GS1, standartlara dayalı çözümler geliştirmek üzere paydaşları bir araya getiren tarafsız, küresel bir organizasyondur. GS1 Standartları, tüm dünyada geçerli ortak bir dil oluşturarak işletmelerin verileri aynı şekilde tanımlamasına, toplamasına ve paylaşmasına olanak tanır ve kesintisiz iş süreçleri oluşturur.
Ticari ürünlerin, yerlerin, taşıma birimlerinin ve demirbaşların standart olarak tanımlanmasını ve bilgi sistemlerine otomatik olarak aktarılmasını sağlayan, barkod teknolojileri temelli küresel veri ve uygulama standartlarıdır.
GS1 Barkod Sistemi (eski adıyla EAN-UCC Sistemi), GS1 Sisteminin bileşenlerinden biridir. Ticari ürünlerin, yerlerin, taşıma birimlerinin ve demirbaşların standart olarak tanımlanmasını ve bilgi sistemlerine otomatik olarak aktarılmasını sağlayan, barkod teknolojileri temelli küresel veri ve uygulama standartlarıdır.
GS1 Türkiye Sistem Üyeliği Usul ve Esaslarına aynen uyacağımızı, beyan, kabul ve taahhüt ederim. Taahhütnamede yer alan maddeleri dikkatle okuduğumu ve tüm maddelerde belirtilen hususları kabul ettiğimi beyan eder ve bunları yerine getireceğimi taahhüt ederim.
Barkod Numarası almak için GS1 Türkiye Sistem üyelik başvurusu yapmanız gerekmektedir. GS1 Türkiye, firmanıza özel bir Firma Önek Numarası (GCP) tahsis edecektir. Firma Önek Numarası barkodunuzun temelini oluşturacak, dünya çapında benzersiz ve sadece sizin firmanızı tanımlayan bir kod olacaktır.
İlgili 39 soru bulundu
Barkod tescilinin güncel ücretleri şu şekildedir; Cirosu 100 milyon ve üzeri (A grubu): 10 basamaklı (1-100 ürün) 6000 TL, 9 basamaklı (1-1000 ürün) 6600 TL, 8 basamaklı (1-10000 ürün) 7200 TL ve 7 basamaklı (1-100000 ürün) 7900 TL.
Amazon gibi global pazaryerlerinde satış için ürünlerin barkod sistemlerinde yer alması önemlidir. Ancak barkodsuz ürün de satılabilir.
e-Ticarette GS1 Barkodun Önemini Artıran 4 Sebep
En az marka tescili kadar değerli olması sebebiyle piyasaya çıkarmak istediğiniz ürün veya hizmetlerr sahiplik kazandırması açısından oldukça kurtarıcı olabilir. Ancak yine de GS1 barkod zorunlu mu noktasında henüz evet demek mümkün değil.
GS1 Türkiye, etkin tedarik zinciri yönetimini sağlamak amacıyla numaralandırma standartları geliştiren uluslararası GS1 organizasyonunun Türkiye'deki temsilciliği.
Yaygın olarak bilinen bu kurumun artık hizmet vermediğini bildirmekte fayda vardır. Günümüzde TOBB tarafından yetkilendirilmiş ve barkod sistemini yürüten kurum GS1 Türkiye'dir. Kısaca barkod numarası GS1 Türkiye isimli kuruluştan alınır.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan 17/02/2023 tarihli duyuruya göre; 01/09/2023 tarihinden itibaren düzenlenecek e-Faturalarda karekod bilgisinin zorunlu olarak bulunması gerekmektedir.
Barkod Numarası her türlü ürün üreten veya fason olarak ürettirerek kendi markası ile satan, üretilmiş olan ürünleri tanımlamak için kullanılan bir standarddır. Ürünlerin cinsi veya içeriği fark etmemeksizin satışa çıkacak olan her ürünün kimliği niteliğinde bir Barkod Numarası olmak zorundadır.
Barkod sistemi kurulumu için en temel ihtiyaç bir bilgisayardır. Bilgisayar, barkod okuyucu ve barkod yazıcı ile birlikte donanımsal olarak barkod sistemi kurulmuş olur. İşletmeler, bu donanımların yanı sıra bir de yazılımsal bir sisteme ihtiyaç duyar. Burada da noktaya asıl barkod sistemi girer.
Başvuru Formu (Ek-1): Okunaklı ve eksiksiz olarak doldurulmalıdır. (online.gs1tr.org sistemi üzerinden yapılacak online başvurularda; başvuru formuna ihtiyaç duyulmamaktadır.) 2. Taahhütname (Ek-2): Firma yetkilisince imzalanarak notere onaylatılmalıdır.
Kontrol basamağı, barkoddaki diğer tüm numaralardan hesaplanır ve barkod numaranızın bütünlüğünün doğrulanmasına yardımcı olur. Kontrol basamağının amacı, koddaki herhangi bir insan hatasını tanımlamaktır. Kontrol basamağı hesaplamak için kontrol basamağı hesaplayıcımızı kullanın.
GLN Numarası, her eczaneye özel, 13 karakter uzunluğundaki uluslararası yer numarasıdır. İl Sağlık Müdürlükleri'ne yapılan başvurunun ardından, eczacının belirttiği mail adresine “kullanıcı tanımlama mesajı” gelecektir. Bu mesaj ile bildirilen GLN Numarası kaydedilmelidir.
GS1 LEARN, Uluslararası GS1 Organizasyonu tarafından, GS1 Sistemi için gereken becerilerin geliştirilmesi amacıyla hazırlanmış internet tabanlı eğitim programıdır.
Barkod kullanmak üzere alım yapmak isteyen firmalar ilk olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)'ne bağlı olan Milli Mal Numaralama Merkezi'ne başvuru yaparak üye olmalıdır. Üyeliği onaylanan firmalara yalnızca kendilerine özel olan EAN-UCC (EAN 13 standardı) numaraları verilmektedir.
GS1 Küresel Lokasyon Numaralarının (GLN) kullanılması, şirketlerin kendi şirketlerinin içinde ve dışındaki lokasyonları tanımlama yöntemini sağlar, yani: Basit: Verilerin işlenmesini ve aktarılmasını kolaylaştıran, bütünlük kontrolüne sahip kolayca tanımlanmış bir veri yapısı.
Ürünün güvenliği hakkında bilgi edinmek zorlaşır: Barkodlar, ürünlerin güvenliği hakkında bilgi verir. Barkodu olmayan bir ürün, güvenliği hakkında bilgi edinmemizi zorlaştırabilir. Stok yönetimi zorlaşır: Barkodlar, işletmelerin stok yönetimi için önemlidir.
Barkodların olmaması durumunda, ürünlerin fiyatlarını ve diğer bilgileri elle yazmak zorunda kalırdık. Bu, mağazalarda daha yavaş bir işlem sürecine ve daha fazla hata yapma olasılığına neden olabilir. >> Barkod teknolojisi, günümüzde birçok endüstride kullanılan önemli bir teknolojidir.
Barkod numarası Türkiye'de “ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde olan ' Milli Mal Numaralandırma Merkezi' tarafından, ticaretle uğraşan her firmaya verilmektedir. Barkod almak isteyen İhracatçılar, dağıtıcılar, üreticiler ve ithalatçılar, ilk olarak Milli Mal Numaralama Merkezine üye olmalıdır.
Orijinal olmayan veya sahte ürünlerin (hukuka aykırı olarak taklit edilen, çoğaltılan veya üretilen ürünler dahil) satışı kesinlikle yasaktır. Bu tür ürünleri tespit ettiğimizde bu ürünleri kaldırıp ürünü listeleyen satıcı hakkında işlem başlatırız.
Özet olarak herhangi bir şirketiniz olmadan Amazon'da satış yapmak da şu an pek mümkün değildir.
Satın aldığınız ürünün fiyatı ve vergiler toplamı 150 EUR üstündeyse, Eğer satın aldığınız ürün kitapsa ve ürünün fiyatı ve vergiler toplamı 1500 EUR üstündeyse ürünleriniz gümrükte takılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri