Alıcı fatura için 8 gün içerisinde onay ya da retvermezse ticari e-Fatura otomatik olarak onaylanır.
Ticari Fatura senaryosuna göre düzenlenen faturalara, e-Fatura uygulaması üzerinden aldığı tarihi takiben 8 gün içinde yine uygulama içerisinden "Kabul" veya "Red" yanıtları verilebilir. "Kabul" veya "Ret" yanıtlarını göndermek zorunlu değildir.
9. e Fatura Onaylama Süresi Kaç Gün? Onaylama süreleri fatura tipleri ve senaryolarına göre değişiklik gösterse de temel senaryo ile oluşturulmuş fatura dışındaki durumlarda işletmenize gelen elektronik faturalar tarafınızca onaylanmamış ise 7 gün sonra kabul etmiş sayılarak otomatik onaylanır.
Uygulama kapsamında firma kayıtlı kullanıcılar listesinde yayınlandıktan sonra 7 gün içerisinde kullanıma başlamak zorundadır. Bu süre zarfında e-Fatura kesilmesini gerektirecek herhangi bir işlemi olmadıysa ve elektronik fatura düzenlenmedi ise herhangi bir sorumluluğunuz bulunmamaktadır.
e-Fatura iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti e-faturanın alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. İptal işlemi her durumda 8 günlük süre içinde yapılmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Satıştan sonraki 7 gün içerisinde geriye dönük olarak kesilen elektronik faturalar için para cezası uygulanmaz. Fakat 7 günlük süre aşıldığında her bir fatura için 2200 TL tutarında ceza uygulanır. 2023 yılında bu tutar 2200 TL olarak belirlenmiştir. 2022 yılında bu tutar 500 TL idi.
İptal 8 günlük süre içinde taraflardan herhangi birinin talebi başlatmasıyla oluşur. 8 günden sonra iptal talebi oluşturulamaz ve onaylanamaz. harici yollarla yapılan itirazın sistem üzerinden de iletilmesiyle gerçekleşir. ve her iki tarafın da ba /bs formlarında bu fatura yer alır.
Bir kullanıcının (gönderici veya alıcının) e-fatura uygulamasına kayıtlı olup olmadığının sistemde yayımlanan listelerden kontrol edilebileceği, sistemde kayıtlı olmayanların e-fatura düzenleyemeyeceği ve alamayacağı tabiidir.
Sürenin son günü resmî tatile rastlarsa tatili takip eden ilk iş gününün tatil saatinde biter. Yani e-Fatura düzenleme için öngörülmüş azami 7 günlük süre hesabında faturanın düzenlenmesi gereken gün hesaba katılmayacak, takip eden günden itibaren yedinci günün mesai saati bitimine kadar fatura düzenlenebilecektir.
e-Fatura onaylama işlemi nasıl yapılır? e-Fatura Mali Mühür veya e-İmza ile onaylanmalıdır. Üzerinde Mali Mühür veya e-İmza olmayan fatura, VUK kapsamında e-Fatura olarak kabul edilmez. O nedenle taslak faturalar alıcıya gönderilmeden evvel onaylanmalıdır.
Cevaplandı: İlgili faturaya "Kabul" yada "Red" cevabı verildiğini gösterir. Cevap Bekliyor: İlgili faturaya henüz cevap verilmediğini gösterir. Yasal süresi geçtiğinden dolayı da cevap verillmemiş olabilir. Tamamlandı: Temel Faturalara e-fatura programları üzerinden cevap verilememektedir.
Türk Ticaret Kanunu'nun 21. maddesinin ikinci fıkrasına göre, bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır.
Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir. Fatura bir ispat vasıtası olarak önemli delildir.
Ticari e-faturalar ise, 'Ret Uygulama Yanıtı' aracılığıyla 8 gün içerisinde reddedilebilir. 8 günlük sürenin aşılmasının ardından Ret Uygulama Yanıtı üzerinden işlem yapılması mümkün değildir.
E-faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurum tarafından iptal edilemezler. E-faturaları iptal edebilmek için, faturanın gönderildiği kişi ya da kurumun e-faturayı reddetmesi gereklidir. Alıcı e-Faturayı reddettikten sonra ilgili fatura, e-Fatura İptal Portalı üzerinden kolaylıkla iptal edilebilir.
2. Faturayı alan kişi, aldığı tarihten itibaren en geç sekiz gün içerisinde itiraz talebinde bulunabilme hakkına sahiptir. 8 günü aşan itiraz talepleri onaylanmaz ve faturayı alan mükellef faturadaki bilgilendirmeleri kabul etmiş sayılır.
Yukarıda yer alan yasal düzenlemeler uyarınca, mal teslimi ve/veya hizmet ifalarına ilişkin belge düzeninde sürenin gün olarak belirlenmesi sebebiyle 7 günlük sürenin hesabının, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı ilk gün hesaba katılmadan takip eden günden başlaması gerekmektedir.
e-Fatura kesilirken yukarıda belirttiğimiz şartlar sağlandığı takdirde geriye dönük fatura kesilmesi mümkün olur. Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-Fatura ve e-Arşiv Fatura (interaktif), cari işlemin gerçekleşmesinden en fazla 7 gün sonra olacak şekilde düzenlenebilir.
7 günlük süre mükelleflere faturalarını düzenlenmeleri için tanınan azami bir süredir. Süre hesabında ay atlaması söz konusu ise mükelleflerin bu duruma dikkat etmesi gerekir. Katma Değer Vergisinin geç beyan edilmesi vergi ziyanını da beraberinde getirebilecektir.
GİB'e takip eden gün saat 24.00 e kadar hazırlanacak bir rapor ile bilgi verilir. Faturalar alıcısına GİB üzerinden iletildiği için ayrıca bir raporlama yapılmaz.
Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bir başka deyişle 7 gün öncesine kadar e-fatura ve e-arşiv düzenlenebilir.
Herhangi bir hata durumunda paniğe kapılmayın, e-faturalar iptal edilebilir. İptal süreci kesilen faturanın türüne ve ne zaman gönderildiğine göre değişiklik gösterebilir. İptal süreci içerisinde ise yanlış gönderilen faturayı sadece gönderici taraf iptal edemez, alıcının da e-faturayı reddetmesi gerekir.
Açıklama. Düzenlediğiniz faturaları iptal/itiraz etmek için, fatura numarası ve fatura tutar bilgilerini imzalayıp fatura iptal/itiraz talebi oluşturmanız gerekmektedir. Faturayı adına düzenlediğiniz mükellef fatura iptal/itiraz talebine onay verdikten sonra fatura iptal/itiraz olacaktır.
E-faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurumtarafından iptal edilemezler. E-faturaların iptali için, faturanın gönderildiğikurum ya da kişinin e-faturayı reddetmesi gereklidir. Alıcının e-Faturareddinden sonra söz konusu fatura, e-Fatura İptal Portalı üzerinden kolaycaiptal edilebilir.
Temel e-fatura işlemlerinde alıcının faturayı sistem üzerinden reddetme olanağı yoktur. Bu yüzden alıcı ya da satıcı, e-faturanın iptali için, “e-Fatura İptal Portalı” üzerinden fatura numarasını ve faturanın toplam tutarını girmelidir. Mali mühür ile imzaladıktan sonra karşı tarafa “iptal talebi” olarak gönderilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri