Paylaş: Gayrimenkul alım satımı, e-Devlet Kapısı'ndaki Tapu Takas İşlemleri dijital hizmeti ile artık daha güvenli.
Noterler tarafından düzenlenecek taşınmaz satış sözleşmelerine ilişkin başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak. Noterler Tarafından Düzenlenen Taşınmazın Satış Sözleşmelerine Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Tapu müdürlüklerine yapılacak satış talepleri, sadece Web-Tapu üzerinden yapılabiliyor. Web Tapu sistemine https://webtapu.tkgm.gov.tr/ adresinden giriş yapabilirsiniz.
“Taşınmazınızı evinizden yönetin.” Vatandaş tapu müdürlüğüne gitmeden internetten satış, ipotek, mirasın intikali ve benzeri tüm tapu işlem başvurusunu yapabilir ve gerekli belgeleri internetten tapu müdürlüğüne gönderebilir. Böylece vatandaş tapu müdürlüğüne gitmeden işlemler başlatılarak, son aşamaya getirilmiş olur.
İlgili 22 soru bulundu
Tapu maliki, tapu müdürlüğüne gitmeden internetten işlem başvurusunu yapabilir ve gerekli belgeleri internetten tapu müdürlüğüne gönderebilir. Böylece vatandaş tapu müdürlüğüne gitmeden işlemler başlatılarak, imza aşamasına getirilir.
Tapu alım-satım işlemleri 2011 yılından önce sadece ilgili tapu müdürlüklerinde gerçekleştirilebilmekteydi. Ancak 2023 yılı itibariyle nereye bağlı olduğuna bakılmaksızın tapudaki satış işlemleri her tapu dairesinden yapılabilmektedir.
https://portal.tkgm.gov.tr adresinden E-Devlet şifresiyle giriş yapıldıktan sonra sahip oldukları gayrimenkulleri görebilecekler. Satışı yapılmak istenen taşınmazı karşı tarafında görüntüleyebilmesi ve işlem başlangıcı için “yetki ver” seçeneği kullanılacak; “işlem yap” seçeneği ile işlemleri başlatılabilecek.
İnternet tarayıcınızdan webtapu.tkgm.gov.tr adresine giriş yapın. Sağ üst köşede “Bireysel” sekmesine tıklayın “e-Devlet ile giriş” seçeneğiyle birlikte karşınıza gelen şifre bölümüne şifrenizi girin. Artık sistemin içerisindesiniz. Sol taraftaki listeden “Başvuru İşlemleri”ni seçtikten sonra “Başvuru Yap”ı tıklayın.
Tapu Sicil Müdürlüğü'nden randevu talep edilir. Randevu gününde alıcı ve satıcı, istenen belgeleri birime teslim eder. Tapu dairesi, devir teslim işleminin tamamlanacağı tarih ile harç tahakkuk numarasını alıcı ile satıcıya bildirmelidir. Alıcı ve satıcı, tapu harcının ödemesi yapılır ve gerekli belgeler teslim alınır.
Web Tapu Randevu ve başvuru işlemleri için e-Devlet üzerinden giriş yapabilirsiniz.
Sisteme daha önce giriş yapmadıysanız öncelikle www.tkgm.gov.tr adresine e-Devlet şifrenizle giriş yapın. Giriş sağlandıktan sonra “Randevu Al” butonuna tıklayın. Çıkacak olan sayfadan kimlik doğrulamanızı gerçekleştirin. İletişim bilgilerinizi (güncel telefon numarası, e-posta adresi) ekleyin.
kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle sayfaya giriş yapabilirsiniz. Daha sonra e devlet hizmetler bölümünden "Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü"nü bulmalısınız. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün sunduğu hizmetler arasından "Tapu Bilgileri Sorgulama" başlığını seçmelisiniz.
Tapu dairesi tarafından yapılan devir işlemleri, iki taraf arasındaki satışların dışında gerçekleştirilir. Satış olmadan tamamlanan tapu devrine “Tabu Hibesi” denir. o Bağışlayan için bir adet vesikalık fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır.)
e-Devlet Kapısı'ndan Hangi İşlemleri Gerçekleştirebilirim? e-Devlet Kapısı üzerinden; SGK hizmet dökümü, araç sorgulama, vergi borcu sorgulama, mahkeme dava dosyası sorgulama, adli sicil kaydı sorgulama, seyahat izin belgesi için başvurma gibi birçok işlemi sıra beklemeden, ücret ödemeden gerçekleştirebilirsiniz.
Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
Mirasçılar yani yeni malikler adına yeni bir tapu düzenlenir. Miras kalan taşınmazın tapu harcı bulunmaz. Tapu Müdürlüğü tarafından yalnız 2023 yılı için belirlenmiş olan 1.298,5 TL döner sermeye ücreti talep edilir.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 2.000.000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 2.000.000 TL x %4 = 80.000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 40.000 TL alıcı için 40.000 TL ücret çıkar.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Aile içi tapu devri gerçekleştirilirken tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf gibi çeşitli belgeler istenir. Aile içi tapu devri, diğer tapu işlemlerinde olduğu gibi taşınmaz malın bağlı olduğu Tapu Müdürlüğünde gerçekleştirilir.
Tapu Müdürlüğü'ne Başvuru Aşaması
Tapu Müdürlüğü'ne alıcı olmaksızın satıcı ya da vekili satış işlemi için başvuru yapabilir. Başvuru Tapu Kadastro Müdürlüğü'ne gidilerek yapılabileceği gibi online randevu alınarak da başvuruda bulunulabilir. Buna ek olarak tapuya randevuyla gidilmesini öneririz.
Tapu devirlerinin artık noterlerde yapılabilecek olması, satış işlemlerinin hızlanmasından, tapu müdürlüklerinin yoğunluğunu hafifletmeye kadar birçok kolaylık getirdi. Peki bu süreç nasıl ilerliyor? İşte noterde tapu devrinin adımları…
Aile içi tapu devri genellikle eş ya da çocuklar üzerinden yapılan devir işlemleridir. Aile içi tapu devrinde kişinin vâris olduğuna dair belgeler ile Tapu Müdürlüğü'ne başvuruda bulunması gerekir. Tapu Müdürlüğü ilgili gayrimenkulün yer aldığı Tapu Müdürlüğü olmalıdır.
MADDE 5 – (1) Tapu müdürlükleri, hak sahibinin talebi üzerine, kendi yetki alanı dışında kayıtlı bulunan taşınmazlarla ilgili tapu işlemlerini, taşınmazın kayıtlı bulunduğu tapu müdürlüğünden yetki almak ve kanunen bir engel olmadığını tespit etmek suretiyle yapmaya yetkilidir.
Tapuda para verilme zamanı, genellikle emlak satışı işlemi sırasında ödeme yöntemi ve satıcı ile alıcının anlaşmasına göre değişebilir. Önce para mı tapu mu sorusuna gelirsek genellikle önce tapu teslimi yapılır. Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri