Provizyon / E- Provizyon Nedir? Provizyon, sigortalının tedavi masraflarının karşılanıp karşılanmayacağına dair yapılan bir değerlendirmedir. Bu değerlendirme poliçede yazan limit, katılım payı oranı, muafiyet ve istisnalara göre yapılmaktadır.
Provizyon; Kişilerin özel sağlık sigortalarından anlaşmalı sağlık kurumlarında faydalandıklarında, sağlık giderlerinin karşılanması amacıyla sigorta şirketi tarafından verilen ön onay veya onay sürecine denir.
Provizyon almak, alışveriş sonrasında ödenen tutarın banka tarafından onaylanmasıdır. Bu süreç, elektronik ortamda banka tarafından tamamlanır. Kredi kartı müşterisinin alışveriş sonrasındaki ödeme dışında bir şey yapması gerekmez. Ödeme tutarı, işlem provizyondayken kredi kartı limitinden düşer.
Sigortalıların kurumlarında yapılan işe giriş, tescil ve prim bilgileri veya otomatik olarak SGK kayıtlarına intikal ediyor ve 30 gün GSS prim gün sayısı şartının tamamlanmasıyla birlikte sağlık hak sahiplikleri SPAS programı tarafından başlatılıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu SPAS Müstehaklık Sorgulama(Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi) ADIM-1: E-devlet girişini yaptıktan sonra arama bölümüne provizyon yazıp ilk gelen bağlantıya tıklayın... Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim? Katılım Payı Muafiyet Hayır Durum Müstehaktır, provizyon alabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Online ödeme sektöründe provizyon ne demektir, kredi kartı veya banka kartı gibi ödeme yöntemleriyle yapılan işlemlerde geçici bir onay veya izin alma işlemidir. Provizyon, müşterinin hesabında yeterli bakiyesi olup olmadığını veya kartının geçerli olup olmadığını doğrulamak için yapılan bir ön otorizasyon adımıdır.
S harfi ile başlayan kurumların bulunduğu sayfa bölümü ekrana gelir. Kaydırma çubuğu yardımıyla Sosyal Güvenlik Kurumunu bulunur. Daha sonra, “SPAS Müstehaklık Sorgulama(Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi)” yazan alana tıklanır. Açılan sayfada “Yazdır” butonuna basılarak 1(Bir) nüsha çıktı alınıp işlem tamamlanır.
Yapılan alışveriş sonrasında kredi kartı ile yapılan ödemenin ardından beklenen onay sürecine bekleyen provizyon adı verilir. Provizyon bekleme süresi ödemenin ardından yaklaşık 1 gündür. Fakat yapılan işlem farklı bir bankanın POS cihazına aitse bekleyen provizyon 2 güne uzayabilir.
Provizyonda bekleyen işlemler, genellikle 1-2 gün içerisinde kapanır ve banka onayı ile müşterinin ekstresine yansıtılır. POS cihazı ile kart eşleştiği takdirde süre 1 gün, başka bir bankanın POS cihazı ile ödeme yapıldıysa süre 2 gündür.
Bankalar, provizyon sürecinde çok hassastır. Eğer müşterinin yaptığı bir işlem güvenlik nedeniyle onaylanmazsa, bankayla iletişime geçerek durumu açıklığa kavuşturmalıdır. Bu alışverişin sürecini uzatır. Bankaların sistemlerinde yaşanan teknik sorunlar ve aksilikler nedeniyle provizyon süreci de uzayabilir.
Eğer kartınızda isteğiniz dışında hesap hareketleri görüntülerseniz o zaman sürece müdahale ederek provizyon iptali talep edebilirsiniz. Böylece çalınma durumunda dahi, bekleyen provizyon süresi içinde yapılan işlemler iptal edilebilir.
SGK bakımından müstehaklık, bakmakla yükümlü olunan kişinin sağlıktan yararlanıp yararlanamayacağını gösteren belgedir. Kısacası, kişinin sağlıktan yararlanma hakkı bulunuyorsa müstehak sayılır. Sağlıktan yararlanma hakkı bulunmuyorsa da müstehak değildir.
Provizyon süreci kartlı alışveriş sırasında satıcının, kredi kartı sahibinin limitinin yeterli olup olmadığını kontrol etmesi için başlatılmaktadır. Yapılan işlem, bankaya iletilir ve banka, kartın limitine ve işlem tutarına göre provizyon onayı verir ya da reddeder.
Provizyon bedeli, yolculuk talep edilirken uygulanır Bazı bankalar, hesabınıza provizyon blokesi/bedeli konulduğuna dair SMS bildirimi gönderebilir. Bu bloke, ödeme yönteminizin doğru çalıştığından ve yapmak üzere olduğunuz yolculuğun ücretini karşılayacak bakiyeye sahip olduğunuzdan emin olmak için konulur.
Kişinin sigorta şirketi ile anlaşmalı özel bir hastaneye gitmesi ve TC kimlik numarasını bankodaki görevliler ile paylaşması provizyon sürecinin başlaması için yeterlidir. Ayakta tedavi için hastanedeki görevliler internet aracılığı ile otomatik olarak sigorta şirketinden provizyon alabilir.
Genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilme durumunuzu https://www.turkiye.gov.tr/spas-mustahaklik-sorgulama linkine tıklayarak sorgulayabilirsiniz.
Firmalar provizyon iadesi yaparken hasar bedelleri, ücretli yol geçişleri, trafik cezaları gibi ek ücretler varsa kesiyor ve kalan ücreti iade ediyor. Eğer yoksa 1-2 hafta içerisinde ücretin tamamı firma tarafından iade ediliyor.
Araç kiralarken kredi kartıma konulan provizyon (blokaj, depozito) ne zaman iade edilir? Provizyon (depozito), kiralamanın sona ermesinin akabinde; varsa ücretli karayolları ve köprü geçişleri, eksik yakıt, günlük km sınırı aşımı ve hasar bedelleri hesaplanarak kalan tutar iade edilir.
Açık provizyon süresi, genelde bir gün ile sınırlıdır. Ancak alışveriş esnasında kredi kartını veren bankadan farklı finans/ödeme kuruluşunun pos cihazı kullanılmışsa süre uzayabilir. Bu tür durumlarda bekleyen provizyonun süresi iki gün civarına çıkabilir.
Banka hesap dökümünü veya kredi kartı ekstrenizi kontrol ederken yaptığınız bir ödemede bekleyen provizyon yazdığını görürseniz bu, ilgili ödemenin henüz alıcıya iletilmediği ama ilgili tutarın limitinizden düşüldüğü anlamına gelir.
Provizyon, sigortalının tedavi masraflarının karşılanıp karşılanmayacağına dair yapılan bir değerlendirmedir. Bu değerlendirme poliçede yazan limit, katılım payı oranı, muafiyet ve istisnalara göre yapılmaktadır.
Kredi kartında provizyon, bir işletmenin müşterinin kredi kartından belirli bir tutarı geçici olarak bloke etmesi anlamına gelir. Bu bloke edilen tutar, işlem tamamlanana kadar müşterinin hesabından tahsil edilmez.
Aktivasyonu online olarak yapmak isteyen kişilerin ise, e-Devlet sistemine giriş yapması gerekmektedir. T.C. kimlik no ve şifre ile sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi” yazarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Provizyon iptalinde en sık rastlanan sebeplerin başında ise işlemin başkası tarafından gerçekleştirilmiş olması veya ödemesi yapılan ürünü/hizmeti teslim almamak yer alıyor. Siz de bu sebeplerden herhangi birine sahipseniz, bankanızla iletişime geçerek provizyondaki işleminizi iptal edebilirsiniz.
Provizyon Uzmanı, ürünlerin tedarik zincirinde üretimden tüketiciye kadar olan süreçleri yönetmek için gerekli olan ürünlerin tedarik edilmesini sağlamak için görevlendirilmiş bir kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri