Her döviz alım- satım işlemi için ayrı E-Belge düzenlenmesi zorunludur.
Her döviz alım- satım işlemi için ayrı E-Belge düzenlenmesi zorunludur.
e-Döviz Alım Satım Belgesi Nedir? e-Döviz alım satım belgesi, yapmış olduğunuz döviz alımlarında ve satımlarında yetkili kurum tarafından kağıt üzerinde düzenlenen döviz alım belgesi ile döviz satış belgesinin dijital ortamda düzenlenmiş halidir.
Diğer bir ifade ile ihraç edilen malların bedelleri, iç ticaretten farklı olarak yurtdışından gelen dövizlerle ödenmelidir. İhracatçı yurt dışından gelen dövizi, TL'ye dönüştürmesi sırasında banka tarafından düzenlenen belgeye DAB yani döviz alım belgesi denilmektedir.
E-Döviz ve Kıymetli Maden alım- satım belgesi kullanımı zorunlu mükellefler aynı zamanda E-Fatura, E-Arşiv Fatura mükellefliğine geçmek zorundadır.
İlgili 39 soru bulundu
Türkiye'de faaliyette bulunan tüm bankalar, özel finans kurumları ve döviz büroları aracılığıyla gerçekleştirilen döviz alım-satım işlemlerinde e-Döviz alım/satım belgesi düzenlenmesi zorunludur.
Kısaca Döviz Alım Belgesi'nin yabancı alıcı tarafından tapu müdürlüğünde satış işlemi yapılmadan önce dövizin merkez bankasına satılmak üzere Türkiye de faaliyet gösteren bir bankaya satıldığını gösteren belge.
2. İhracat Bedelinin 180 Gün İçinde Yurda Getirilmesi Uygulaması Devam Ederken, İhracat Bedellerinin En Az %80'inin Türk Lirasına çevrilmesi (DAB'a Bağlanması) Zorunluluğu Kaldırılmıştır: Bundan böyle ihracat bedelinin fiili ihracat tarihinden itibaren 180 gün içinde yurda getirilmesi yeterli olacaktır.
İhracat bedellerinin En Az % 80'inin TL'ye çevrilmesi (DAB'a Bağlanması) Zorunluluğu Kaldırılmıştır. İhracat bedeli 15.000 USD altı ise, dövizi yurda getirme zorunluluğu bulunmamaktadır. İhracat bedelinin 15.000 USD ve altı bakiyesinin/kalan tutarın yurda getirilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.
15.000 ABD doları veya eşitinden fazla ihracatların İBKB'ye bağlanarak kapatılmaması halinde bankaların 5 iş günü içinde Vergi Dairesi Başkanlığına veya Vergi Dairesi Müdürlüklerine bilgi vermeleri zorunludur.
Dolayısıyla, söz konusu ihracat şekillerine ait bedellerin tasarrufu serbest bulunmakta olup, bahse konu ihracatlara ilişkin tutarlar için döviz alım belgesi düzenlenmesi zorunluluğu da bulunmamaktadır.
03.01.2022 tarihi itibariyle İBKB'ye (İhracat bedeli kabul belgesi) veya DAB'a (Döviz alım belgesi) bağlanan ihracat bedellerinin %25'inin İBKB'yi veya DAB'ı düzenleyen bankaya satılması gerekmektedir.
24.05.2020 tarih ve 31136 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2568 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Gider Vergileri Kanunu'nun 33'üncü maddesinde yapılan değişiklikle, kambiyo muamelelerinde kambiyo satış tutarı üzerinden binde 2 (%0,2) olan vergi oranı yüzde 1 (%1) olarak yeniden belirlenmiştir. Bilgilerinize sunarız.
Döviz alım belgesi, satış öncesinde tapu müdürlüğüne sunuluyor. Satış bedeli karşılığı dövizin birden fazla döviz alım belgesi ile satılması da mümkün ve böyle bir seçenekte, döviz alım belgeleri birlikte sunuluyor ve toplamı işleme esas alınıyor. Türkiye'de Mülk Satın Almak Güvenli mi?
Bilindiği üzere Türkiye'de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ait bedellerin, fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde yurda getirilmesi, getirilen döviz bedellerinin de en az %80'inin bir bankaya satılarak döviz alım belgesine (DAB) bağlanması zorunluluğu getirilmişti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 15.04.2022 tarihli talimatıyla yapılan değişikliğe kadar İhracat Bedeli Kabul Belgesi'ne bağlanan ihracat bedellerinin %25'inin İBKB'yi düzenleyen bankaya satışı zorunluydu. Bu talimat sonrasında söz konusu oran %40'a yükseltilmiştir.
Cevap 11: Muafiyet kapsamındaki ihracat bedelleri için ihracat bedeli olduğunun tevsik edilmesi amacıyla İBKB veya DAB düzenletilmesi halinde bu bedellerin de %25'inin TCMB'ye satılması gereklidir. Diğer taraftan, bu bedellerin sadece Türk lirasına çevrilmesi için bir DAB düzenlenmesi halinde TCMB'ye satış yapılmaz.
90 günlük ihtarname süresi yahut verilen ek süre sonunda yeniden ek süre almayan ve ihracat hesabını kapatmayanlar vergi dairesi tarafından savcılığa ihbar edilir. 180 (+5) gün içinde yurda getirilmeyen ihracat bedellerini ihbar eder. 10 iş günü içinde 90 gün süreli ihtarname gönderir.
İhracat Genelgesinde yapılan düzenleme ile 3 Ocak 2022 tarihinden itibaren İBKB ve DAB'a bağlanan ihracat bedellerinin %25 'inin bankaya satılması zorunluluğu getirilmiştir. ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden İBKB veya DAB'a bağlanan ihracat bedeli dövizler bozdurma zorunluğu kapsamındadır.
Ancak ihracatın bedelinin 365 gün içinde yurda getirilme zorunluluğu devam ediyor. Konsinye yoluyla yapılacak ihracatta bedellerinin 180 gün içinde yurda getirilmesi zorunluluğu devam ederken bir bankaya satılması zorunluluğu kaldırıldı.
T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 15.04.2022 tarihli talimatı ile 18.04.2022 tarihinden itibaren İBKB'ye veya DAB'a bağlanan ihracat bedellerinin en az %40'ının İBKB'yi veya DAB'ı düzenleyen bankaya satılması zorunluluğu getirilmiştir.
Merkez Bankası bir duyuru yaparak180 günlük ihracat bedelinin yurt içerisine getirilmesine ek olarak İBKB (İhracat Bedel Kabul Belgesi) veya DAB (Döviz Alım Belgesi) düzenleyen bankalara, belgelerdeki işlem kuru üzerinden T.C. Merkez Bankasına satılmak üzere ihracat bedelinin %25'inin satılması hükmü yer almıştır.
Döviz Alım Belgesi yabancı alıcı tarafından tapu müdürlüğünde satış işlemi yapılmadan önce dövizin merkez bankasına satılmak üzere Türkiye de faaliyet gösteren bir bankaya satıldığını gösteren bir belgedir.
Döviz alım belgesinin gayrimenkul alımı sırasında ilgili tapu idaresine sunulması zorunlu kılınmıştır. Bununla beraber, Genelge, bankaya döviz satışı ve döviz alım belgesinin alınması işleminin gayrimenkulün satıcısı tarafından da yapılabileceğini düzenlemiştir.
İhracat bedelinin yurda getirilmemesi halinde, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ihracatçı hakkında idari para cezasına hükmedilir. Söz konusu idari para cezasına karşı başvuru yolu da yine Kabahatler Kanunu'nda düzenlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri