E-Fatura mükellefi olmak için Kamu Sertifikasyon Merkezine mali mühür başvurusu yapılır ve elektronik fatura başvurusu bu şekilde imzalanır. Sonrasında kişiler ya da firmalar efatura.gov.tr internet adresinde e-Fatura başvurusu yaparlar.
e-Fatura Mükellefi Nasıl Sorgulanır? e-Fatura mükellefi sorgulama işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı'na ait efatura.gov.tr adlı web sitesi üzerinden yapılmaktadır. Sorgulama işlemlerine geçmeden önce, sorgulamak istediğiniz faturanın e-arşiv sistemine kayıtlı olup olmadığını mutlaka teyit etmelisiniz.
Şahıs şirketleri e-fatura kullanabilir, bunun için önlerinde herhangi bir engel yoktur. Ticari firma olarak anonim şirket, limited şirket, gerçek/şahıs şirketi statüsünde bulunan ve e-fatura kullanmak isteyen herkes elektronik fatura uygulamasından yararlanabilir.
e-Fatura mükellefi, yürürlükte bulunan kanunlar kapsamında e-fatura kullanması şartı taşıyan kişiler ve kurumlar anlamına gelir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen koşullarda fatura kesmesi gereken kişi ve kurumlar e-fatura mükellefi olarak adlandırılır.
Sektörel zorunlulukların yanısıra, tüm mükellefler için 2022 yılında 3 milyon tl ve üzeri kazanca sahip olan tüm mükelleflerin, 1 Temmuz 2023 tarihinde e-Fatura uygulamasına geçmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda, 1 Ocak 2024 tarihine kadar e-Defter uygulamasına geçiş yapmış olmaları zorunludur.
İlgili 34 soru bulundu
2023 yılı için, Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin, elektronik faturaya geçmesi zorunlu hale getirilmiştir.
2023 yılında e-Fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak açıklanmııştır. Bununla birlikte 1 Mart 2023 tarihi itibarıyla e-Belge düzenleme zorunluluğuna tabi olmayan mükelleflerin vergiye tabi olmayan kişilere düzenleyeceği e-Arşiv Fatura'lar için sınır 5.000 TL'dir.
2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler, e-faturaya geçiş yapacak. 2022 veya takip eden hesap dönemleri için ise 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan mükellefler, 1 Ocak 2024 tarihine kadar E-Defter zorunluluğu kapsamında olacaklar.
Normal şartlar altında e-fatura kesme işlemi de tüm e-dönüşüm hizmetleri gibi ücretlidir.
Ticari firma olarak Anonim, Limited, Gerçek ve Şahıs şirketi statüsünde bulunan mükellefler e-fatura uygulamasından yararlanabilir.
GİB tarafından yayınlanan tebliğe göre, 2020 ve 2021 yılında cirosu 4 milyon TL'yi aşan firmaların 1 Temmuz 2022'de e-fatura ve e-arşiv faturaya geçmeleri zorunlu tutulmuştu. 2022 ve sonrası hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri ciroya sahip olan mükelleflerin e-fatura uygulamasına geçişleri zorunlu hale geldi.
e-Faturaya geçiş şartları
Geçtiğimiz yıllarda 10 milyon TL olan ciro limiti yayınlanan tebliğ ile 5 milyon TL'ye düşürülmüştü. Bununla birlikte e-fatura zorunluluğu 2021 yılı için; 2020 yılı cirosu 5 milyon TL ve üzerinde olan firmaların 1 Temmuz 2021'ye kadar geçiş yapmalarını içeriyordu.
e-Fatura mükellefi sayılan firmaların, zorunlu olmasına rağmen e-Fatura'ya geçmemiş olsalar dahi, gönderici e-Arşiv mükellefi ise e-Arşiv Fatura düzenlemesi zorunludur. Ancak göndericinin e-Arşiv mükellefiyeti yoksa kağıt fatura kesebilir ve gönderici bu durumda herhangi bir yaptırımla karşı karşıya kalmaz.
E-Fatura kesmek için kişilerin e-fatura mükellefi olma zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak, e-arşiv kesmek için bu zorunluluk bulunmamaktadır. E-arşiv fatura düzenleyebilmek için göndericinin e-fatura mükellefi, alıcının ise kağıt fatura kullanıcısı olması yeterlidir.
Bu noktada merak edilen "Firma kendine fatura kesebilir mi?" sorusuna da cevap verelim. Bildiğiniz üzere, fatura bir hizmet veya ürünün satılmasıyla alıcıya yani müşteriye verilen belgedir. Bu durumda bir firmanın kendi kendine fatura kesmesi mümkün değildir.
2021 yılında vergi dönemleri içerisinde toplamda 4 milyon TL ve üzeri ciro kazancı elde eden hem tüzel hem gerçek mükellefler e-Defter uygulamasına 1 Ocak 2023'e dek geçiş yapmak zorundadır. 2022 yılı için ise 3 milyon TL ciro kazancı elde eden mükellefler 1 Ocak 2023 tarihine kadar e-Defter sistemine geçiş yapmalıdır.
30 Aralık 2022'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre; 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya geçişini tamamlaması, 1 Ocak 2024'e kadar da e-defter uygulamasına geçişi zorunlu tutulmuştur.
Hayır böyle bir zorunluluk olmaz. E- fatura uygulamasından isteğe bağlı olarak yararlanabilirsiniz. Bilanço usulu ya da işletme hesabı kullanmanız bu durumu etkilememektedir.
Elektronik ortamda iletildiği için e- faturayı kargolamaya gerek kalmaz. Böylelikle hem zaman kaybetmemiş hem de ödemenizi daha hızlı almış olursunuz. Bu ikisini birleştirdiğimizde, yani kağıt ve kargolama masrafı olmadığı için maliyetinizi düşürmüş olur.
E-Fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleyebilme, iletebilme ve saklayabilme imkanı sunan sistemdir. E-Arşiv Fatura ise, e Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen e-Faturalardır. E-Arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır.
e-Fatura Görüntüleyici programını http://www.efatura.gov.tr/anasayfa.html adresinden indirebilirsiniz. Programın kullanılabilmesi için bilgisayarınızda Java 1.8 101 ve üzeri sürümü olması gerekir.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Kesilen faturanın alıcısı vergi mükellefi ise ve fatura KDV dahil 4.400 TL'yi aşıyorsa, zorunluluk devreye girer ve faturanın e-arşiv olarak kesilmesi gerekir.
Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. Asgari tutarın yanı sıra fatura düzenlememenin üst sınırı da vardır. 2022 yılında toplam ceza üst sınırı 250.000 TL olarak belirlenmişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri