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri