Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir. Fatura bir ispat vasıtası olarak önemli delildir.
e fatura GİBe gönderme süresi de maksimum 7 gün olmakla birlikte bu süre zarfında alıcıya iletilmiş olmalıdır. 12. e Fatura Ne Zaman Tebliğ Edilmiş Sayılır? 8 gün içerisinde bir itirazda bulunmadığınız sürece kabul etmiş sayılırsınız.
Sürenin son günü resmî tatile rastlarsa tatili takip eden ilk iş gününün tatil saatinde biter. Yani e-Fatura düzenleme için öngörülmüş azami 7 günlük süre hesabında faturanın düzenlenmesi gereken gün hesaba katılmayacak, takip eden günden itibaren yedinci günün mesai saati bitimine kadar fatura düzenlenebilecektir.
Türk Ticaret Kanunu'nun 21. maddesinin ikinci fıkrasına göre, bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır.
Elektronik imzalı tebliğ evrakı, muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen 5. günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Düzenlemelerden sonra 7201 Sayılı Tebligat Kanunu (Teb. K.) m. 7a/4'te “Elektronik yolla tebligat, muhatabin elektronik adresine ulaştiği tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapilmiş sayilir.” hükmü yer almıştır.
e-Arşiv izni olup internet üzerinden vergi mükellefi olmayanlara mal ve hizmet satışı yapanlar, yaptıkları satışlara ilişkin faturaları bu Tebliğin 7.2 bölümünde yer alan açıklamalara uygun olarak elektronik ortamda iletmek zorundadır.
e-Fatura iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti e-faturanın alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. İptal işlemi her durumda 8 günlük süre içinde yapılmalıdır.
Alıcı fatura için 8 gün içerisinde onay ya da retvermezse ticari e-Fatura otomatik olarak onaylanır.
e-Fatura kapsamı dışındaki firmalara ve son kullanıcılara düzenlenir. e-Fatura uygulaması kapsamında olan kullanıcılara düzenlenir. GİB'e takip eden gün saat 24.00 e kadar hazırlanacak bir rapor ile bilgi verilir. Faturalar alıcısına GİB üzerinden iletildiği için ayrıca bir raporlama yapılmaz.
İptal 8 günlük süre içinde taraflardan herhangi birinin talebi başlatmasıyla oluşur. 8 günden sonra iptal talebi oluşturulamaz ve onaylanamaz. harici yollarla yapılan itirazın sistem üzerinden de iletilmesiyle gerçekleşir. ve her iki tarafın da ba /bs formlarında bu fatura yer alır.
Satıştan sonraki 7 gün içerisinde geriye dönük olarak kesilen elektronik faturalar için para cezası uygulanmaz. Fakat 7 günlük süre aşıldığında her bir fatura için 2200 TL tutarında ceza uygulanır. 2023 yılında bu tutar 2200 TL olarak belirlenmiştir. 2022 yılında bu tutar 500 TL idi.
Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bir başka deyişle 7 gün öncesine kadar e-fatura ve e-arşiv düzenlenebilir.
(1) Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter.
Sürelerin ilk günü, tebliğ tarihi mi yoksa ertesi gün müdür? Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ (veya tefhim) edildiği gün hesaba katılmaz. Süreler tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar.
Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ edildiği gün hesaba katılmaz. Süreler tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar. Dolayısıyla 2 Ocak'ta tebliğ edilen bir işlem için verilen sürenin ilk günü 3 Ocak'tır.
e-Arşiv Fatura iptali için 7 gün içerisinde işlem yapmak gerekir. Bu 7 günlük süre e-Arşiv Fatura gönderildikten sonra başlar. 7 günlük süre zarfı tamamlandıktan sonra iptal işlemleri başlatmak mümkün değildir. Bu durumda kalan kişi ya da kurumlar iade faturası düzenleyerek e-Arşiv Fatura'yı geçersiz kılabilir.
İptal Süreci
e- Fatura belgelerinin iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti e-belgenin alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar.
Zorunluluk kapsamındaki işletmelerin yani e-fatura düzenlemek zorunda olan mükellefler 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya geçiş yapmaları gerekiyor. Brüt satış hasılatı tutarına göre e-fatura sistemine geçecek işletmelerin e-defter uygulamasına geçiş tarihi ise 1 Ocak 2024 olarak belirlendi.
Yukarıda yer alan yasal düzenlemeler uyarınca, mal teslimi ve/veya hizmet ifalarına ilişkin belge düzeninde sürenin gün olarak belirlenmesi sebebiyle 7 günlük sürenin hesabının, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı ilk gün hesaba katılmadan takip eden günden başlaması gerekmektedir.
E-faturaya itiraz süresi 8 gündür. Faturayı alan kişi, aldığı tarihten itibaren en geç 8 gün içerisinde itiraz talebinde bulunma hakkına sahiptir.
Alıcısı tarafından iptal talebine portal aracılığı ile onay verilmedikçe, iptal talebine ait e-faturalar e- fatura uygulamasına ilişkin sistem üzerinde iptal edilmemiş, geçerli faturalar olarak kabul görecektir.
Vergi mükellefi olmayanlara yapılan satışlarda fatura, malın teslimi ya da hizmetin ifası anında elektronik ortamda iletiliyorsa müşteriye bu faturanın kâğıt çıktısı verilir. Bu durumda çıktının satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanması zorunludur.
Fatura bir ispat vasıtası olarak önemli delildir. Bu sebeple içeriği doğru ve mal tesliminden itibaren 7 gün içinde düzenlenmesi ve mutlaka karşı tarafa elden ya da posta yolu ile tebliğ edilmesi gereken bir belgedir. Fatura eline geçen kişi 8 gün içinde itiraz etmediği takdirde içeriğini kabul etmiş sayılır.
Faturaların normal olarak (10) gün içinde, fiş, primanota gibi vesikalarla yapılan kayıtlarda ise 45 gün içinde muhasebeye kaydedilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri