En etkili yağ çözücü olarak sodyum hidroksit potasyum hidroksit gibi çeşitlendirilebilir. Asidik yağ çözücü kimyasal ise genellikle kaplama sektörü ve çok ağır yağlarda kullanılan yağ pas sökücü üründür.
En etkili yöntemlerden biri yağ lekesine tuz serpmektir. Biraz bekledikten sonra bulaşık deterjanıyla yıkayabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise karbonat dökerek diş fırçası ile fırçalamanız olacaktır. Sonrasında lekenin üzerine leke çıkarıcı uygulayın ve 1-2 dakika kadar bekletin.
Endüstri atıklarının bulunduğu mekanlardaki yüzeylerde biriken yağlar, zamanla kalıplaşarak temizlenmesi oldukça zor bir hale gelir. Bunların temizlenerek ortamdan uzaklaştırılması amacıyla kullanılan kimyasal içerikli ürünler, yağ çözücü olarak adlandırılır.
Yağ çözücü kimyasallar su bazlı ya da solvent bazlı maddelerden üretilirler. Zemin yapısına göre farklı türlerde üretilen yağ temizleme kimyasallarıdır. Endüstriyel alanlarda makinelerin yağlarını temizlemede işlevsel ürünlerdir. Yüzeylere zarar vermeden temizleme yapılabilecek kimyasallardır.
Laboratuvarlarda yağ çözücü olarak, ayrıca sanayide organik çözücü olarak kullanılmaktadır. Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa). Formülü C6H14 olan hekzan, sağlığa zararlı olduğu için heptanın türevi kullanılmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Hidroklorik Asit (HCl): Hidroklorik asit formülü HCl olan inorganik asittir. Yağların çözünmesine yardımcı olur.
Kanalizasyon atık su borularının temizliğinde kullanılır. Gres ve ağır yağları çözebilmektedir.
Yağ sökücü solvent, su ile temizliğin mümkün olmadığı, korozyonun, nemin problem olduğu hassas metal parçaların, pano temizliklerinde, makinelerin elektirikli aksam ve kabloların bulunduğu yerlerde mekanik parçaların temizliği için kullanılan yağ kir temizleyici solüsyonlardır. Laboratuvarımız kendi bünyemizdedir.
Yağ sökücü solvent, endüstriyel alanda ve diğer alanlarda kullanılan bir solvent çeşididir. Bu solvent çeşidinin temel çalışma prensibi, ürünlerin üzerinde üretimden ya da diğer faktörlerden kaynaklanan yağların sökülmesi üzerinedir. Solvent kelimesi dilimize “çözücü” olarak çevrilmektedir.
Çözücü veya solvent bir katıyı, sıvıyı ya da gaz çözünen maddeyi çözerek çözelti oluşturan sıvı ya da gaz maddedir. Günlük hayatta en yaygın çözücü sudur.
Bulaşık deterjanları, doğrudan yemek yağlarını çözmek üzere üretildikleri için yağ lekesi üzerinde de oldukça etkilidir. Leke üzerine tuz veya karbonat döküp bekledikten sonra yıkamak da etkili bir yöntem olabilir.
Yağlar kimyasal olarak gliserol ve yağ asitlerinden oluşan ester formunda trigliserid olarak da adlandırılan yapılardır. Apolar, hidrofobik ve nötr bileşiklerdir [1]. Kloroform, diklorometan, eter, alkol gibi organik çözücülerde çözünürler.
Yağ çözücülerden etkili ve istenilen sonucu alabilmek için doğru kullanım da son derece önemlidir. Yağlı yüzeye uygulanan ürün, bir süre bekletilmeli ve sonra hafif hareketler ile ovulmalıdır. Bu şekilde etkili ve doğru kullanım ile hedeflediğiniz temizlik sonuçlarına mutfağınızda kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Derin bir kap içerisine bir su bardağı suya, 1/3 su bardağı sirkeyi ve yarım su bardağı karbonatı ekleyerek macun kıvamında bir temizleyici elde edebilirsiniz. Macunu yağlı yüzey üzerine sürüp 2-3 dakika bekletip sildiğiniz zaman yüzeyin yağdan arındığını göreceksiniz.
Yağlar yüksek basınç altında su ile, normal basınç altında asitlerle kaynatılarak ya da lipaz gibi belirli enzimlerin katalitik etkisiyle hidrolize olarak gliserol ve yağ asitlerine parçalanırlar.
Ürünleriniz Nasıl Kızartılır? Dondurulmuş ürünlerimizi; Çözünmesini beklemeden (donuk halde), Sıvı yağ kullanılarak tavada 180 °c yağda 2-3 dakika “altın sarısı” renk alıncaya dek kızartabilirsiniz.
Diğer çok yaygın solventler; aseton, tiner ve alkoldür. Solventlerin çözebilecekleri çözünen madde miktarı sınırlıdır fakat ısı da bu konuda belirleyicidir. Solventler çözdükleri maddeleri seyreltme konusunda da işe yararlar.
Solvent ve çevreye zararlı maddeler içermez. Korozyona yol açmaz. Boyalı endüstriyel yüzeyler, tüm metal yüzeylerinde (Al, Cu, Zn, Fe vb.) makine yüzeyleri, mermer, ahşap, beton, çini, vinil vb. yüzeylerden yağ, asbest, cila, wax, kir, su bazlı boya temizliğinde kullanılır.
Güçlü, çevre dostu, toksit olmayan yağ sökücü ve temizleyicidir. Her türlü yüzeydeki yağ kirliliğini sindirir ve hızla yok eder. Sadece döküntüyü değil yağ lekesini de yok ederek konvansiyonel yağ lekesi çıkarıcılardan daha iyi performans gösterir.
Solvent nedir? Bir çözeltide, diğer maddeleri çözmek için kullanılan sıvı bileşen "solvent" olarak adlandırılır. Genellikle bir çözeltide bulunan en büyük bileşendir ve diğer maddeler (çözünenler) tarafından çözülür.
Nitro Solvent, özellikle profesyonel trap ve skeet atıcıları için tasarlanmıştır. Tüfeği, plastik atış fişeklerinin neden olduğu aşındırıcı asit tortularından arındırır. Işıl ışıl temiz bir namlu için yüksek performanslı çözücü özelliğiyle, kurşunlanmayı, barut tortusunu ve metal üzerindeki curuf oluşumunu yok eder.
Solvent çözücü üretim şekillerine göre geleneksel ve biyolojik esaslı olmak üzere iki sınıfta incelememiz mümkündür. Gelenek metotta doğalgaz ya da petrol damıtılmasıyla elde edilirken; yenilenebilir hammaddelerin işlenmesi ile yapılmaktadır.
Temizlik maddesi: Sodyum Hidroksit, katı yağları, sıvı yağları, gres ve protein bazlı bileşikleri kolaylıkla uzaklaştırabilir ve bu nedenle yaygın olarak “kostik” olarak bilinen endüstriyel bir temizlik maddesi olarak yaygın olarak kullanılır.
Kostik alkali, sabun ve deterjan üretiminde yaygın olarak kullanılan kimyasal ve güçlü bir bileşendir. Ayrıca su kazanının ana malzemesidir. Özellikle bu ürün su ile karıştırıldığında 5 dakikaya kadar erir. Ayrıca suyun sıcaklığını önemli ölçüde yükseltir ve suyun uzun süre sıcak kalmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri