e-Fatura başvuru sorgulama işlemi, "ebelge.gib.gov.tr" adresi üzerinden gerçekleştirilebilir. Bu web sitesine vergi kimlik numaranız veya TC kimlik numaranız (TCKN) ile giriş yaparak e-fatura sorgulama yapabilirsiniz.
'efatura.gov.tr' adresine giriş yapılır. Burası Gelir İdaresi Başkanlığına ait olan, elektronik faturaya ait işlemlerin yapıldığı bir internet sitesidir.
E-Fatura Görüntüleyici UBL TR 2.0 XML formatındaki belgelerin görüntülenmesini ve doğrulanmasını sağlayan bir araçtır. e-Faturanın ya da Kabul/Red sistem yanıtının kâğıt çıktısı, e-Posta ile iletilmesi, faturaya “Aslı Gibidir” yazılması vb. uygun değildir.
1- E-Fatura kök dizini içersinde bulunan GİB Gönderilen Faturalar açılır. 2- Açılan Listeleme ekranı üzerinde sağ tarafta bulunan "Disket" butonu ile faturalar kaydedilebilir. GİB Gönderilen Faturalar listeleme ekranı üzerinden birden fazla faturanın PDF formatında bilgisayarınıza kaydedilmesi sağlanır.
İnternet tarayıcısına https://portal.efatura.gov.tr/efatura/egiris.jsp adresi yazılarak Gelir İdaresi Başkanlığı Portali' ne giriş yapılır. Gelen faturaların bulunduğu pencereyi açmak için İşlemler/Fatura İşlemleri/Gelen Kutusu butonuna tıklanır.
İlgili 30 soru bulundu
Kullanıcılar, İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB e-Arşiv portal'e giriş yaptıktan sonra “Adıma Düzenlenen Belgeler” bölümünden çeşitli filtrelemeleri yaparak kendilerine düzenlenen e-Arşiv faturaların listesini görebilmektedir.
e-Fatura Portalına giriş yapmak için tarayıcıya https://portal.efatura.gov.tr/efatura internet adresini yazarak ilgili sayfaya gidin. Ekrana "Elektronik imza uygulaması başarı ile yüklendi. Elektronik İmza ile sisteme giriş işlemine başlamak için aşağıdaki butonu tıklayınız." bilgilendirmesi gelecektir.
Bilgisayarınıza indirdiğiniz faturayı E-Fatura Görüntüleyici ile görüntüleyiniz. Görüntülenen faturanın üzerinde herhangi bir yere (logolar hariç) sağ tıklayıp “Yazdır” seçeneği ile yazıcıdan çıktı alabilirsiniz.
e-Arşiv fatura sorgulama işlemini, efatura.gov.tr adresine gidip fatura numarası veya firma adını girerek hızlıca yapabilirsiniz.
Kesmiş olduğunuz faturayı Faturaport Mobil uygulamadan veya Faturaport Web Portal'dan indirmek için ilgili faturanın üzerine tıkladığınızda açılan pencerede "XML İndir" bağlantısını kullanarak çok kolay bir şekilde faturaların XML halini indirebilirsiniz.
E-Fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleyebilme, iletebilme ve saklayabilme imkanı sunan sistemdir. E-Arşiv Fatura ise, e Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen e-Faturalardır. E-Arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır.
e-Belge kullanımına geçmek isteyen mükellefler; GİB portal, doğrudan entegrasyon veya özel entegratörleri kullanabilir. Örneğin e-Fatura, e-Serbest meslek makbuzu, e-Müstahsil makbuzu ya da e-Arşiv fatura belgesi Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı e-Belge sistemindeki ilgili portala girerek hazırlanabilir.
2021 yılında cirosu en az 4 milyon TL olan firmaların yürürlükteki yasa gereğince vergi mükellefi olarak e-Fatura kesmesi gerekiyor. 2022 ve daha sonraki yıllarda cirosu en az 3 milyon TL olan vergi mükelleflerinin e-Fatura sistemine geçmesi gerekiyor.
İnteraktif Vergi Dairesi Kullanıcı Kodunuza https://ivd.gib.gov.tr/ adresinden uygulamaya giriş yaparak 'Bilgilerim/Sicil Kaydım' alanından ulaşabilirsiniz.
Uygulama kapsamında firma kayıtlı kullanıcılar listesinde yayınlandıktan sonra 7 gün içerisinde kullanıma başlamak zorundadır. Bu süre zarfında e-Fatura kesilmesini gerektirecek herhangi bir işlemi olmadıysa ve elektronik fatura düzenlenmedi ise herhangi bir sorumluluğunuz bulunmamaktadır.
e-Arşiv Fatura, e-Fatura mükellefi olmayan gerçek ve tüzel kişilere düzenlenen, oluşturulması, muhafazası, ibrazı ve raporlaması elektronik ortamda yapılan faturadır. Bazı vergi mükellefleri e-Fatura uygulamasının kapsamı dışında kalmaktadır.
E-arşiv, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmiş olan standartlara uygun şekilde faturanın elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda korunması, ibrazı ve raporlanmasını kapsayan bir süreci kapsamaktadır. E-arşiv uygulaması elektronik fatura türü olarak da ifade edilebilir.
e-Arşiv Portalı için mali mühür kullanmanız gerekmez. Fatura onaylama işlemleri “GİB İmza” seçeneği ile gerçekleştirilir. Bu ekranda şifre gönderme seçeneğine ile cep telefonunuza 6 haneli bir kod gönderilir ve bu kod kullanılarak fatura imzalama işlemi tamamlanır.
Bu yüzden faturaların çıktısının alınması zorunlu değildir. Faturalar otomatik olarak arşivlenir ve kullanıcıların her zaman ulaşabileceği bir konuma getirilir. Bu konuma getirilmesi, fatura işlemlerinin daha kolay bir şekilde yapılmasına olanak tanıyor.
Bu sisteme İnternet Vergi Dairesi sistemine giriş için kullanılan bilgilerle giriş yapılabilir. Arşiv Portal sekmesinden 'Belge İşlemleri' seçilir ve 'Fatura Oluştur' butonuna tıklanır, gerekli alanlar doldurulur. Oluştur butonuna tıklanır, fatura taslaklara kaydedilir.
Bu durumda yapmanız gereken e-fatura mükellef sorgulama işlemi oldukça kolay ve hızlı olmaktadır. e-Fatura size ulaştığında, efatura.gov.tr adresine giriş yaparak, faturayı gönderen mükellefin kayıtlı e-fatura mükellefleri arasında olup, olmadığını anlamak için sorgulama işlemini dakikalar içinde yapabilirsiniz.
Bu hatayı alıyorsanız nedeni aşağıdakilerden biri olabilir; Muhasebeciniz GİB e-Arşiv Portalınızı faturalarınızı almak için açmış olabilir. Başka bir bilgisayarda veya telefonda GİB e-Arşiv Portalınızı açık unutmuş olabilirsiniz. e-Arşiv fatura kesmek için yüklemiş olduğunuz farklı uygulamalardan kaynaklı olabilir.
Önceki yıllarda, firma önce e-faturaya kaydını yapıp daha sonra e-arşive geçiş yapabilirdi. Fakat, GİB tarafından yapılan son düzenleme ile e-arşiv gönderebilmek için zorunlu tutulan e-fatura kullanıcısı olma şartı kalktı.
e-Fatura Portalı birçok tarayıcı (Google Chrome tarayıcısı (42.0.2311.90 sürümü) Java eklentisini engellemiş durumdadır.) ile uyumlu olarak çalışmaktadır. Tarayıcınızın belleğini temizleyiniz. Ayrıca, portalin çalışması için bilgisayarınızda Java'nın 1.7.0_65 (32 bit) sürümünün bulunması tavsiye edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri