Dul Maaşı Sorgulama İşlemleri
İlk olarak, e-Devlet üzerinden başvuru durumunuzu öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda Alo 170'i arayarak da bilgi alabilirsiniz.
4(a) (SSK) ve 4(b) (BAĞ-KUR) kapsamındaki ölüm aylığı bağlama işlemleri için sigortalının dosyasının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerimize Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile müracaat edilmesi gerekir.
E-devlet üzerinden ölüm aylığı alınabilinmesi için e-devlete girilmesinden sonra "Ölüm Yardımı ve Dul / Yetim Aylığı Talebi" sayfasına geçiş yapılması gereklidir. Bu sayfaya arama kısmına yazılarak erişim sağlanabilir. Ölüm aylığı başvurusu, arama sonucunda çıkan sayfadan tamamlanabilir.
Dul ve yetim aylığı ödemeleri, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre hesaplanmaktadır. Son olarak en düşük emekli maaşı alt sınırı 7.500 liraya yükseltildi. Ara zam ile birlikte en düşük yüzde 50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu.
İlgili 27 soru bulundu
Dul ve Yetim Maaşı Başvurusu
Fiziksel başvurunun yapılabildiği ölüm aylığı için e-Devlet'ten online başvuru gerçekleştirilebilmektedir. SSK dul ve yetim maaşı başvurusu ilk aylık bağlanma işlemleri için Sosyal Güvenlik Kurumu İl ya da Merkez Müdürlüklerine yapılmalıdır.
SOSYAL YARDIMLARA BAŞVURU NASIL YAPILIR? Başvuruları e-Devlet üzerinden alınan ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılan başvuru ile belirlenen hak sahiplerine ödemeler, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından banka/PTT hesabı üzerinden yatırılıyor.
E-Devlet'ten cenaze ödeneğine başvurular T.C.
kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile yapılabilmektedir. Başvuru öncesinde hak sahiplerinin e-Devlet şifresini temin etmeleri gereklidir. E-Devlet şifreleri, herhangi bir PTT şubesinden 2 TL işlem ücreti karşılığında alınabilir.
e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerinden “Ölüm Yardımı ve Dul / Yetim Aylığı Talebi” ekranı üzerinden vefat eden eş, çocuk, anne veya babanın T.C. kimlik numarası üzerinden başvuru yapılabilir.
Ölüm aylığı, bir kişinin sigortalı olarak vefat etmesi halinde eşine, çocuklarına ve anne babasına bağlanan aylıktır. Ölüm aylığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenir. Sosyal güvenlik mevzuatında yer alan bilgiye göre eşi, anne ve/veya babası vefat eden kişiler, onların emekli maaşını alabiliyor.
Dul ve yetim aylığı ödemeleri, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre hesaplanıyor. Geçtiğimiz haftalarda en düşük emekli maaşı 7.500 liraya yükseltilmişti. Ara zam ile birlikte en düşük %50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu. Çocuğu olmayanlar için bu miktar %75 olurken TL olarak 5.625 liraya yükseldi.
Devletin mali desteğini almak için boşanmış olmak bir kriter değildir. Boşanan, kocası vefat eden veya herhangi bir neden dolayı muhtaçlık durumu yaşayan kadınlarımız belediye yardımı alabilir, dul ve yetim maaşı bağlatabilir.
Son olarak en düşük emekli maaşı alt sınırı 7.500 liraya yükseltildi. Ara zam ile birlikte en düşük yüzde 50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu. Çocuğu olmayanlar için bu miktar yüzde 75 olurken 5.625 liraya yükseldi.
Cenaze Ödeneğinden Yararlanmak İçin Nasıl Başvurulur? Cenaze ödeneği verilebilmesi için, hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurulması gerekir.
Ölüm aylığı hak etmesine rağmen SGK'ya başvuru yapmayan kişi, 5 yıl geriye dönük ölüm aylığını talep edebilir. Sigortalı olarak çalışan bir kişinin ölümü sonrası geride kalanlara ölüm aylığı bağlanır. Ölüm aylığı bağlanması için sigortalının belirli süre prim ödemiş olması gerekir.
ÖLEN EŞİN VE BABANIN EMEKLİ MAAŞINI ALMAK İÇİN NEREYE BAŞVURMAK GEREKİR? Babanın ve eşinin emekli maaşının alınabilmesi için kişilerin Sosyal Güvenlik Müdürlüklerine şahsi olarak başvuru yapmaları gereklidir.
Hak sahiplerinin ölüm aylığı; üyemizin vefat tarihini, hak sahibi olma niteliğinin üyenin vefat tarihinden sonra kazanılması halinde ise bu tarihi takip eden ayın 1. gününden itibaren başlar. Aylıklar, üyemizin Sandığımıza yazılı olarak beyan ettiği herhangi bir Akbank T.A.Ş. şubesindeki mevduat hesaplarına yatırılır.
Vefat eden kişinin hayatta olan yakınları veya mirasçıları, ölümün gerçekleştiği yerin belediye veya nüfus müdürlüğüne başvurarak resmi olarak ölüm bildiriminde bulunmalıdır. Emekli bir kişinin vefat etmesi durumunda, bankalara ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurularak ilgili düzenlemeler yapılmalıdır.
Ölüm Yardımı Başvuru Sorgulama Nasıl Yapılır? Başvuru yapan kişiler e-devlet üzerinden sorgulama yapabilir. T.C. kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapan başvuru sahipleri, ana sayfada yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu bağlantısına tıklayarak şahıs ödemeleri sorgulamaları sayfasına ulaşabilir.
Ölüm Yardımı Hangi Bankaya Yatırılır? İbraz edilen belgelerin kontrolünün ardından yapılan başvuru kabul edilirse, ölüm yardımı Ziraat Bankası'na yatırılır. Başvurunun onaylanmasının ardından ölüm yardımı alacak kişiler, her ayın 8'i ile 14'ü arasında Ziraat Bankası şubelerinden ödemeyi alabilir.
Ölüm yardımı ödeneği, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ve ödeme emri aranmaksızın saymanlarca derhal ödenir.
Koca ile kadın arasında boşanma davası devam ederken yani, mahkeme kararı kesinleşmeden koca vefat etmişse, kadın kişi bu yardım programından faydalanır.
SYDV tarafından eşini kaybetmiş,SGK dul maaşı alamayan kadınlara aylık 250 lira ödeme iki ayda bir ödenmek üzere 500 lira yardım yapılmaktadır. Resmi olarak ikamet(ADNKS) edilen yerdeki SYD Vakıflarına yapılır.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, eşi vefat etmiş kadınlara 300 bin TL konut desteği sağlanacağını duyurdu. Bakan Derya Yanık, "Konut Destek Programı kapsamında 2 bin 23 adet konut temini sağlayacağız. Toplamda 607 milyon TL bütçemiz ile hane başına 300 bin TL destek vereceğiz” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri