bu tarih itibari ile isim ve soy isim değişikliği yapmak isten vatandaşlar e devlet resmi sitesi üzerinden 06.12.2022 tarihine kadar başvuru yapabilmektedir. Yapılan başvurular ise 2-4 ay arasında sonuçlanmaktadır.
Başvuru yaptıktan sonra kurul kararı en geç 30 gün içinde sonuçlanır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından yapılan duyuruya göre ad ve soyadı değişikliği başvuruları 24 Aralık 2022'ye kadar e-Devlet aracılığıyla da yapılabilecek.
Eğer avukat ile çalışılmıyorsa isim değiştirmek için açılan dava 4-6 ay arasında sonuçlanabilmekteyken Avukat ile çalışılıyorsa bu süre ortalama 1-3 ay arasında olmaktadır.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ad ve soyadı değişikliği başvurularının 24 Aralık 2022'ye kadar e-Devlet aracılığıyla da yapılabileceğini bildirdi.
-e-devlet'ten başvuru yaptıktan sonra kurul kararı yaklaşık 1 ay sonra size bildiriliyor.
İlgili 29 soru bulundu
Güncel düzenlemelere göre e-devlet sistemi (ve nüfus müdürlüğü) aracılığıyla isim değişikliği yapmak artık 2023'den itibaren mümkün değildir.
2023 Ağustos sonrasında yapılan güncellemelerle birlikte, isim değiştirme davalarında harçlar ve mahkeme masraflarının toplamda 1.638,60 TL olduğunu görüyoruz.
İlçe nüfus müdürlüklerine yapılan isim denklik belgesi başvuru durumları, İsim Denklik Belgesi Başvuru Durumu Sorgulama, Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü, Vatandaş Etkileşim Merkezi ya da 199 nolu telefon numarasından isim denklik belgesi düzenlenmesi talep edilen kişiye ait bilgiler ile sorgulanabilir.
NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.
Mahkeme tarafından onaylanan ve isim ya da soy isim değişikliği adına verilmiş olan karar son olarak Basın İlan Kurumu'na gönderilir. Resmi gazetede ilanı yapılan isim ve soy isimin verildiğine dair mahkeme kararı, Nüfus Müdürlüğü'ne gönderilir. Nüfus Müdürlüğü tarafından ise değişen isim ve soy isim kütüğe kaydedilir.
Resmi duyuru ile birlikte ad soyad değişikliği yapmak isteyenler e-devlet üzerinden başvuru yapabiliyor. Yeni uygulama ile artık mahkeme açılmadan isim soyad değikliği başvuruları yapılabiliyor. İsim soyad değişikliği yapmak isteyenlerin bu isteklerinin yerine gelmesi için artık mahkeme kararı aranmayacak. T.C.
Mahkemenin isim değişikliğine ilişkin vermiş olduğu karar Basın İlan Kurumuna gönderilecek ve gazetede ilanı gerçekleşecektir. Gazetede ilanı sonrasında mahkeme kararı Nüfus Müdürlüğüne gönderecektir. Nüfus müdürlüğü tarafından değiştirilen isim nüfus kütüğüne kaydedilecektir.
"5490 sayılı Kanun'un 36. maddesinde, nüfus davaları ile ilgili esas ve usuller öngörülmektedir. Kanun'un 36. maddesinin itiraz konusu hükmü içeren (b) bendinde aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davasının ancak bir kere açılabileceği belirtilmiştir.
E-Devlet isim Değiştirme İptali İçin Dilekçe
E devlet üzerinden isim değişikliği vatandaşlara sadece bir kere için sunulmuştur. Ancak tekrar isim değişikliği için bölge de bulunan Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dilekçe yazarak başvuru yapılmaktadır. Dilekçe üzerinde ismin neden değiştirildiği anlatılmalıdır.
İsim ve Soyadı Değiştirme Davasının Hukuki Sonucu
Yani, davacı tarafından açılan isim değiştirme davası sırasında kişinin diğer bilgileri (medeni hali, doğum yeri, nüfusa kayıtlı olduğu yer vs.) değiştirilemez. Erkek eş soyadını değiştirdiğinde evlilik dönemi içinde kadının soyadı da değişir.
Ad- soyad değişikliği davalarında mahkeme masrafları olarak yaklaşık 1500 TL civarındadır. Bu miktar mahkeme ödenen harç, gider avansı ve basın ilan kurumu masraflarına ilişkindir. Davayı bir avukat aracılığıyla takip etmek isteyen kimselerin ; ilaveten avukatlık ücreti de ödemesi gerekir.
İsim değiştirmek, Sünnet'te olan bir şeydir. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem karşılaştığı erkek veya kadınlara ismini sorduğunda ya da ismini öğrendiğinde “Bu isim hoş değil, ismin şöyle olsun.” buyurmuştur. Dolayısı ile isim değiştirilebilir. Şimdiki mevcut durumda mahkeme kararıyla değiştiriliyor.
E-Devlet portalı üzerinden vatandaşlar SGK dökümü, sabıka kaydı, öğrenci belgesi, miras sorgulama, IMEI sorgulama ve KYK başvurusu gibi çeşitli işlemleri gerçekleştirebiliyor. E-Devlet'e giriş yapmak için e-Devlet Kapısı Devletin Kısayolu | www.türkiye.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
İsim Denklik Belgesi, sonradan Türk vatandaşlığını kazanıp da nüfus kayıtlarında önceki ad ve önceki soyad bilgileri bulunan kişilere düzenlenebilir. İsim Denklik Belgesi, nüfus müdürlüklerince veya güvenli elektronik ortamda düzenlenir. soyları ya da bu kişilere ait vekâletname ibraz edenler talep edebilir.
Yurt içinde Alo 199 Çağrı Merkezinden veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü https://randevu.nvi.gov.tr/ web portalı ya da e-Devlet uygulaması üzerinden öğrenilmekte ve takip edilebilmektedir.
E-devlet hesabına kimlik numarası ve kişiye özel şifre ile giriş yapılır. Giriş yaptıktan sonra arama kısmına "geçici kimlik belgesi sorgulama" yazılır. Açılan sayfadan "Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum ve kabul ediyorum" yazısının başında bulunan kutucuk işaretlenir. Devam et butonuna tıklanır.
İsim değiştirmek için öncelerden mahkemeye dava açmak gerekmekteydi. Ancak şimdi sadece bir dilekçe doldurarak ve ardından bu dilekçeyi Adliye Hukuk Mahkemesi'ne göndererek isim değişikliği başvurusunda bulunmak mevcut. Dilekçe gönderildikten sonra da gerekli ödemeler yapılmak zorundadır. Bu ödemeler vezneye yatırılır.
18 Yaş Altı İsim Değişikliği
18 yaşından küçük olup ayırt etme gücüne sahip çocuklar, velileri olmadan isim değiştirme davası açabilir. Hakim duruma göre vasi atanmasına karar verebilir. Fakat sonuç olarak 18 yaşından küçüklerin isim değiştirme davası açmaları önünde bir engel bulunmamaktadır.
İsim değiştirme veya isim ekletme şeklinde talebi olan kişiler nüfus müdürlüklerinin bu talebi gerçekleştirebilmesi için dava açması gerekmektedir. Davaya konu isim veya soy isim tamamen değiştirilebileceği gibi yeni isim ekletme hakkı da bu davayı açan kimselere tanınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri