Mobil imza (m-imza), cep telefonu ve GSM SIM kart kullanılarak 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ve ilgili yasal mevzuata uygun olarak ıslak imza niteliğinde güvenli bir biçimde elektronik imza işlemi yapılmasına imkan sağlayan uygulamadır.
Birçok ülkede mobil imza, hukuken geçerli kabul edilen bir imza yöntemidir ve ıslak imza yerine kullanılabilir. Özellikle elektronik ortamda yapılan işlemlerde, mobil imza güvenli ve hukuken geçerli bir alternatif olarak kabul edilmektedir.
e-İmza Güvenilir Mi? Güvenli elektronik imza ancak Nitelikli Elektronik Sertifika aracılığıyla sağlanabilir. Nitelikli Elektronik Sertifika almak için başvurulabilecek kurumlar, Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun internet sayfasında paylaşılmaktadır.
Evet e-İmza (elektronik imza), ıslak imza yerine geçer. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre e-İmza, elle atılan imzanın aynı hukuksal geçerliliğe sahip olan sayısal karşılığıdır. Güvenli Elektronik İmza, elle atılan imzaya eşdeğerdir ve Güvenli Elektronik İmza ile oluşturulmuş veriler senet hükmündedir.
Mobil elektronik imza, mobil bir cihaz kullanılarak oluşturulan elektronik imza olarak tanımlanabilir. Mobil elektronik imzanın, elektronik imzadan tek farkı elektronik imza oluşturma aracı olarak mobil bir cihaz içerisine konulan SIM kartın kullanılmasıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Evraklı işlemlerin güvenli, hızlı ve kolay bir şekilde dijital olarak tamamlanması için kullanılan teknolojidir. Müşterilerimizin attığı imzalar biyometrik olarak sözleşme ile birlikte saklanır. İmzanın hız, ivme ve basınç değerleri ile birlikte zaman damgası, lokasyon bilgileri de kayıt altına alınır.
Hem UYAP girişinde hemde döküman imzalama işlerimizde cep telefonumuz ile Mobil İmza kullanabileceğiz.
e-İmza veya elektronik imza, başka bir elektronik veriye eklenerek, belgenin imzalanmasına ve doğrulanmasına olanak tanıyan bir elektronik veridir. İmzalanan belgelerin bütünlüğünü, doğruluğunu, kimlik doğrulamasını ve dijital belgelerin ıslak imzalı kağıt belgelerle eşdeğer hale gelmesini sağlar.
E-imza sayesinde banka müşterileri dilerlerse banka şubesine giderek dilerlerse de hiç bankaya gitmeden elektronik ortamda kredi çekimi ve benzer işlemleri gerçekleştirebilmektedirler.
E-devlet üzerinden doğrudan e-imza almak mümkün değildir.
Özel Sektör ve kamu uygulamalarında Mobil İmza ile gerçekleştirilebilen işlemler bireylerin zamandan tasarruf etmesine olanak sağlar. Başka bir akıllı kart ve kart okuyucu taşımadan, bir yere gitmeye gerek olmadan ıslak imza atmış gibi işlem yapabilir, e-devlet uygulamaları kullanılabilir.
M-imza iş ve işlemlerin hızlı ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır. M-imza elektronik ortamda geçerli olmak üzere kişinin ıslak imzası yerine kullanılmaktadır. M-imza için herhangi bir yazılıma ihtiyaç yoktur.
Mobil İmza Servisi nedir? Mobil İmza Servisi için ne kadar öderim? Mobil İmza Servisi'ni kimler kullanabilir? Mobil İmza'yı 18 yaşını doldurmuş tüm Vodafone aboneleri kullanabilir.
*Mobil İmza Servisi sadece Mobil İmza Uyumlu SIM Kartlar ile kullanılabilir. Mobil İmza kullanmak isteyen abonelerimiz SIM kartlarını başvuruları sırasında Vodafona Shoplardan temin edebilirler. *Mobil İmza Servisi ile e-devlet, internet bankacılığı ve benzeri dijital ortamlarda işlem yapabilirsiniz.
Kayıp Çalıntı: Geçerli olan sertifikası iptal edilerek yeni sertifika başvurusu yapılır. Güvenlik Sözcüğü: Sertifika alındıktan sonra bireysel işlemlere (https://nesbireysel.kamusm.gov.tr) giriş yaparken kullanılacak güvenlik sözcüğüdür. Çalıştığı Birim: Başvuru Sahibinin çalıştığı birimin adı yazılır.
Neredeyse tüm resmi kurum ve işlemlerde elektronik imza kullanılarak belgeler imzalanabilir. Ancak sadece ıslak imzanın kabul edildiği durumlar da bulunur. Veraset ilamı ve intikal işlemleri, evlenme ve üçüncü tarafın şahitliğini gerektiren emlak alım-satım işlemlerinde elektronik imza kullanılamaz.
Bu bağlamda elektronik imza, kamu kuruluşlarıyla yapılan işlemlerde, bankacılık ve sigortacılık işlemlerinde, e-devlet, e-iş ve e-ticaret uygulamalarında, elektronik haberleşme ve sözleşmelerde kısaca 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamındaki tüm işlemlerde kullanılabilir.
e-Devlet Kapısında mobil imza kullanmak için herhangi bir ücret talep edilmez.
Hizmeti sunan kurumlar tarafından herhangi bir vergi, resim ve harç ödenmesi öngörülmemişse, e-Devlet Kapısı üzerinden kullanılacak e-hizmetler için ekstra bir ücret ödemeniz gerekmemektedir.
Kayıtlı cihazınızdaki e-Devlet Kapısı mobil uygulamasının giriş sayfasında yer alan “Mobil Onay” isimli işlem menüsünden onay vererek, Kayıtlı cihazınızdaki e-Devlet Kapısı mobil uygulamasının giriş sayfasında yer alan “Karekod ile Giriş” isimli işlem menüsünden işleme ait karekodu okutarak giriş yapabilirsiniz.
UYAP Doküman Editörü ile oluşturulan belgeler, araçlar menüsü başlığı altındaki “Dokümanı Mobil İmzala” seçeneği ile aynı E-İmza ile imzalanmış gibi M-İmza ile imzalanabiliyor.
Elektronik ortamda, güvenli elektronik imza kullanılarak dava açılabilir, harç ve avans ödenebilir, dava dosyaları incelenebilir.
Mobil İmza, 128K Mobil İmzalı sim kartınız ve belirleyeceğiniz şifreniz ile elektronik ortamda ıslak imzanız ile kanunen eşdeğer sonucu doğuran Elektronik İmza'nızı atmanızı sağlayan servistir. Mobil imza şirket içi imza süreçlerini 3 günden dakikalara indiriyor!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri