Vergi borcu yoktur yazısı nereden alınır? Vergi borcu yoktur yazısı, vergi mükellefinin bağlı bulunduğu vergi dairesinden alınır. Vergi borcu yoktur yazısı almak amacıyla yapılacak başvuru, dilekçe ile şahsen yapılmalıdır.
Öncelikle en önemli giriş yapısı elbette e-devlet. Turkiye.gov.tr adresinden giriş yapılan E-Devlet Kapısı'ndaki Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinden vergi borcu sorgulama ve detaylı bilgi almak mümkün oluyor.
e-Devlet Kapısı'nda Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Gerçek Kişi) ve Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Tüzel Kişi) olmak üzere açılan iki hizmet üzerinden tüm vatandaşlarımız "Borcu yoktur" yazısını artık e-Devlet Kapısı'ndan alabilecekler.
E-Hizmetler bölümüne giriş yaptıktan sonra "Gelir İdaresi Başkanlığı" bölümüne tıklayın ve burada karşınıza gelecek alt hizmetlerden "Vergi Borcu Sorgulama" ibaresini seçerek işleminizi yapabilirsiniz. Tüm faturalarını "Online Fatura Öde" butonuna basarak kredi kartıyla 9 taksite kadar ödeyebilirsin.
İlgili 33 soru bulundu
Online sistem sunan Gelir İdaresi Başkanlığı, tüm vergi mükellefleri için hazırlanmış beyannameler ve vergi ödeme portalı ile hizmet veriyor. Vergi borçlarını, emlak vergi borçlarını www.gib.gov.tr web adreslerinden veya e-devlet mobil uygulamasından öğrenebilirler.
Emlak Vergisi, belediyeye yapılabileceği gibi belediyelerin internet sitesi üzerinden kredi kartıyla veya e-Devlet aracılığıyla da tamamlanabilecek. Ayrıca PTT şubelerinden, banka şubelerinden, bankaların internet şubelerinden ve cep telefonları üzerindeki mobil uygulamalardan da ödeme yapmak mümkün.
Vergi borcu yoktur yazısına ister bağlı olduğunuz vergi dairesinden isterseniz de internet üzerinden başvurarak sahip olabilirsiniz. Belgenizi almak için başvuru yaparken gerekli mercilere dilekçe iletmelisiniz. Bu dilekçe, vergi dairesi başkanlığına yazılmalıdır.
SGK internet adresinden borcu yoktur yazısı almak için "E-Borcu Yoktur" uygulamasını aktifleştirmek gerekiyor. Bu işlem için işveren, SGK'ye "Gerçek Kişi İşverenler, Tüzel Kişi İşverenler ve Adi Ortaklıklar" olarak başvuru yapmalı ve gerekli evrakları teslim etmelidir.
Buna göre, ilgili kamu kurumları tarafından hak sahiplerine yapılacak ödemeler 5.000 TL'nin üzerinde ise hak sahiplerinin “vergi borcu yoktur” yazısını (tebliğdeki ifadesi ile “vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge”) ibraz etmeleri gerekecektir.
Miras hisseliyse? Eğer söz konusu taşınmaz birden fazla şahıs üzerine miras kaldıysa bu vergi, mirasçılar arasında eşit pay edilerek ödeniyor. Söz konusu mülk hisseli taşınmaz statüsündeyse her hissedar, kendi hissesi oranında bu vergiyi ödemekle yükümlü tutuluyor.
Kişinin sahip olduğu arsa ya da bina üzerinden alınan vergi türüne emlak vergisi denir. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'na göre ülke sınırları içerisindeki tüm yapılar bina vergisine, arsalar ise arazi vergisine tabidir.
Emlak Rayiç Değeri Belgesi E-Devlet Kapısı'ndan Alınabilecek.
Gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanan emlak vergisi, belediyelere yılda iki taksit halinde ya da tek seferde ödenir. Ancak gayrimenkul sahibi bazı kişiler emlak vergisi ödemekten muaftır. Ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için yerdeki ikamet edilen yerdeki belediye başkanlığına başvurulması gerekmektedir.
Vergilerin ödenmemesi halinde ceza uygulaması bulunmaktadır. Ödenmeyen emlak vergisi cezası her ay için 1.40 oranında faizle işlenmektedir. Bunun dışında vergi borcunun ödenmemeye devam edilmesi halinde mülk sahibinin banka hesabına da bilgi geçilmektedir.
e-Devlet sistemine giriş yapılır. Kurumlar bölümünden 'Gelir İdaresi Başkanlığı' seçilir. Hizmetler arasından 'Kimlik Doğrulama' seçilir. 'Borcu Yoktur Yazısı Talebi Girişi' seçilir.
Başvurunun ardından bir, en geç iki iş gününde talep edilen borcu yoktur belgesi e-posta olarak gönderilir. E-imzalı olarak gönderilen belge, resmi evrak niteliğindedir ve tüm resmi işlemlerde kullanılabilir.
EBorcu Yoktur (TL) sonrası e-SGK, “İşveren sistemi” uygulamasına taşınmıştır. Isveren Sistemi linki ile uygulamaya giriş yapabilirsiniz. Adi ortaklık işyerleri de yapılan güncelleme sonrası borcu yoktur belgelerini uygulama üzerinden temin edebilmektedirler.
Taksitlendirilen borçlar için borcun yüzde 10'u ödenmeden "borcu yoktur" yazısı verilmeyeceği şartı 31 Temmuz'a kadar kaldırıldı.
İnteraktif vergi dairesi sitesine girildiğinde karşılarına çıkacak vergi borcu yoktur yazısı formunu doldurmaları gerekir. Dilekçe eksiksiz bir şekilde doldurulduğunda başvuru tamamlanmış olur ve vergi borcu yoktur yazısı mükellefin e mail adresine otomatik olarak gönderilir.
İnteraktif Vergi Dairesi internet sayfasına, beyannameyi dolduracak mirasçılardan herhangi birinin bilgileriyle girilebilecek ve vefat eden kişinin TC kimlik numarasıyla işlem gerçekleştirilebilecek. Sistem, adım adım ve kolay şekilde beyannamesini doldurması için mükellefi yönlendirecek.
İster TC kimlik numarası ister sicil numarası ile vergilere ilişkin online ödemeler yapılabiliyor. Ayrıca e-devlet üzerinden de birçok belediyeden sicil, tahsilat ve tahakkuk bilgileri sorgulanabiliyor. Ödemeler ise veznelerin yanı sıra posta çeki, e-belediyeden kredi kartı ile ve bankalara havale-eft ile ödenebiliyor.
Emlak vergi bildirimi için ilgili belediyeye; tapu fotokopisi, binalar için yapı kullanma izin fotokopisi, taşınmaz sahibinin iletişim bilgileri, vergi numarası veya T.C. kimlik numarası ile müracaat edilmelidir.Tüzel kişiler için ayrıca imza sirküleri ve vergi levhası.
Emlak vergisi ödeme internet üzerinden de yapılabilir. Pek çok işini online olarak ve evinden çıkmadan halletmeyi seven kişiler de genellikle bu seçeneği tercih eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri